Συνήγορος του Πολίτη: Εγκύκλιος για τις εγγραφές – μετεγγραφές παιδιών χωρισμένων γονέων

γονέων
Πλήθος ερωτημάτων και αναφορών δέχθηκε ο Συνήγορος του Πολίτη, σε σχέση με τις συνέπειες της τροποποίησης του αρ.1519 του Αστικού Κώδικα από το άρ.139 ν.4714/2020, στο θέμα των εγγραφών/μετεγγραφών των παιδιών χωρισμένων γονέων.

Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή, η μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτεί προηγούμενη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση.

Ο Συνήγορος ενημέρωσε τους εκάστοτε εμπλεκόμενους εκπαιδευτικούς φορείς (Σχολεία, Διευθύνσεις Εκπαίδευσης) ότι η τροποποίηση αυτή, παρόλο που δεν συνοδεύτηκε από αντίστοιχη μεταβολή της εκπαιδευτικής νομοθεσίας, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν ζητείται εγγραφή για πρώτη φορά ή μετεγγραφή παιδιού χωρισμένων γονέων, και να διερευνάται εάν υφίσταται συμφωνία των γονέων ή δικαστική απόφαση, που να επιλύει τη διαφωνία τους, προκειμένου να μην υπάρξει καταστρατήγηση της διάταξης του άρ.1519 ΑΚ.

Διότι, ενδεχόμενη εγγραφή ή μετεγγραφή παιδιού σε άλλη πόλη ή άλλη χώρα από εκείνη στην οποία διέμενε μέχρι τον χωρισμό των γονέων του, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη και των δύο γονέων (ή χωρίς δικαστική απόφαση), διευκολύνει την παρά τον πιο πάνω νόμο μετοίκηση του τέκνου, με αποτέλεσμα την προσβολή του δικαιώματος του σε επικοινωνία με τον γονέα που δεν μένει μαζί του.

Επιπλέον, ο Συνήγορος πρότεινε στη Γενική Διεύθυνση Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, την έκδοση σχετικών εγκύκλιων οδηγιών, για την υποβοήθηση του έργου των αρμόδιων εκπαιδευτικών, που θα κληθούν να χειριστούν τα εν λόγω αιτήματα.

Τελικά, το Υπουργείο προέβη στην έκδοση της από 20.09.2021 εγκυκλίου με Αρ.Πρωτ.: Φ1/117162/ΓΔ4, η οποία παρέχει κατευθύνσεις για τη διαχείριση των αιτημάτων εγγραφής/μετεγγραφής μαθητών-τριών – τέκνων χωρισμένων γονέων, έχοντας λάβει υπόψη και την περαιτέρω τροποποίηση του άρ.1519 ΑΚ, που επήλθε με τον νεότερο ν.4800/2021.

Με αυτή, ενημερώνονται οι αρμόδιοι εκπαιδευτικοί ότι θα πρέπει να αναζητούν, σε κάθε περίπτωση, τη συναίνεση και των δύο γονέων, προκειμένου να προβούν στην εγγραφή ή έγκριση μετεγγραφής μαθητή-τριας, άλλως θα πρέπει να απαιτούν τη δικαστική επίλυση της διαφωνίας, εκτός εάν υπάρχει δικαστική απόφαση για την ανάθεση της επιμέλειας στον ένα γονέα, η οποία έχει καταστεί αμετάκλητη έως τις 16.9.2021 (ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου νόμου), οπότε αρκεί η αίτηση του γονέα αυτού.

Αναλυτικά η εγκύκλιος στο synigoros.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απόστολος Λύτρας για Στάθη Παναγιωτόπουλο: Ίσως και εντός της ημέρας η σύλληψή του

Στέλεχος ΕΟΚ: Ελεύθερος χωρίς όρους μετά την απολογία του σε ανακριτή για απόπειρα βιασμού

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις