Πώς τιμωρούνται οι εμπρηστές: Χιλιάδες διώξεις, ελάχιστες καταδίκες

Το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τους εμπρησμούς μετά τη συμπλήρωση του 2021

Το αδίκημα του εμπρησμού μπορεί να επισύρει ακόμη και ισόβια κάθειρξη, εάν υπάρξει θάνατος έστω και ενός ανθρώπου. Οι αλλαγές στο σχετικό νομοθετικό πλαίσιο το 2021, έφεραν αυστηροποίηση των ποινών καθώς πλέον ο εμπρησμός τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών ή και ισόβια, εάν χαθεί ανθρώπινη ζωή.

Σύμφωνα ωστόσο με στοιχεία που είχαν δημοσιευθεί το 2021 στην Καθημερινή και φέρνει ξανά στο προσκήνιο η ΕΡΤ:

  • Από τους 19.712 που διώχθηκαν για εμπρησμούς είτε από αμέλεια είτε από πρόθεση, μόνο 564 καταδικάστηκαν, δηλαδή ένα ποσοστό 2,8%.
  • Από τους 2.796 που διώχθηκαν για εμπρησμό από πρόθεση, μόλις οι 74 καταδικάστηκαν.
  • Απο τις 7.463 διώξεις για εμπρησμούς από αμέλεια, οι καταδίκες είναι μόλις 490, δηλαδή περίπου 6,5 %.

Υπενθυμίζεται πως όλες αυτές οι υποθέσεις φτάνουν να εκδικαστούν στα όρια της παραγραφής, μετά από χρόνια δηλαδή. Είναι χαρακτηριστικό πως η ηλικιωμένη στην Ηλεία που προκάλεσε την πυρκαγιά του 2007 ενώ τηγάνιζε και είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν 36 άνθρωποι, δικάστηκε για αμέλεια και καταδικάστηκε στην ανώτατη τότε προβλεπόμενη ποινή των 10 ετών, χωρίς ποτέ να μπεί φυλακή.

Όσον αφορά τον ηλικιωμένο από τον οποίο ξεκίνησε η φονική πυρκαγιά στο Μάτι, αυτός δικάζεται εδώ και 8 μήνες με τους υπόλοιπους κατηγορούμενους να κατηγορούνται για πλημμελήματα, ενώ έχουν ήδη συμπληρωθεί πέντε χρόνια από τότε που χάθηκαν 104 άνθρωποι.

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις