ΟΝΝΕΔ και ΝΔ: Εκδήλωση για την Ψηφιοποίηση της Ελληνικής Δικαιοσύνης

Εκδήλωση με τίτλο «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Ελληνικής Δικαιοσύνης» συνδιοργάνωσαν η ΟΝΝΕΔ και η Γραμματεία Επιστημονικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας.

Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης, η οποία έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ» της τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, ήταν οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κώστας Τσιάρας και Κυριάκος Πιερρακάκης. Ταυτόχρονα ως ομιλητής παραβρέθηκε και ο Σύμβουλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και επικεφαλής της παράταξης «Με το Δικηγόρο» Δημήτρης Αναστασόπουλος.

Αρχικά χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και δικηγόρος Παύλος Μαρινάκης, καθώς και ο γραμματέας Επιστημονικών Φορέων ΝΔ Σίμος Ψωμιάδης.

Εν συνεχεία, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας αναφέρθηκε στο σύνολο των καινοτομιών των τελευταίων ετών, όπως η θεσμοθέτηση των Υπηρεσιών Τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια, η επέκταση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων Ποινικής και Πολιτικής Δικαιοσύνης, η αναβάθμιση συστήματος Τήρησης Πρακτικών στα Ποινικά Δικαστήρια, η ψηφιοποίηση των δικαστικών αποφάσεων, η Ηλεκτρονική Κατάθεση Δικογράφων, η Ηλεκτρονική Επίδοση κ.α.

Ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, έδωσε έμφαση στις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση όπως η ψηφιοποίηση του ποινικού μητρώου και των πιστοποιητικών κληρονομιάς, η ηλεκτρονική έκδοση και παραλαβή επίσημου αντιγράφου δικαστικών αποφάσεων και η πρόσβαση των δεδομένων που τηρούνται στο Κτηματολόγιο.

Από την άλλη ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον ΔΣΑ Δημήτρης Αναστασόπουλος τόνισε ότι: «Πριν 15 περίπου χρόνια ήμασταν από τους πρώτους ως Ένωση Ελλήνων Νομικών e-Θέμις που θέσαμε στο επίκεντρο των συζητήσεων και ως βασικό μας στόχο την ηλεκτρονική δικαιοσύνη στην Ελλάδα και την εξοικείωση των δικηγόρων με τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα. Για πολλά χρόνια έκτοτε τα βήματα που γίνονταν ήταν μικρά και διστακτικά. Ωστόσο, τα τελευταία περίπου δύο χρόνια, λόγω της πανδημίας, αλλά και λόγω της ύπαρξης στις κατάλληλες θέσεις ανθρώπων που πιστεύουν στο στοίχημα της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, έγιναν αρκετά βήματα μπροστά. Βήματα που κάποτε φάνταζαν αδύνατα. Ήμαστε πολύ χαρούμενοι που από πλευράς μας, με τις δικές μας δυνάμεις, έχουμε συμβάλει στην πρόοδο αυτή». Τέλος ο κος Αναστασόπουλος παρουσίασε την έρευνα που πραγματοποίησε μαζί με συνεργάτες του, σύμφωνα με την οποία 6 στους 10 νέους δικηγόρους σκέφτονται να εγκαταλείψουν τη δικηγορία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ ο Δημήτρης Αναστασόπουλος δεν άνοιξε τα χαρτιά του για ενδεχόμενη υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΔΣΑ, η συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε να αναδειχθεί η έντονη δυναμική που έχει.

Διαβάστε ακόμη 

Διορισμός και τοποθέτηση παρέδρου Δικαστικού Σώματος Ενόπλων Δυνάμεων

Παρέμβαση της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης για τη δημοσιοποίηση προσωπικών στοιχείων αστυνομικών σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις