Μετωπική επίθεση της βουλευτού ΠΑΣΟΚ Μιλένας Αποστολάκη στον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη.

Γιώργος Φλωρίδης - Μιλένα Αποστολάκη
Γιώργος Φλωρίδης - Μιλένα Αποστολάκη

Με αφορμή τους Κώδικες τον κατηγορεί για λαϊκιστικό λόγο και τυχοδιωκτική επικράτηση ολοκληρωτικών ιδεών.

Με δελτίου Τύπου η κ. Αποστολάκη αποκαλύπτει ότι οι συντάκτες των προτεινόμενων αλλαγών στο Ποινικό Κώδικα είναι μόνο δικαστές-σύμβουλοι του υπουργού Δικαιοσύνης και όχι μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας όπως παγίως συμβαίνει με τη συγκρότηση των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών του υπουργείου Δικαιοσύνης, στις οποίες βεβαίως μετέχουν και δικαστικοί λειτουργοί.

ΤΡΕΙΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΟΙΝΙΚΟΥΣ ΚΩΔΙΚΕΣ!

Κατά τη διάρκεια συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησης της Βουλευτού του ΠΑΣΟΚ και Τομεάρχη Δικαιοσύνης Μιλένας Αποστολάκη, προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης η ηγεσία του Υπουργείου αναγκάστηκε να αποκαλύψει τη σύνθεση της ομάδας επεξεργασίας των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, μιας νομοθετικής πρωτοβουλίας για την οποία έχουν εκφραστεί έντονες επιφυλάξεις από επιστημονικούς φορείς της χώρας ως προς τη συνοχή, την κατεύθυνση και το περιεχόμενο μεγάλου μέρους των προτεινόμενων διατάξεων.

Ο υφυπουργός κ. Μπούγας ανέφερε ότι το σχέδιο νόμου συντάχθηκε από τους δικαστές και εισαγγελείς που έχουν με προεδρικό διάταγμα αποσπαστεί κατόπιν απόφασης του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου και υπηρετούν στην νομική υπηρεσία του Υπουργείου υπό τις βασικές κατευθύνσεις της πολιτικής ηγεσίας. Ο υφυπουργός ανέφερε ότι τα ονόματα των αποσπασμένων δικαστικών λειτουργών, που δεν τους κατονόμασε, έχουν δημοσιευθεί σε ΦΕΚ. Πράγματι στο ΦΕΚ Γ’ 1631 – 23/6/2023 αναφέρεται ότι παρατείνεται, για ένα (1) ακόμη έτος, η απόσπαση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, του Εφέτη Αθηνών, Παναγιώτη Καρακωνσταντή του Νικολάου και του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, Ιωάννη Παναγόπουλου του Παναγιώτη, για τη στελέχωση της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, προκειμένου να παρέχουν συνδρομή στο νομοπαρασκευαστικό έργο του Υπουργείου καθώς επίσης αποσπάται, στο Υπουργείο Δικαιoσύνης, με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, για ένα (1) έτος, ο Πρόεδρος Πρωτοδικών Αθηνών, Σωτήριος Τσουβαλάς του Γεωργίου, για τη στελέχωση της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας, προκειμένου να παρέχει συνδρομή στο νομοπαρασκευαστικό έργο του Υπουργείου.

Με βάση τα όσα απάντησε ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, η νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την επεξεργασία της εκτενέστατης μεταρρύθμιση δύο βασικών πυλώνων του δικαιικού μας συστήματος ανατέθηκε μονομερώς σε τρεις καθ´όλα άξιους δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι ως συνεργάτες του Υπουργού Δικαιοσύνης έχουν αποσπασθεί και υπηρετούν στο Υπουργείο ,υπό την πολιτική καθοδήγηση της σημερινής του ηγεσίας.

Ουδέποτε στο παρελθόν αλλαγές είχαν υπαγορευθεί χωρίς την συμβολή της νομικής κοινότητας στην ολότητα της, δηλαδή δικαστών, δικηγόρων και βέβαια εκπροσώπων της νομικής ακαδημαϊκής κοινότητας των τριών Νομικών Σχολών της χώρας που ανέκαθεν ήταν μέλη των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών, συνήθως μάλιστα ορίζονταν Πρόεδροι των επιτροπών συνεισφέροντας στο έργο τους με το επιστημονικό κύρος τους και την ακαδημαϊκή τους γνώση.

Ουδέποτε στο παρελθόν αλλαγές τέτοιας έκτασης είχαν τύχει επεξεργασίας λίγων μόλις μηνών και μάλιστα ενώ έχουν ήδη προηγηθεί από το 2019 έξι αποσπασματικές και πρόχειρες τροποποιήσεις των Ποινικών Κωδίκων. Ουδέποτε στο παρελθόν σοβαρότατες αλλαγές έτυχαν επεξεργασίας από ένα τόσο κλειστό σώμα το οποίο εκ της συνθέσεως του αντικειμενικώς απηχεί μια συγκεκριμένη και μονομερή οπτική σε σχέση με τις προτεινόμενες αλλαγές και τα αποτελέσματα από την εφαρμογή τους.

Η κ. Αποστολάκη δεν έλαβε απάντηση όταν κάλεσε τον Υφυπουργό να δώσει στοιχεία για τους βαρύτατους υπαινιγμούς του Υπουργού περί «άλλου είδους δεσμεύσεων» μελών παλαιότερων νομοπαρασκευαστικών επιτροπών που νομοθετούσαν για τους πελάτες τους, έχουν ονοματεπώνυμο και είναι καταγεγραμμένα».

«Οι υπαινιγμοί του Υπουργού είναι βαρύτατοι. Σε μια περίοδο απονομιμοποίησης της πολιτικής, κρίσης αντιπροσώπευσης και αμφισβήτησης της λειτουργίας των θεσμών αυτού του είδους οι απρόσωπες καταγγελίες δυναμιτίζουν τα θεμέλια της δημοκρατικής νομιμότητας, και ενδυναμώνουν τον καταγγελτικό λαϊκιστικό λόγο που όπως θέλω να πιστεύω ότι γνωρίζετε δεν έχει στόχο την εξυγίανση και τη διαφάνεια, αλλά την τυχοδιωκτική επικράτηση ολοκληρωτικών ιδεών και μεθόδων άσκησης της εξουσίας» επεσήμανε η Μ.Αποστολάκη

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις