Ο υπ. Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας ανέφερε ότι προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση των εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης διαφορών

Τσιάρας

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας στον χαιρετισμό που απηύθυνε στους κοινωνικούς εταίρους του Οργανισμού για την Προώθηση των Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ) κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης του Διοικητικού του Συμβουλίου για την παρουσίαση των νέων μελών του, αναφέρθηκε στην προτεραιότητα που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση στις εναλλακτικές μεθόδους επίλυσης διαφορών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης με αφορμή τη συνεδρίαση και την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Οργανισμού, υπενθύμισε πως η πανηγυρική συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΟΠΕΜΕΔ συμπίπτει με την επέτειο των τριών ετών από την ενεργοποίηση του θεσμικού πλαισίου του ν. 4640/2019 για τη διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις που ψήφισε η παρούσα κυβέρνηση. Στην τοποθέτηση του ο κ. Τσιάρας εξήρε τον ρόλο και τη συμβολή του Οργανισμού στην κατάρτιση του τελικού νομοσχεδίου και ανέλυσε συνοπτικά τα αποτελέσματα της έκθεσης της Κεντρικής Επιτροπής Διαμεσολάβησης για τη μέχρι σήμερα πορεία της Διαμεσολάβησης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης της Κεντρικής Επιτροπής Διαμεσολάβησης, περίπου το 8% των υποθέσεων που υπάγονται στην υποχρεωτική αρχική συνεδρία επιλύονται εξωδικαστικά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την εκούσια διαμεσολάβηση ξεπερνά το 80%. Στον χαιρετισμό του ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε πως τα τελευταία χρόνια έχουν πιστοποιηθεί περισσότεροι από 3.100 νέοι διαμεσολαβητές οι οποίοι καταρτίστηκαν στα 21 νέα κέντρα κατάρτισης που ιδρύθηκαν και λειτουργούν υπό την εποπτεία της Κεντρικής Επιτροπής Διαμεσολάβησης του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο κ. Τσιάρας προανήγγειλε επιπλέον δύο νέα προγράμματα επιμόρφωσης των νομικών παραστατών, που θα υλοποιηθούν με πόρους του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε πως οι εναλλακτικές μέθοδοι επίλυσης διαφορών συμπληρώνουν κάθε σύγχρονο δικαστικό σύστημα και σημείωσε πως η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να επιταχύνει τον βηματισμό της στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης διαφορών, τόσο με τα νέα προγράμματα επιμόρφωσης για τη Διαμεσολάβηση όσο και μέσω του εκσυγχρονισμού του πλαισίου διενέργειας των Διαιτησιών.

«Το επόμενο διάστημα καταθέτουμε στη Βουλή ένα νέο, λειτουργικό και αξιόπιστο πλέγμα διατάξεων που εκσυγχρονίζει το πλαίσιο διενέργειας διαιτησιών, ώστε να καταστεί η Ελλάδα διεθνές κέντρο διενέργειας εμπορικών διαιτησιών» τόνισε ο κ. Τσιάρας και ζήτησε να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των θεσμικών εταίρων του ΟΠΕΜΕΔ και του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Στην εκδήλωση του ΟΠΕΜΕΔ παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, ο οποίος ήταν και ο πρώτος πρόεδρος του Οργανισμού, ο πρόεδρος του ΟΠΕΜΕΔ κ. Κωνσταντίνος Μενουδάκος και ο γενικός γραμματέας κ. Νικόλαος Κανελλόπουλος, καθώς και οι δύο νέοι αντιπρόεδροι του ΟΠΕΜΕΔ κ. Βασίλης Ράπανος, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και κα Σοφία Εφραίμογλου, πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Ο Ο.Π.Ε.Μ.Ε.Δ. δημιουργήθηκε στα τέλη του 2015 και αποτελεί μία σύγχρονη και λειτουργική Θεσμική Συμμαχία για τη διαμεσολάβηση και τις λοιπές εναλλακτικές μεθόδους επίλυσης διαφορών (ADR) στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάτρα: Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσφεύγει η «αθώα» Πισπιρίγκου – Σύντομα και σε διαπλανητικό δικαστήριο!

Νίκος Παππάς: Μήνυση στη γραμματέα του Χρήστου Καλογρίτσα

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις