Σκάνδαλο υποκλοπών: Όταν η Οικονομική Αστυνομία κάνει…μπάνια

PREDATOR
PREDATOR

του Πέτρου Κουσουλού

Σε οποιαδήποτε ευνομούμενη χώρα όπου παρακολουθούνταν το μισό υπουργικό συμβούλιο, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, δημοσιογράφοι και εκδότες, επιχειρηματίες και γενικά όποιος μιλά ελληνικά, η υπόθεση των υποκλοπών θα είχε διαλευκανθεί σε ποινικό επίπεδο! Στην Ελλάδα όχι.

Γιατί;

Μήπως φταίνε οι εισαγγελείς οι οποίοι χειρίζονται την υπόθεση;

Μήπως φταίει ο γάϊδαρος που έφαγε το στραβό κλίμα…;

Η απάντηση και στα δύο είναι ΟΧΙ!

Για όσους δεν γνωρίζουν και βιάζονται -και καλά κάνουν- προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη και ο κάθε κατεργάρης να κάτσει στον πάγκο του καλό θα είναι να περάσουν μια βόλτα από την Ευελπίδων. Εκεί όπου εισαγγελικοί λειτουργοί (δυο για την ακρίβεια) χρειάζεται να κάνουν τους It managers, τους ντετέκτιβ αλλά και τους αναλυτές τραπεζικών δεδομένων προκειμένου να ξετυλίξουν το μίτο του μυστηρίου (η της Αριάδνης), αβοήθητοι από οποιαδήποτε άλλη Αρχή ή υπηρεσία; Κράτος εναντίον κράτους ή και παρακράτους θα μπορούσε να είναι ο τίτλος σε αυτόν τον τραγέλαφο που ζούμε.

Έχουμε και λέμε:

  • Οι εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση δεν έχουν επιστημονικούς συνεργάτες οι οποίοι θα μπορούσαν τάχιστα να ερευνήσουν τα στοιχεία και τα πειστήρια τα οποία έχουν συλλεγεί μέχρι στιγμής! Είναι μόνοι και σχεδόν αβοήθητοι. Θα μου έλεγε κάποιος και γιατί δεν ορίζουν έναν πραγματογνώμονα από την σχετική λίστα; Αρκεί; Όχι! Ακόμη και εάν γινόταν αυτό όμως, ποιος θα ήταν σίγουρος για την ακεραιότητα του συγκεκριμένου «συνεργάτη»; Ποιος μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά για μια υπόθεση όπου οι λεπτές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ επίσημης Πολιτείας και υποκόσμου απλά δεν υπάρχουν; Για ποιο λόγο η Πολιτεία δεν φροντίζει να θωρακίσει την έρευνα παρέχοντας στους ερευνητές οτιδήποτε χρειάζονται προκειμένου να κάνουν ταχύτερα και απρόσκοπτα τη δουλειά τους; Ιδού η απορία…
  • Υπάρχει και άλλο θέμα: Ως γνωστόν η εισαγγελική Αρχή έχει δώσει παραγγελία στην Οικονομική Αστυνομία για μια σειρά από ενέργειες; Ποιες απαντήσεις έχει λάβει μέχρι σήμερα ακόμη και σε αιτήματα για τη διερεύνηση τραπεζικών λογαριασμών της Intellexa στην Optima Bank; Ιδού το ερώτημα. Γιατί μαθαίνω ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία επικαλέστηκε ακόμη και το καλοκαίρι και τη «μάχη της ξαπλώστρας» όταν τους ζητήθηκε ο λόγος…Επ’ αυτού του ζητήματος καλό θα ήταν να δώσει μια απάντηση ο επικεφαλής Δημήτρης Λουκόπουλος. Εάν έχει απάντηση φυσικά…
  • Σε αυτό να συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι ακόμη εκκρεμούν απαντήσεις σε αιτήματα δικαστικής συνδρομής που έχουν σταλεί σε χώρες του εξωτερικού αλλά και κάτι ακόμη:
  • Ότι οι εισαγγελείς επιθυμούν η υπόθεση, η οποία κάποια στιγμή αργά (όχι και τόσο) ή γρήγορα θα διαλευκανθεί σε πρώτο επίπεδο και θα σταλεί σε ανακριτή (σημειώστε το αυτό), να είναι δεμένη. Κάλλιστα θα μπορούσαν (εάν ήθελαν να ακολουθήσουν την τακτική Παπαγγελόπουλου-Τουλουπάκη) να ασκήσουν μια δίωξη in rem -για τα μάτια του κόσμου- ή προκειμένου να προκαλέσουν θόρυβο και να πουν «ας φύγει από πάνω μάς και ας κόψουν τον λαιμό τους»! Ή να επιστρατεύσουν ακόμη και «κουκουλοφόρους μάρτυρες» προκειμένου να πει ο καθένας το μακρύ του ή το κοντό του! Αλλά (δυστυχώς) αυτή η τακτική ακολουθήθηκε σε άλλη υπόθεση (βλέπε Novartis) και (ευτυχώς) δεν απέδωσε… Έτσι λοιπόν προσπαθούν να συνθέσουν τα κομμάτια του παζλ, ονόματα και διευθύνσεις, προκειμένου όταν έρθει εκείνη η ώρα τα πάντα να είναι δεμένα και στοιχειοθετημένα!
    Θα με ρωτήσετε «τι σημαίνει αυτό;». Σημαίνει ότι ο σκοπός της έρευνας είναι συγκεκριμένος: Να βρεθεί ποιος ή ποιοι βρίσκονται πίσω από την βρώμικη υπόθεση που βάλει ευθέως κατά της ίδιας της δημοκρατίας. Μέχρι τότε ο Λαβράνος και η παρέα του μπορούν να κάνουν υπομονή…

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις