Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης: Όχι στην έκδοση του 45χρονου Ιρανού στρατιωτικού

διαρρήξεις

Αφέθηκε ελεύθερος ο 45χρονος Ιρανός που κρατούνταν στις φυλακές Διαβατών, ενώ οι δικαστές του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης απέρριψαν το αίτημα των ιρανικών αρχών για την έκδοσή στο Ιράν.

Απευθυνόμενη στους δικαστές, η συνήγορος του 45χρονου Ιρανού, Σιώνα Πιπερίδου, ισχυρίστηκε ότι σε περίπτωση έκδοσής του στο Ιράν κινδυνεύει η ζωή του. Η ίδια σημείωσε ότι ο εντολέας της καταδικάστηκε ερήμην από το δικαστήριο της Τεχεράνης, χωρίς να γνωρίζει καν το κατηγορητήριο, ενώ πρόσθεσε ότι τα δικαστικά έγγραφα που έστειλαν οι Ιρανοί είναι ελλιπή. Και η εισαγγελέας είχε προτείνει να απορριφθεί το αίτημα έκδοσης για «τυπικούς λόγους», λόγω των παραπάνω ελλείψεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο 45χρονος Ιρανός βρισκόταν στις φυλακές Διαβατών από τον περασμένο Νοέμβριο στις δικαστικές φυλακές Διαβατών, όταν συνελήφθη, κατόπιν διεθνούς εντάλματος της Ιντερπόλ για να εκτίσει στην πατρίδα του τρία χρόνια στη φυλακή. Επρόκειτο για συνέπεια ποινής που του είχε επιβάλει δικαστήριο της Τεχεράνης για φερόμενη απάτη.

Ο 45χρονος ανέφερε ότι μέχρι το 2016 υπηρετούσε ως αξιωματικός στον ιρανικό Στρατό, οπότε εγκατέλειψε την πατρίδα του μαζί με την οικογένειά του και διέφυγε στην Τουρκία. Αναφερόμενος στους λόγους αυτής της απόφασης, ο ίδιος είπε ότι εκείνη τη χρονιά ξέσπασαν ταραχές στο νότιο Ιράν. «Τότε μου έδωσαν εντολή να συγκεντρώσω 1500 άτομα και να συλλάβω ή να εκτελέσω ανθρώπους» υποστήριξε, τονίζοντας ότι την περίοδό εκείνη υπηρετούσε με τον βαθμό του Συνταγματάρχη στο Πυροβολικό. Ηθικοί λόγοι, σύμφωνα με όσα είπε, δεν του επέτρεψαν να ακολουθήσει την εντολή των ανωτέρων του, κάτι που στην πατρίδα του θεωρείται «προδοσία» και υπό αυτές τις συνθήκες η φυγή του, όπως είπε, ήταν μονόδρομος.

Τον περασμένο Νοέμβριο κι αφού έζησε 6 χρόνια στην Τουρκία με τη σύζυγό του και τα δύο ανήλικα παιδιά τους, αποφάσισε να έρθει μόνος του στην Ελλάδα για να αποκτήσει πολιτικό άσυλο, νόμιμη διαμονή και εργασία, ώστε να προσπαθήσει στη συνέχεια να έρθει και η οικογένειά του. «Ήρθα πεζός μέσω του Έβρου με τη βοήθεια διακινητή» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι αυτοβούλως παρουσιάστηκε στην ΕΛ.ΑΣ. για την εκτέλεση του διεθνούς εντάλματος για το οποίο γνώριζε ότι εκκρεμούσε εις βάρος του.

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις