Πάτρα: Αποφυλακίζεται από ώρα σε ώρα η 27χρονη που άφησε το νεογέννητο σε πλαζ και πνίγηκε – Οι δηλώσεις της

27χρονη

Αποφυλακίζεται η 27χρονη μητροκτόνος. Η υπόθεσή της νέας μητέρας, είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο καθώς το είχε σκάσει από το νοσοκομείο μαζί με το νεογέννητο αφήνοντάς το  στην Πλαζ της Πάτρας με αποτέλεσμα να βρει φριχτό θάνατο από πνιγμό.  Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο του Αιγίου, όπου ξεκίνησε τη Δευτέρα η δίκη της, μετέτρεψε την κατηγορία που βαρύνει την γυναίκα για το θάνατο του βρέφους, από ανθρωποκτονία από πρόθεση, σε παιδοκτονία. Ως εκ τούτου της επιβάλλεται η μικρότερη προβλεπόμενη ποινή η οποία είναι 8ετης κάθειρξη.

Μάλιστα, η απόφαση του δικαστηρίου έχει ανασταλτικό χαρακτήρα με αποτέλεσμα η νεαρή γυναίκα να αποφυλακίζεται. Η υπόθεση που είχε σοκάρει την κοινή γνώμη στην Πάτρα και σε όλη τη χώρα είχε λάβει χώρα τον περασμένο Φεβρουάριο. Σε πρώτο βαθμό στην 27χρονη είχε ασκηθεί δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, κατηγορία για την οποία θα αντιμετώπιζε πολύ μεγαλύτερη ποινή.

Όπως αποδεικνύεται η υπερασπιστική γραμμή της 27χρονης, πέρασε, καθώς οι δικηγόροι της, είχαν υποστηρίξει ότι επρόκειτο για παιδοκτονία και όχι για ανθρωποκτονία.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας αναλύθηκε και η ψυχολογική κατάσταση της νεαρής και η επιλόχειος κατάθλιψή της.

Τι είχε δηλώσει  η 27χρονη που άφησε το μωρό της στην ακτή

Η νεαρή γυναίκα συνοδευόμενη από τον δικηγόρο της, ποινικολόγο Θεόδωρο Χρονόπουλο, προσήλθε τον Ιούλιο ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου για να καταθέσει το υπόμνημά της και να εισακουσθεί, για δύο αιτήματα που έχει υποβάλλει. Πρώτον, για να μετατραπεί η δίωξή της, από ανθρωποκτονία εκ προθέσεως σε παιδοκτονία και για την προσωρινή της αποφυλάκιση.

Όπως δήλωσε  εκείνο το διάστημα στην εφημερίδα Πελοπόννησο ο συνήγορός της Θεόδωρος Χρονόπουλος, επρόκειτο για μια από τις σπάνιες περιπτώσεις, όπου το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών κάλεσε κρατούμενο για να τον ακούσει, καθώς στο 90% των περιπτώσεων, παρίσταται μόνο ο συνήγορός του.

Το αίτημα έχει δύο όψεις κατά τον κ. Χρονόπουλο. Σύμφωνα με την υπερασπιστική γραμμή κακώς της είχε ασκηθεί  δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, ποινή που επισείει ισόβια κάθειρξη. Αντιθέτως, θα έπρεπε να κατηγορηθεί για παιδοκτονία, βάσει της οποίας, περιορίζεται το πλαίσιο ποινής μεταξύ 5 – 10 χρόνων και αυτόματα οι λόγοι προφυλάκισής της, με αποτέλεσμα να ανοίγει και ο δρόμος για την προσωρινή της αποφυλάκιση.

Η 27χρονη κατηγορούμενη είχε ισχυριστεί τον Ιούλιο ότι, αν με βάση το κατηγορητήριο ήθελε να σκοτώσει το βρέφος από τη στιγμή της σύλληψής του, θα είχε κάνει έκτρωση από τον δεύτερο μήνα της κύησης και δεν θα ανέβαινε έναν Γολγοθά, κρύβοντας την εγκυμοσύνη της, κάτω από πλατιά ρούχα, ακόμα και από την οικογένειά της.

Επικαλέστηκε ξανά το επιχείρημα ότι εγκαταλείφθηκε από τον βιολογικό πατέρα του βρέφους και έμεινε αβοήθητη. Πήγε σε γυναικολόγο για να την παρακολουθεί και σε νοσοκομείο για να γεννήσει, γεγονός που, κατά τον ισχυρισμό της, αποδεικνύει ότι δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει το βρέφος.

Στο νοσοκομείο όπου πήγε για να γεννήσει, ένιωσε και εκεί πλήρως εγκαταλειμμένη, αφού κανείς αρμόδιος δεν βρέθηκε δίπλα της, για να τη στηρίξει, όπως καταμαρτυρά. Αντιθέτως, μετά την καισαρική, την εγκατέλειψαν, όπως είπε, σε ένα δωμάτιο μόνη της, χωρίς καν ρούχα για να αλλάξει, ενώ δεν εμφανίστηκε κάποιος ψυχολόγος, ψυχίατρος ή έστω ένας κοινωνικός λειτουργός για να τη στηρίξει και να τη συμβουλέψει.

«Δεν ήρθε κανείς για να δει αν ζω ή αν πεθαίνω», λέει στο υπόμνημά της, η 27χρονη και προσθέτει ότι τότε θόλωσε το μυαλό της, πήρε το βρέφος και εγκατέλειψε το νοσοκομείο και για τέσσερις ώρες περιφερόταν με αυτοκίνητο, από τα Βραχνέικα και το Μιντιλόγλι μέχρι την πλαζ της Πάτρας.

Σύμφωνα με τον συνήγορό της, Θεόδωρο Χρονόπουλο, η εντολέας του υπέστη επιλόχεια κατάθλιψη, μια πολύ σοβαρή ψυχωτική συνδρομή, που επιβαρύνει τις γυναίκες σε αυτή την κατάσταση και υπό καθεστώς πανικού και τρόμου, έφτασε κάποια στιγμή στην πλαζ, όπου χωρίς να αντιλαμβάνεται τι έκανε, άφησε το βρέφος στην παραλία και έφυγε. Στην ιατροδικάστική έκθεση αναφέρεται ως αιτία θανάτου του βρέφους ο «πνιγμός εντός θαλασσίου ύδατος».

Αν υπήρχε σωστή λειτουργία στο νοσοκομείο, με την πρέπουσα περίθαλψη για την κατηγορούμενη και το βρέφος της, δεν θα καταλήγαμε σε αυτή την κατάσταση, τόνισε ο κ. Χρονόπουλος εκείνη την περίοδο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 34χρονη για παράνομη κράτηση ανηλίκου – Εκκρεμούσε Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης

Δίκη θανάτου Μελίνας: «Δεν αντιλαμβάνεται τι έχει συμβεί-Να καταδικαστεί με την αυστηρότερη των ποινών» η αναισθησιολόγος είπε ο πατέρας της

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις