Πάτρα – Δίκη Πισπιρίγκου: Αύριο καταθέτει η οικογένεια της – Το βίντεο-σοκ, οι συνομιλίες «φωτιά» και η παρατήρηση «καρφί» της εισαγγελέως

Πισπιρίγκου

Με τις καταθέσεις της μητέρας, της αδελφής, του πατριού και του θείου συνεχίζεται αύριο η δίκη της κατηγορουμένης από την Πάτρα

Χωρίς ακροατήριο η ακροαματική διαδικασία την Πέμπτη και την Παρασκευή

Ράικος: «Η μιδαζολάμη ενίσχυσε τη θανατηφόρα δράση της κεταμίνης που σκότωσε την Τζωρτζίνα – Δεν υπήρχε στο φύλλο νοσηλείας την τελευταία ημέρα, που σημαίνει ότι δεν χορηγήθηκε από γιατρούς ή νοσηλευτές!»

Του ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑΚΗ

Με την κατάθεση των πρώτων μαρτύρων υπεράσπισης θα συνεχιστεί αύριο Τετάρτη η πολύκροτη δίκη της μητέρας των τριών δολοφονημένων παιδιών από την Πάτρα (σύμφωνα με τα δύο βουλεύματα).

Τα πρόσωπα που θα κληθούν να καταθέσουν είναι η μητέρα, η αδελφή, ο πατριός και ο θείος της κατηγορουμένης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει κυρίως η κατάθεση της Δήμητρας Πισπιρίγκου καθώς στο δικαστήριο αναγνώστηκαν «αποκαλυπτικές» συνομιλίες της με την κατηγορουμένη και τον Δασκαλάκη.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή παρουσιάστηκαν έγγραφα που αφορούν την υπόθεση η οποία συγκλόνισε την κοινή γνώμη. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η δίκη δεν υπήρχε κανείς στο ακροατήριο!

Σχόλιο «καρφί»

Στο δικαστήριο την Παρασκευή προβλήθηκαν βίντεο με την Τζωρτζίνα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το σχόλιο που έκανε η εισαγγελέας μετά την προβολή δύο συγκινητικών στιγμιοτύπων, από φυσικοθεραπείες που έκανε η Τζωρτζίνα. Στο ένα από αυτά φαίνεται το άτυχο παιδί να κάθεται σε ένα κρεβάτι, με τα πόδια ελεύθερα κάτω, ενώ ένας νοσηλευτής κρατά όρθιο το κορμάκι του. Η φυσίατρος της λέει: «Έλα Τζωρτζίνα μου, κλώτσα με το αριστερό πόδι». Στην αρχή το κοριτσάκι δεν κάνει κίνηση.


Μετά από πολλές επαναλήψεις της οδηγίας από τη φυσίατρο, «έλα Τζωρτζινούλα μου, μπορείς. Πάμε λίγο με το αριστερό πόδι…», η 9χρονη κινεί αρχικά το αριστερό και μετά και τα δύο πόδια της.
Η πρόεδρος ρώτησε πότε γυρίστηκε αυτό το βίντεο με τη φυσίατρο και τότε ακούστηκε η εισαγγελέας να σχολιάζει: «Βλέπουμε πάντως εδώ μια χαρά ακούει το παιδί. Μια χαρά βλέπει και εκτελεί εντολές».

Θυμίζουμε ότι ο συνήγορος υπεράσπισης της κατηγορουμένης είχε πει κατ’ επανάληψη στη δίκη ότι «το παιδί δεν καταλάβαινε, ήταν φυτό, δεν εκτελούσε καμία εντολή». Δεν παρέλειπε μάλιστα να επισημαίνει ότι βασικός υπεύθυνος γι’ αυτό ήταν ο αναισθησιολόγος κ. Χασαπόπουλος «επειδή δεν ενημέρωσε τους γονείς την ώρα της ανάνηψης στο Καραμανδάνειο ότι η Τζωρτζίνα είχε ήδη υποστεί μη αναστρέψιμες εγκεφαλικές βλάβες».

Προβλήθηκε ακόμη το σοκαριστικό βίντεο με ένα από τα επεισόδια της Τζωρτζίνας στο νοσοκομείο του Ρίου, που είχε βιντεοσκοπήσει η μητέρα του και είχε στείλει στον Ανδρέα Ηλιάδη. Ο διευθυντής της ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών είχε ζητήσει να επεξηγήσει ο ίδιος το βίντεο, πράγμα που δεν έγινε τελικά.

Στο συγκεκριμένο βίντεο φαίνεται το μόνιτορ του παιδιού να χτυπάει και να ανεβαίνουν οι παλμοί του.

Η άτυχη Τζωρτζίνα

Ο διάλογος:
– Ρούλα: «Έρχεστε λίγο;»
– Ιατρικό προσωπικό: «Ναι»

– Ρούλα: «Ελάτε, ελάτε!»
– Ιατρικό προσωπικό: «Μισό λεπτάκι»

– Ρούλα: «Λίγο γρήγορα παρακαλώ! Κάνουμε το ίδιο και δεν μπορώ να φύγω, θέλω να το τραβήξω βίντεο. Κάνει το ίδιο. Αρχίζει και κάνει το ίδιο, κοιτάξτε, φωνάξτε, φωνάξτε τον γιατρό γιατί μου είπαν να το βιντεοσκοπήσω. Ευχαριστώ!».

Κάποια στιγμή η κατηγορουμένη φωνάζει «σσσσσς», ενώ συνεχίζει να βιντεοσκοπεί την Τζωρτζίνα και κυρίως το μόνιτορ. Στο βίντεο το κοριτσάκι φαίνεται να εμφανίζει μυδρίαση (οι κόρες των ματιών του έχουν διασταλεί) και αρχίζει να βγάζει άναρθρες κραυγές – σαν να υποφέρει. Όπως είχε καταθέσει ο Ανδρέας Ηλιάδης, αυτό δεν συνέβαινε ποτέ κατά τη νοσηλεία της μικρούλας στη ΜΕΘ, όπου ήταν πάντα ήρεμη.

Από την πλευρά της η συνεργάτιδα του Αλέξη Κούγια Αναστασία Μπάκα προσκόμισε βίντεο που δείχνουν την Τζωρτζίνα σε διάφορες φάσεις στο σπίτι να παίζει με την κατηγορουμένη, να κάνει φυσικοθεραπείες παρουσία της μητέρας της και να γελάει με ένα βίντεο με τον Μάρκο Σεφερλή που έβλεπε στο tablet. Αυτό στη λογική ότι η κατηγορουμένη στεκόταν πάντα δίπλα στην κόρη της.

Αναγνώστηκαν τα μηνύματα έντασης

Οι επικοινωνίες των κρίσιμων ημερών ανάμεσα στο ζευγάρι που είχε αποκαλύψει η «Μ»

– Η κατηγορουμένη λίγες ώρες πριν πεθάνει η κόρη της ρωτούσε τι έκανε ο Μάνος Δασκαλάκης και του ζητούσε να την ξεμπλοκάρει από το Facebook!

Στη δίκη αναγνώστηκαν τα μηνύματα που είχε αποκαλύψει αποκλειστικά η «Μ» πριν και μετά την εισαγωγή της Τζωρτζίνας στο Καραμανδάνειο με αναφερόμενους σπασμούς από την κατηγορουμένη.
Στις 5 και 6 Απριλίου 2021 έγινε αναφορά στον επικείμενο χωρισμό του ζευγαριού, αλλά και στα ραντεβού με τους δικηγόρους τα οποία δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ, καθώς η Τζωρτζίνα εισήχθη αιφνιδίως στο νοσοκομείο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί ότι στις 8 Απριλίου, οπότε και θα πραγματοποιούνταν το καθοριστικό ραντεβού του Δασκαλάκη με τον δικηγόρο του, ξαφνικά η 8χρονη μεταφέρθηκε από τη μητέρα της στο νοσοκομείο, όπου υπέστη τη δυσεξήγητη ανακοπή, δύο ημέρες πριν την επισκεφθεί παιδοψυχολόγος!
Μερικά από τα αποσπάσματα των διαλόγων:


Στις 5/4/21
– Μάνος: «…Τρέχα στον Γιαννάκη μόλις γυρίσεις. Μην ξεχάσεις να του μιλήσεις και να ξαναπάς μαζί του, κορίτσι μου. Αυτή είσαι»
– Ρούλα: «Θα σου περάσει, αρχή είναι. Ιώδιο στις πληγές θα σου πρότεινα για το τσούξιμο»

– Μάνος: «Κοίτα μην αυτοκτονήσεις με κανένα καλώδιο, γελοία. Θα δεις πόσο ιώδιο θα βάλεις εσύ από εδώ και πέρα»
– Μάνος: «Τα παράτησες και πήγες να γ… Αυτή είσαι»

– Ρούλα: «Επειδή με χτύπησες την προηγούμενη θα έρθω με τον πατέρα μου να δούμε τι θα πάρεις και αν θα μου αδειάσεις το σπίτι. Να πας στην Αστυνομία να πεις τι, ότι μας απειλείς όλη μέρα;»
– Μάνος: «Εγώ; Φέρε τον μπαμπά σου να δεις πώς θα τον πάνε μέσα. Α, και σας κάνω ασφαλιστικά μόλις τώρα και θα έρθω με περιπολικό να τα πάρω. Ελάτε όλοι μαζί να χειροκροτήσουν εσένα αυτή τη φορά».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάτρα: Οι στιχομυθίες σοκ και τα μηνύματα “φωτιά” που εξετάστηκαν σήμερα στη δίκη Πισπιρίγκου

Πάτρα: Ενταση στη Δίκη Πισπιρίγκου – Κούγιας «Χονδροειδέστατη ψευδορκία –  Τοξικολογία κλόουν οι τοποθετήσεις Ράικου»


Στις 6/4/21
– Ρούλα: «Να μου προσέχεις το παιδί και να θυμάσαι ότι σε αγαπώ πολύ»
– Μάνος: «Το παιδί πού είναι; Αν κάνεις μ… θα γίνει της π…ας. Τους παίρνω όλους τηλέφωνο και την Αστυνομία τώρα. Θα γίνει της π…ας. Παίρνω τη μάνα σου. Το βράδυ θα πάω να πάρω το παιδί από το χωριό και μην τολμήσεις να μας ξαναενοχλήσεις, κάνε ό,τι γουστάρεις.
Άμα έχεις ενοχές, τράβα αυτοκτόνα. Δεν θα μας κάνεις όλους μ… εσύ με το έτσι θέλω. Δεν είσαι καλά και ποτέ δεν ήσουν. Απόδειξέ το με αυτή την κίνηση. Το έχεις ξανακάνει άλλες δύο φορές, δεν σε φοβάμαι».

Σε άλλο σημείο ο Δασκαλάκης αναφέρει:
«Για να αυτοκτονήσεις πάει να πει ότι δεν πας καλά γενικά, δεν θα μου ρίξει κανείς ευθύνες. Δεν έχω σκοπό να σε ξεφτιλίσω άλλο, γύρνα στο παιδί. Ό,τι έκανες, έκανες, ό,τι έκανα, έκανα.. Γύρνα στο παιδί γιατί χρειάζεται τη μάνα του… Κάθε φορά που χωρίζουμε θα έχουμε μια απώλεια δηλαδή; Σύνελθε».

Στις 11/4/21
Την ημέρα της ανακοπής της Τζωρτζίνας, η Ρούλα δείχνει να ενδιαφέρεται μόνο για το αν θα την ξεμπλοκάρει ο Μάνος Δασκαλάκης από το Facebook.
– Ρούλα: «Μπορείς να με ξεμπλοκάρεις από το fb;»
Μάνος: «Γιατί;»

– Ρούλα: «Γιατί ήθελα να σε ταγκάρω στη Μαλένα τώρα και θεωρώ ότι δεν υπάρχει λόγος για τέτοια καραγκιοζιλίκια και μόλις βγει το παιδί σβήσε με, δεν έχω θέμα»

– Μάνος: «Μη δημοσιεύσεις τίποτα στο fb και μη με ταγκάρεις πουθενά, δεν θέλω να ανέβει τίποτα από μένα, θα σε ξεμπλοκάρω τώρα».
Στη δίκη παρουσιάστηκαν και οι συνομιλίες μεταξύ της κατηγορουμένης και μιας χαρτορίχτρας με το όνομα Σία, οι οποίες καταδεικνύουν ότι τον μοιραίο Ιανουάριο του 2022, οπότε και κατέληξε η Τζωρτζίνα, η κατηγορουμένη από την Πάτρα προσπαθούσε με «μεταφυσικούς τρόπους» να κάνει τον Δασκαλάκη να επιστρέψει στη συζυγική εστία.

Από το περιεχόμενό τους προκύπτει ότι μία ημέρα προτού η κατηγορουμένη εισαγάγει την άτυχη Τζωρτζίνα στο Ρίο (19.1.2022) με αναφερόμενους «εμετούς, υπνηλία και πιθανό επεισόδιο σπασμών», είχε χάσει κάθε ελπίδα επιστροφής του συζύγου της. Είναι χαρακτηριστικό ότι το βράδυ της 18ης Ιανουαρίου 2022 η ίδια με μήνυμα που στέλνει στη χαρτορίχτρα Σία της λέει να πει στη «γιαγιά» ότι όλα πάνε στραβά. Δύο ημέρες νωρίτερα (16.1.2022) η χαροκαμένη μάνα ενημέρωνε και πάλι τη Σία ότι ο τότε σύζυγός της είχε μαζέψει τα πράγματά του και τα είχε πάει στη μητέρα του, παρότι συγγενής του ζεύγους της είχε πει ότι δεν θα έφευγε.
Τελικά ο Δασκαλάκης (ο οποίος τη 15η Ιανουαρίου 2022 της είχε ανακοινώσει ότι θέλει να χωρίσουν οριστικά και αμετάκλητα) δεν επέστρεψε στο σπίτι τους παρά τις διαβεβαιώσεις που είχε η 34χρονη. Στη συνέχεια η μητέρα έκανε εισαγωγή την Τζωρτζίνα στο νοσοκομείο Πατρών με αναφερόμενα προβλήματα υγείας. Το άτυχο κορίτσι κατέληξε λίγες ημέρες αργότερα.
Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με το δικαστικό βούλευμα, επέλεξε να εκδικηθεί τον σύζυγό της που αποφάσισε να φύγει.
Από την πλευρά της η υπεράσπιση προσκόμισε έγγραφα ιατρικής φύσεως και μηνύματα του Μάνου Δασκαλάκη προς την εν διαστάσει σύζυγό του. Ο σκοπός ήταν να αναδείξει ότι οι σχέσεις της κατηγορουμένης και του Δασκαλάκη δεν είχαν διαταραχθεί και ότι η 34χρονη δεν είχε κανένα λόγο να σκοτώσει την κόρη της για να τον φέρει πίσω, όπως της αποδίδει το παραπεμπτικό βούλευμα. Πρόκειται γι’ αυτά που είχε χρησιμοποιήσει ο συνήγορος της κατηγορουμένης κατά την εξέταση του πατέρα των νεκρών παιδιών.

Σε αυτά ο Δασκαλάκης λέει στην κατηγορούμενη:
– Μάνος: «Τα μπλε να φορέσεις τώρα το βράδυ»
– Ρούλα: «Κάμερες μου έχεις βάλει; Μπλε φοράω»

– Μάνος: «Όλο το σετ»
– Ρούλα: «Δεν νομίζω και δεν υπάρχει λόγος»

– Μάνος: «Δεν θα το μάθει κανείς, μην αγχώνεσαι».
«Υποκρινόμουν σε αυτά τα μηνύματα, ήθελα να υπάρχει ένα ήρεμο κλίμα. Ήθελα να είμαστε καλά για το παιδί», υποστήριξε στην κατάθεσή του ο Μάνος Δασκαλάκης.

Την περασμένη Πέμπτη η συνήγορος υπεράσπισης παρουσίασε ιατρικά άρθρα για τον τρόπο μεταβολισμού της κεταμίνης σε μια προσπάθεια να καταρρίψει τα πορίσματα Ράικου, Λευκίδου και Μπουζιάνη. Στόχος της ήταν να αναδείξει ότι οι θάνατοι των χρηστών κεταμίνης που ανέφερε ο καθηγητής του ΑΠΘ αφορούν περιπτώσεις στις οποίες γινόταν παράλληλα χρήση άλλων ουσιών (ναρκωτικά, αλκοόλ, φάρμακα).

Νικόλαος Ράικος

«Η κεταμίνη χορηγήθηκε όταν το κοριτσάκι ήταν εν ζωή»

Ο καθηγητής ιατροδικαστικής και τοξικολογίας του ΑΠΘ Νικόλαος Ράικος

Στην κατάθεση του, ο καθηγητής Ιατροδικαστικής και επικεφαλής Εργαστηρίου Τοξικολογίας ΑΠΘ έδωσε την επιστημονική του άποψη για όλα όσα συνέβησαν.
«Η μιδαζολάμη ενίσχυσε τη θανατηφόρα δράση της κεταμίνης που σκότωσε την Τζωρτζίνα – Δεν υπήρχε στο φύλλο νοσηλείας την τελευταία ημέρα, που σημαίνει ότι δεν χορηγήθηκε από γιατρούς ή νοσηλευτές!». Αυτό τόνισε κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στη δίκη ο δρ Νικόλαος Ράικος.

Όπως είχαμε αποκαλύψει αποκλειστικά  εκτός από τη διαφήμιση της κεταμίνης, που της πέταξε “ξαφνικά” η Google,  η Ρούλα Πισπιρίγκου αναζήτησε τη μιδαζολάμη στο διαδίκτυο στις 17 Ιανουαρίου, δύο ημέρες πριν εισαχθεί το παιδί στο νοσοκομείο, όπως προκύπτει από την άρση του απορρήτου της. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες της συγκεριμένης βενζοδιαζεπίνης μπορεί να περιλαμβάνουν μείωση των προσπαθειών για αναπνοή, χαμηλή αρτηριακή πίεση και υπνηλία. Ανοχή στη δράση της και σύνδρομο στέρησης μπορεί να εμφανιστούν μετά από μακροχρόνια χρήση.

Οι αναζητήσεις της Πισπιρίγκου στο διαδίκτυο που είχε αποκαλύψει πρώτη η ΜΠΑΜ

Στην κατάθεσή του στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο ο Δρ. Νικόλαος Ράικος ξεκαθάρισε ότι: «Η Τζωρτζίνα πέθανε από υπερβολική δόση κεταμίνης – Ήταν νεκρή στις 14.35». Τόνισε μάλιστα ότι η συγκεκριμένη ουσία ακόμη και σε μικρότερη συγκέντρωση θα ήταν θανατηφόρα εφόσον δινόταν μονομιάς και όχι από γιατρούς. Κι αυτό γιατί η 9χρονη ήταν επιβαρυμένη από την εγκεφαλοπάθεια αλλά και τα άλλα φάρμακα που της χορηγούσαν στο νοσοκομείο. Επισήμανε μάλιστα ότι στις 2.28, όταν μπήκαν οι γιατροί στον θάλαμο, το παιδί ήταν άσφυγμο, με μυδρίαση και όλα τα χαρακτηριστικά της ανακοπής καρδιάς.
Ο ίδιος είπε ότι η norκεταμίνη (μεταβολίτης) που ανιχνεύτηκε στο αίμα και στα λιγοστά ούρα της Τζωρτζίνας αποδεικνύει ότι η κεταμίνη χορηγήθηκε όταν το κοριτσάκι ήταν εν ζωή.
Ο κ. Ράικος τόνισε ότι εκτός από την κεταμίνη και τη μιδαζολάμη, και τα υπόλοιπα φάρμακα που έπαιρνε η 9χρονη λειτούργησαν επιβαρυντικά: «Βρέθηκε φαινοβαρβιτάλη, διαζεπάμη, κλοβαζάμη κ.ά. Αυτά από μόνα τους δεν δημιουργούσαν πρόβλημα στην Τζωρτζίνα, λειτούργησαν όμως συνεργατικά και προκάλεσαν υποξία ταχύτατα».

ΑΛΕΞΗΣ ΚΟΥΓΙΑΣ
«Χονδροειδέστατη ψευδορκία – Τοξικολογία κλόουν»


Ο Αλέξης Κούγιας αναφερόμενος στον καθηγητή Ιατροδικαστικής, τον οποίο επρόκειτο να εξετάσει την περασμένη Τετάρτη, έκανε λόγο για χονδροειδέστατη ψευδορκία από την πλευρά του μάρτυρα. Χαρακτήρισε μάλιστα «τοξικολογία κλόουν» κάποιες από τις τοποθετήσεις που έκανε ο κ. Ράικος.

Επικαλέστηκε γι’ αυτό λεγόμενα του καθηγητή Αριστείδη Τσατσάκη, που είναι μάρτυρας ειδικών γνώσεων από την πλευρά της υπεράσπισης.

Ο συνήγορος υπεράσπισης ζήτησε να διακοπεί η δίκη για 15 ημέρες για να βρει τον χρόνο να μελετήσει ο κ. Τσατσάκης τα νέα έγγραφα που προσκόμισε στο δικαστήριο ο κ. Ράικος. Το δικαστήριο απέρριψε μεν το αίτημα διακοπής, ωστόσο ο καθηγητής θα κληθεί μετά την ανάγνωση των εγγράφων. Η πρόεδρος άφησε μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο, αν χρειαστεί, να γίνει δεκτό το αίτημα για κατ’ αντιπαράσταση εξέταση του κ. Ράικου με τον καθηγητή Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Το δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα το αίτημα της υπεράσπισης να καταθέσουν ειδικοί επιστήμονες που είχε προτείνει.

Από την “ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ” που κυκλοφορεί

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις