ΣτΕ: Νόμιμη η επέκταση στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο Πέλαγος

διάταγμα 12 ν.μ. ναυτικά μίλια υφαλοκρηπίδα Ελλάδα ΣΤΕ

Νόμιμη είναι η επέκταση στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο Πέλαγος αποφάνθηκε το ΣτΕ . Το προεδρικό διάταγμα οδεύει πλέον στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, προς υπογραφή για να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και γίνει νόμος του κράτους.

Στο σκεπτικό της απόφασης των ανωτάτων δικαστών του ΣτΕ γίνεται ειδική μνεία σε σημείο του προεδρικού διατάγματος, το οποίο αποτελεί ισχυρό μήνυμα στους γείτονες για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Σ’αυτό αναφέρεται ότι ” Η Ελληνική Δημοκρατία επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της επικράτειας της των αντίστοιχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας η οποία αποτυπώνει διεθνές εθιμικό δίκαιο”.

Η Ελλάδα θα αποφασίσει

Οι δικαστές του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ (προέδρευε η Αικατερίνη Χριστοφορίδου και εισηγητής ο Δημήτριος Πυργάκης)σημειώνουν ότι η αναφορά αυτή “στοιχεί προς τη δήλωση στην οποία προέβη η Ελληνική Δημοκρατία κατά την επικύρωση της σύμβασης, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 310 αυτής. Σύμφωνα με αυτήν η Ελλάδα, επικυρώνοντας τη σύμβαση των Ηνωμένων εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας διασφαλίζει όλα τα δικαιώματα της και αναλαμβάνει όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη σύμβαση”.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας στην απόφαση τους (215/2020) ξεκαθαρίζουν ότι:”Η Ελλάδα θα αποφασίσει πότε και πως θα ασκήσει τα εν λόγω δικαιώματα σύμφωνα με την εθνική της στρατηγική. Τούτο δεν σημαίνει ούτε κατ’ ελάχιστον απεμπόληση εκ μέρους της των δικαιωμάτων αυτών”.

Σημειώνουν δεν ότι σύμφωνα με την UNCLOS (σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών της 10ης Δεκεμβρίου 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας), είναι νόμιμη η διάταξη του π.δ.

Σ’ αυτήν “διευκρινίζεται ότι η Ελληνική Δημοκρατία ασκεί μεν προς το παρόν τα απορρέοντα από τη σύμβαση δικαιώματα της στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου Πελάγους και των Ιονίων νήσων μέχρι του ακρωτηρίου Ταίναρο της Πελοποννήσου. Επιφυλάσσεται όμως ρητώς να ασκήσει τα αντίστοιχα δικαιώματα της και στις λοιπές περιοχές της επικράτειας σε επόμενο χρόνο”.

Προσφυγή στη Χάγη

Υπενθυμίζεται ότι μετά την επίσκεψη τον Φθινόπωρο του Νίκου Δένδια στα Τίρανα, συμφωνήθηκε με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, η από κοινού προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, προκειμένου να δοθεί λύση στην διαφορά που υπάρχει στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στις δύο χώρες.

Για την ακρίβεια η γειτονική Αλβανία έχει διαφορετική προσέγγιση για τα 12 ν.μ. στα βόρεια σημεία της Κέρκυρας.

Τέλος σημειώνεται ότι το περασμένο Καλοκαίρι στην υπογραφή συμφωνίας για οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία προχώρησαν Αθήνα και Ρώμη, μετά τη συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Λουίτζι ντι Μάιο.

Πηγή : protothema.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνελήφθη στην Κηφισιά γνωστή δικηγόρος για απόπειρα απάτης και πλαστογραφία

 

Κατασκοπεία στη Ρόδο: Απολογούνται τη Δευτέρα οι κατηγορούμενοι

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις