Στο ΣΤΕ η υπόθεση κακοποίησης της Μυρτούς Παπαδομιχελάκη στην Πάρο

H υπόθεση κακοποίησης της Μυρτούς Παπαδομιχελάκη στις 22 Ιουλίου του 2012, στη παραλία «Χρυσή Ακτή» της Πάρου που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο, αναβιώνει σήμερα στο Α΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Η Μυρτώ μετά την άγρια επίθεση που δέχθηκε από τον Πακιστανό Αχμέτ Βακάς παραμένει καθηλωμένη σε ένα κρεβάτι με ποσοστό αναπηρίας 100%.

Η μητέρα της Μαρία Κοτρώτσου, κατέφυγε στο ΣτΕ για να αναιρεθεί η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου σύμφωνα με την οποία απορρίφθηκε η αγωγή της κυρίας Κοτρώτσου, ως δικαστικής συμπαραστάτριας της κόρης της κατά του ελληνικού Δημοσίου για καταβολή αποζημίωσης λόγω πράξεων και παραλείψεων της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίες αφορούν στην παράνομη είσοδο του Πακιστανού δράστη στη χώρα μας.

Ειδικότερα, η μητέρα της άτυχης κοπέλας ζήτησε να καταβληθεί στην κόρη της ποσό 200.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης για τη ζημία που υπέστη από τον βαρύτατο τραυματισμό της. Επίσης, διεκδίκησε την καταβολή ποσού 2.977,81 ευρώ κάθε μήνα στην κόρη της, αρχής γενομένης από τον Ιούνιου του 2017 και για όσο διαρκεί ο βίος της. Επιπρόσθετα, η μητέρα και η αδελφή της Μυρτούς, ζητούν να επιδικασθεί στην κάθε μια, το ποσό 50.000 ευρώ ως αποζημίωση λόγω της ηθικής βλάβης.

Στην αγωγή της η μητέρα της Μυρτώς αναφέρει ότι η Ελληνική Αστυνομία όφειλε να είχε λάβει όλα τα μέτρα που θα απέτρεπαν τη παράνομο είσοδο του Βακας στην Ελλάδα. Επιπρόσθετα από το στιγμή που ο δράστης εισήλθε παράνομα στη χώρα, οι αστυνομικές αρχές ήταν υποχρεωμένες να τον συλλάβουν, να τον παραπέμψουν στη Δικαιοσύνη ή να τον επαναπροωθήσουν στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής του.

Ωστόσο, όπως υποστήριξαν τα μέλη της οικογένειας της άτυχης κοπέλας, καμία από αυτές τις ενέργειες δεν έλαβε χώρα με αποτέλεσμα ο δράστης να «κυκλοφορεί παρανόµως στη χώρα, χωρίς να έχει γίνει έλεγχος των στοιχείων του, χωρίς να έχει καταγραφεί η είσοδός του και χωρίς να γίνουν οι απαιτούµενες ενέργειες για την επαναπροώθηση ή την απέλασή του». Σύμφωνα με την αγωγή μεταξύ «των παραπάνω παράνοµων πράξεων και παραλείψεων των οργάνων του Δηµοσίου» και της ζημίας που υπέστη η Μυρτώ και τα μέλη της οικογένειας της «υφίσταται αιτιώδης συνάφεια».

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο απέρριψε την αγωγή κρίνοντας ότι η μητέρα και η αδελφή του θύματος «ως εμμέσως ζημιωμένες δεν δικαιούνταν χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης». Επίσης, το Πρωτοδικείο έκρινε ότι μόνο οι παραλείψεις «των οργάνων του Δημοσίου να αποτρέψουν την είσοδο και παραμονή του Πακιστανού στη χώρα, ο οποίος δεν ήταν σεσημασμένος ή εγγεγραμμένος στον Εθνικό Κατάλογο Ανεπιθύμητων Αλλοδαπών ούτε η παρουσία του είχε καταγγελθεί ως επικίνδυνη στις Αρχές, «δεν αρκούν για να επιφέρουν την ένδικη ζημία, καθώς για την επέλευσή της μεσολάβησε η διάπραξη ειδεχθούς εγκληματικής πράξης από αυτόν (σ.σ. το δράστη), η οποία διακόπτει τον αιτιώδη σύνδεσμο». Υπό την αντίθετη εκδοχή, άλλωστε, όπως επισημαίνεται στη δικαστική απόφαση «θα έπρεπε να γίνει δεκτό ότι μόνη η παράνομη είσοδος και παραμονή στη χώρα αλλοδαπού, επιφέρει αυτόθροα την τέλεση σοβαρότατων εγκλημάτων, συμπέρασμα αβάσιμο ενόψει του αριθμού αυτών (των παρανόμως ευρισκομένων στη χώρα αλλοδαπών)».

Στη συνέχεια, τα μέλη της οικογένειας της Μυρτούς, κατάθεσαν το Δεκέμβριο του 2019 έφεση κατά της παραπάνω απορριπτικής απόφασης. Ωστόσο, και αυτή απερρίφθη από το Διοικητικό Εφετείο το οποίο στο «δια ταύτα» της απόφασής του αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως η άγρια κακοποίηση της ανήλικης και ο βαρύτατος τραυματισμός της είναι το αποτέλεσμα των πράξεων του βιασμού και της απόπειρας ανθρωποκτονίας που τέλεσε ο Βακάς σε βάρος της. Οι πράξεις, δε, αυτές δεν μπορούν να αποδοθούν «κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων» στο γεγονός της παράνομης εισόδου του στη χώρα και της διετούς παραμονής του σε αυτή. Με το σκεπτικό αυτό το Εφετείο έκρινε πως δεν «υπάρχουν παραλείψεις των οργάνων του Ελληνικού Δημοσίου που να βρίσκονται σε αιτιώδη συνάφεια» με τον βαρύτατο τραυματισμό της νεαρής κοπέλας.

Μετά και την απορριπτική απόφαση από το Διοικητικό Εφετείο, η μητέρα της Μυτρούς προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας την αναίρεσή της ως εσφαλμένης. Μεταξύ άλλων, η κυρία Κοτρώτσου αναφέρει πως το γεγονός ότι ο Πακιστανός που επιτέθηκε στην κόρη δεν ήταν σεσημασμένος -όπως επισημαίνει το Εφετείο στην απόφαση του -και δεν ήταν εγγραμμένος στον Κατάλογο των Ανεπιθύμητων Αλλοδαπών «δεν απαλλάσσει σε καμία περίπτωση την Ελληνική Αστυνομία από τη γενικότερη υποχρέωσή της να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των συνόρων και ειδικότερα την πρόληψη και την αποτροπή της παράνομης εισόδου αλλοδαπών».

Σύμφωνα, ακόμη, με τα όσα αναφέρονται στην αίτηση αναίρεσης, το γεγονός ότι ο αλλοδαπός δράστης κατάφερε να διαβιώσει στην χώρα μας για δυο χρόνια παράνομα, (χωρίς χαρτιά εισόδου και με ανασφάλιστη εργασία) «βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την εγκληματική συμπεριφορά που επέδειξε, ήτοι με την απόπειρα δολοφονίας της Μυρτούς και τον βιασμό της. Ως εκ τούτου, υφίσταται «αιτιώδης συνάφεια» μεταξύ των παραλείψεων στις οποίες προέβησαν τα όργανα της Πολιτείας και της ζημίας που υπέστη η κόρη της, επισημαίνει στην αίτησή της στο ΣτΕ η μητέρα Μυρτούς, η οποία σήμερα έχει δηλώσει ότι θα είναι παρούσα στη συζήτηση της υπόθεσης

Το θέμα της αποζημίωσης που διεκδικεί η 22χρονη και η οικογένειά της θα συζητηθεί σήμερα ενώπιον του Α’ Τμήματός του ΣτΕ με εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας κυρία Ταξιαρχία Κόμβου.  Η  απόφαση του Ανωτάτου  Δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί τους επόμενους μήνες.

Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε ακόμη 

Αυτός είναι ο γνωστός τραγουδιστής που συνελήφθη στη Νίκαια – Βρέθηκε κοκαΐνη στο αυτοκίνητό

Μόνικα Γκιους: Τη Δευτέρα η απολογία του 39χρονου -“Εύχομαι να πληρώνει για μια ζωή” λέει η αδελφή της (βίντεο)

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις