Με τόκο 6% τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Με καταιγισμό δικαστικών αποφάσεων τα διοικητικά δικαστήρια υποχρεώνουν το κράτος να καταβάλει και τόκο 6% στα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Σήμερα εκδόθηκαν τρείς νέες δικαστικές αποφάσεις από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών για 93 στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας.
Οι αποφάσεις αφορούν:
α) 50 εν ενεργεία Αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας (απόφαση 1309/2021),
β) 42 εν ενεργεία στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας (απόφαση 1563/2021) και
γ) 1 Καθηγητή ΑΕΙ (απόφαση 1559/2021).
Και οι 93 ενάγοντες είχαν εισπράξει αναδρομικά τον Δεκέμβριο του 2018 τις μισθολογικές περικοπές που είχαν κριθεί αντισυνταγματικές.
Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών με τις τρεις ανωτέρω αποφάσεις του (1309, 1563 και 1559/2021) διέταξε την κυβέρνηση -πέραν του κεφαλαίου- να καταβάλλει και τους τόκους.
Όπως ήταν αναμενόμενο, άλλωστε οι συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει στα δικαστήρια, θεμελίωναν και το δικαίωμα να εισπράξουν τα αναδρομικά εντόκως από την ώρα κατάθεσης των προσφυγών τους.
Με την απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλει τα αναδρομικά του εντεκαμήνου (Ιούνιος 2015-Μάϊος 2016) σε όλους του συνταξιούχους, δεν καταργήθηκε το δικαίωμα που είχαν θεμελιώσει οι συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, καθώς προβλεπόταν ρητά ότι «η ακώλυτη πρόοδος των εκκρεμών δικών, αναφορικά με αξιώσεις για την καταβολή ποσών πέραν των δια της παρούσας ρυθμίσεως καταβαλλόμενων».Το ζήτημα που ανακύπτει είναι εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να δώσει τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους που έχουν προσφύγει και υπολογίζονται περίπου στις 250.000 ενώ θα περιμένει να εκτελέσει τις αποφάσεις σταδιακά με τον ρυθμό που εκδίδονται από τα δικαστήρια. Πράγμα που θα επιβαρύνει υπέρμετρα το κόστος καθώς όσο περνάει ο χρόνoς το αρχικό κεφάλαιο που έχει ήδη καταβληθεί , τοκίζεται.

Διαβάστε επίσης 

Ολομέλεια Αρείου Πάγου: Στην έννοιά του «τρίτου» συμπεριλαμβάνονται οι δικαστές, οι εισαγγελείς και οι γραμματείς δικαστηρίων και εισαγγελιών

Συνάντηση εργασίας Γ. Κώτσηρα με Μ. Συρεγγέλα

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις