Στην κρίση του Αρείου Πάγου η ασυλία των μελών του ΤΧΣ

ΕΥΠ

Στην κρίση του Ανωτάτου Δικαστηρίου τίθεται η συνταγματικότητα ή μη του Νόμου 4637 του 2019 περί ασυλίας τραπεζικών στελεχών.

Η κυβέρνηση αναμένοντας την απόφαση του Αρείου Πάγου, ετοιμάζει διάταξη για τα στελέχη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενόψει των αλλαγών που προωθούνται για τον τρόπο συμμετοχής του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών.

Η συνταγματικότητα ή μη του νόμου έφθασε στον Ανώτατο Δικαστήριο μετά την αναίρεση που ασκήθηκε και τις αντιφατικές δικαστικές αποφάσεις, καθώς τρία βουλεύματα έκριναν τον νόμο συνταγματικό και τρία αντισυνταγματικό.

Ο Νόμος 4637 ψηφίστηκε τον Νοέμβριο του 2019 και προβλέπει ότι η ποινική δίωξη για «απιστία» των τραπεζικών στελεχών δεν θα ασκείται αυτεπάγγελτα από τον εισαγγελέα, αλλά κατόπιν έγκλησης που θα υποβάλλουν, όταν το κρίνουν, τα πιστωτικά ιδρύματα.

Πέραν της κατάργησης του αυτεπάγγελτου της δίωξης για τα τραπεζικά στελέχη, ο συγκεκριμένος νόμος όρισε επίσης ότι το αδίκημα της απιστίας για τα στελέχη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από κακούργημα θα διώκεται σε βαθμό πλημμελήματος.

 

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις