Νέα αναβολή στην υπόθεση του Ψωμιάδη για τις απευθείας αναθέσεις

Αναβλήθηκε για πέμπτη φορά από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης η υπόθεση με τα λεγόμενα «45άρια» έργα, για τα οποία κατηγορούνται ο άλλοτε νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο αδελφός του Διονύσης, ως πρώην αντινομάρχης. Στο εδώλιο του ίδιου δικαστηρίου παραπέμφθηκαν να δικαστούν άλλα έξι πρόσωπα.

Μετά από τέσσερις αναβολές (δύο φορές λόγω της πανδημίας, κι από μια φορά λόγω αιτήματος κατηγορούμενου και ωραρίου), η υπόθεση ήταν προγραμματισμένη να δικαστεί σήμερα, με παρόντες τους αδελφούς Ψωμιάδη. Το Δικαστήριο όμως έκανε δεκτό αίτημα συνηγόρου για νέα αναβολή, λόγω κωλύματος που επικαλέστηκε (πρόβλημα υγείας). Υπό αυτές τις συνθήκες ορίστηκε νέα δικάσιμος, για τα μέσα του Ιανουαρίου του 2023.

Στα 4 εκατ. ευρώ η ζημιά στο Ελληνικό Δημόσιο
Η υπόθεση με τα «45άρια» περιστρέφεται γύρω από έργα προϋπολογισμού εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που φαίνεται ότι κατατμήθηκαν σε πολλά μικρότερα, αξίας έως 45 χιλιάδων ευρώ, προκειμένου να δοθούν με απευθείας αναθέσεις και πρόχειρους διαγωνισμούς σε συγκεκριμένους εργολάβους, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο. Η δικογραφία περιλαμβάνει 456 τέτοια έργα, κατά την περίοδο 2005-2010, στη θητεία δηλαδή του Παναγιώτη Ψωμιάδη στη νομαρχία, με τη ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο να ξεπερνάει τα 4 εκατ. Ευρώ.

Ένα δεύτερο σκέλος της ίδιας δικογραφίας έχει να κάνει με συμβάσεις έργου που υπεγράφησαν το διάστημα 2007-’09 στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης με εργαζόμενους που φαίνεται ότι απασχολήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες απ’ αυτές για τις οποίες προσλήφθηκαν. Η ζημιά στην περίπτωση αυτή για το Δημόσιο φαίνεται ότι αποτιμάται σε πάνω από 1 εκατ. Ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκαν δύο άτομα για την επίθεση σε βάρος του τέως δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη

 

 

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις