Κυρώθηκε η συμφωνία των υπουργείων Δικαιοσύνης Ελλάδας-Κατάρ – Κ. Τσιάρας για νομοθετικό έργο του υπουργείου Δικαιοσύνης

Τσιάρας

Σε αριθμητικό απολογισμό του νομοθετικού έργου του υπουργείου Δικαιοσύνης προχώρησε ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Τσιάρας από το βήμα της Βουλής, τοποθετούμενος στο πλαίσιο της κύρωσης σύμβασης των υπουργείων Δικαιοσύνης Ελλάδας και Κατάρ.

Απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση, που είχε μιλήσει για ανυπαρξία νομοθετικού έργου της κυβέρνησης της ΝΔ, ο κ. Τσιάρας είπε ότι σε δυόμισι χρόνια, μέχρι το τέλος του 2021, το Υπουργείο Δικαιοσύνης νομοθέτησε 14 νομοσχέδια ενώ, από το 2000 έως τον Ιούλιο του 2019, είχαν νομοθετηθεί 31: «Σε δυόμισι χρόνια δεκατέσσερα, σε δεκαεννιάμισι χρόνια τριανταένα» είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε μάλιστα ότι τα νομοσχέδια που είναι έτοιμα και, με βάση τη σειρά στη γραμματεία τής κυβέρνησης, αναμένεται να ψηφιστούν για αυτόν τον χρόνο, είναι άλλα 10, αρχής γενομένης από την επόμενη εβδομάδα. Πρέπει να κατανοήσετε ότι οποιαδήποτε σύγκριση και αν επιχειρήσετε σχετικά με το πρόσφατο παρελθόν της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά στο κομμάτι της νομοθέτησης, νομίζω ότι θα αποβεί εις βάρος σας και είναι κρίμα να τα λέτε αυτά.

Νωρίτερα, ο κ. Ραγκούσης είχε κάνει λόγο για μια ξέπνοη κυβέρνηση που έχει στερέψει και το μόνο που φέρνει στη Βουλή είναι κυρώσεις διεθνών συμφωνιών, αλλά «τα πλήγματα που επιφέρεται στο κράτος δικαίου δεν έχουν στερέψει». Είχε ρωτήσει επίσης, πού είναι η κύρωση της ευρωπαϊκής οδηγίας για τους προστατευόμενους μάρτυρες και είχε καλέσει τον κ. Τσιάρα να σχολιάσει έκθεση της Unesco, «που είναι κι αυτή (όπως και των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα) κόλαφος για την ελευθερία τής έκφρασης στην Ελλάδα, αναφορικά τόσο με το ιδιωτικό πεδίο, όσο και σχετικά με τη δημόσια ΕΡΤ».

Ανταπαντώντας, ο κ. Τσιάρας είπε ότι η οδηγία για τους whistle-blowers έχει καθυστερήσει διότι υπάρχουν και άλλα ζητήματα τα οποία διευρύνονται στο εθνικό δίκαιο, καθώς και ότι και σε άλλες χώρες υπάρχουν ανάλογες καθυστερήσεις. «Η Γερμανία, η οποία είναι η πρωτοπόρος χώρα στην ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών οδηγιών, ακόμη δεν έχει ενσωματώσει τη συγκεκριμένη Οδηγία”» είπε ο κ. Τσιάρας. Αναφερόμενος στην έκθεση της Unesco που επικαλέστηκε ο κ. Ραγκούσης, ο κ. Τσιάρας είπε ότι διέτρεξε το έντυπο το οποίο κατατέθηκε στα πρακτικά και δεν βρήκε καμία αναφορά στην Ελλάδα.

Η Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης του Κράτους του Κατάρ, κυρώθηκε “κατά πλειοψηφία” με τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής να ψηφίζουν “ναι”, ενώ το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 ψήφισαν “όχι”.

Ανακοίνωση Γ. Ραγκούση

Σε ανακοίνωση που διένειμε μετά το πέρας της συζήτησης, ο κ. Ραγκούσης αναφέρει ότι στην Έκθεση της Unesco 2021-2022 [https://www.unesco.org/reports/world-media-trends/2021/en] περιλαμβάνεται Έρευνα του Ινστιτούτου (CEU Democracy Institute) με τίτλο “The State of State Media”, η οποία αναλύει την εκδοτική ανεξαρτησία των Media παγκοσμίως και παρουσιάζει την Τυπολογία τού καθεστώτος των δημόσιων και ιδιωτικών ΜΜΕ ανά χώρα.

Σημειώνει ότι «στην έρευνα γίνονται αναφορές (σελ. 16, 21 και 46) στην ελεγχόμενη δημοσιογραφία στην Ελλάδα, τόσο για την ΕΡΤ που είναι κρατικά ελεγχόμενη από αμνημονεύτων ετών, όσο και για τους ιδιωτικούς δημοσιογραφικούς ομίλους με ολιγαρχική δομή, που έχουν στενούς δεσμούς με τις κρατικές αρχές και ακολουθούν φανερά φιλοκυβερνητική γραμμή». Επίσης, αναφέρει ότι «ειδικά, η φαινομενικά δημόσια ΕΡΤ συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 8 “captured public/ state media”, συμπεριλαμβανομένης της μπερλουσκονικής RAI της Ιταλίας, αλλά και ΜΜΕ χωρών όπως τα Εμιράτα και το Πακιστάν» καθώς και ότι «τα captured public media, ενώ εμφανίζονται ως δημόσια, ελεύθερα και ανεξάρτητα, στην πραγματικότητα είναι μονομερή, προκατειλημμένα και χειραγωγούμενα και προσιδιάζουν στα απολύτως ελεγχόμενα ΜΜΕ (controlled media) τριτοκοσμικών χωρών και καθεστώτων, όπως η Ουγγαρία, Αλβανία και Βουλγαρία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θεσσαλονίκη: Φυλάκιση 12 μηνών, με αναστολή, σε 50χρονο που αποκεφάλισε περιστέρι

Ανασύρεται από το αρχείο η δικογραφία που είχε σχηματιστεί έπειτα από τη μήνυση Βγενόπουλου στη Βασιλική Θάνου

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις