Ποινικό αδίκημα η κατάθεση δημοσίου υπαλλήλου κατά του κράτους!

Εγκύκλιος που στάλθηκε από το Γραφείο Νομικού Συμβούλου του Κράτους την Δευτέρα 1 Ιούνη απαγορεύει στους Δημόσιους Υπαλλήλους του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να καταθέτουν ενόρκως σε δίκες σε βάρος του Δημοσίου και τους απειλεί υποστηρίζοντας ότι συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα και ποινικό αδίκημα…

Ο Δημόσιος Υπάλληλος μπορεί να καταθέτει μόνο για να στηρίξει τους ισχυρισμούς του Δημοσίου και αυτό «κατόπιν συνεννόησης με τον αρμόδιο χειριστή της υπόθεσης».

Η εγκύκλιος που στάλθηκε προς την Γενική Διεύθυνση Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του υπ. Μετανάστευσης, τις υπηρεσίες Ασύλου, Υποδοχής και Ταυτοποίησης και στην Αρχή Προσφυγών αναφέρει πως  η ένορκη κατάθεση υπέρ των αντιδίκων και εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, σε δίκες με διάδικο το Ελληνικό Δημόσιο, συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα και ποινικό αδίκημα.

Με ανακοίνωση της, η ΑΔΕΔΥ ζητά να ανακληθεί άμεσα η εγκύκλιος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και σημειώνει:

Χωρίς να επικαλείται καμιά διάταξη Νόμου και κανένα άρθρο του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα «απειλεί» με πειθαρχικές και ποινικές διώξεις τους υπαλλήλους που θα καταθέσουν και χαρακτηριστικά αναφέρει: «… Η ένορκη κατάθεση υπέρ των αντιδίκων και εις βάρος των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου, σε δίκες με διάδικο το ελληνικό δημόσιο, συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα και ποινικό αδίκημα»!

Οι Δημόσιοι Υπάλληλοι, όπως και όλοι οι Έλληνες πολίτες, έχουν εκ του Συντάγματος υποχρέωση μαρτυρίας και αληθείας ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ύστερα από τα παραπάνω, η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. θεωρεί τη συγκεκριμένη εγκύκλιο αντισυνταγματική, αυθαίρετη και απαράδεκτη και καλεί το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, στο όνομα του οποίου υπογράφεται, να τη αποδοκιμάσει και την κυβέρνηση να την ανακαλέσει άμεσα».

Διαβάστε επίσης 

ΣτΕ: Συζητήθηκαν πέντε πειθαρχικές υποθέσεις σε βάρος των αδελφών Σιούφα

Ξυλοδαρμός πεθεράς: Αναβλήθηκε η δίκη γιατί δεν υπήρχε η έκθεση του ιατροδικαστή – Αυστηροί…

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις