Παναγιώτης Πικραμμένος: Η Δικαιοσύνη πάει με 100 όταν η κοινωνία τρέχει με 1000

Πικραμμένου

Παναγιώτης Πικραμμένος: Την ανάγκη επιτάχυνσης στη λειτουργία των δικαστηρίων και κυρίως την αλλαγή νοοτροπίας ορισμένων λειτουργών της Θέμιδος επισημαίνει σε συνέντευξή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και τέως πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Παναγιώτης Πικραμμένος

Μεταρρυθμίσεις, όπως ο «δικαστικός Καλλικράτης» και η αξιολόγηση των δικαστών προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη του πολίτη στη Δικαιοσύνη, καταθέτει στον δημόσιο διάλογο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος με συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε στην «Καθημερινή της Κυριακής». Το πρώτο, όμως, και σημαντικότερο κατά τον ίδιο, για να βελτιωθεί η εικόνα (και η απόδοση…) της Θέμιδος και των λειτουργών της, είναι η αλλαγή νοοτροπίας. «Εχουμε ανάγκη από δικαστές οι οποίοι να είναι προσαρμοσμένοι στη σύγχρονη εποχή.

Δικαστικός «Καλλικράτης»

Δεν θέλουμε δικαστές που να βλέπουν το λειτούργημά τους ως βιοποριστικό επάγγελμα, ούτε να έχουν τη νοοτροπία του οιονεί δημοσίου υπαλλήλου», τονίζει ο κ. Πικραμμένος μιλώντας στην Ιωάννα Μάνδρου και εξηγεί ότι «δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές» σημαντικές αποκλίσεις στην στους χρόνους απονομής Δικαιοσύνης. «Εχουμε περιπτώσεις δικαστών που εκδικάζουν 10 υποθέσεις, άλλοι που εκδικάζουν 100 ή άλλοι που καθυστερούν επί χρόνια την έκδοση των αποφάσεων. Δεν μπορεί ένας συνταξιούχος ή ένας εργαζόμενος να περιμένει χρόνια την απόφαση για να πάρει αυτά που δικαιούται. Δεν μπορεί ένας επενδυτής ή ένας επιχειρηματίας να περιμένει μία υπόθεση να λυθεί σε δέκα χρόνια και να καταφεύγουν όλοι σε ρήτρες διαιτησίας» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο τέως πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά και υπηρεσιακός πρωθυπουργός επισημαίνει ότι οι καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης αποτελούν εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη καθώς «οι επενδύσεις κατευθύνονται όπου υπάρχει εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη και ασφάλεια» όπως λέει και στέλνει σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα στους δικαστικούς κύκλους: «Πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορεί η οικονομία και η τεχνολογία να τρέχουν με χίλια και η Δικαιοσύνη με εκατό. Θα ξεπεραστεί από την πραγματικότητα». Δικαστικός «Καλλικράτης»

Ερωτηθείς σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις ενός «δικαστικού Καλλικράτη» στη λειτουργία των δικαστηρίων, ο Παναγιώτης Πικραμμένος απαντά πως μια νέα δικαστική χωροταξία είναι απαραίτητη «έτσι ώστε να αξιοποιείται πλήρως το δικαστικό δυναμικό, σύμφωνα με τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι σύμφωνα με τοπικά και άλλα συμφέροντα. Σπουδαία βοήθεια προς την κατεύθυνση αυτή παρέχει τώρα η σταδιακή εφαρμογή του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος, από το οποίο αντλούνται σημαντικά στατιστικά δεδομένα. Τα δεδομένα αυτά θα αποτελέσουν το κύριο εργαλείο για την εισαγωγή αλλαγών στη χωροταξία».

Πηγή: Protagon.gr

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις