Η δίκη για τα θύματα μιας «επέμβασης ρουτίνας» γαστρικού δακτυλίου

Ρόδος
 
Τα θύματα μιας «επέμβασης ρουτίνας» γαστρικού δακτυλίου
Ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη η δίκη του γιατρού που κατηγορείται για τον θάνατο ενός 14χρονου κοριτσιού και ενός 24χρονου νεαρού «Να μη χρειαστεί να θρηνήσουμε άλλα θύματα από αυτόν τον γιατρό» δήλωσε έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης ο αδελφός του 24χρονου νεαρού που έχασε τη ζωή του πριν από 4 χρόνια από μία «επέμβαση ρουτίνας» τοποθέτησης γαστρικού δακτυλίου.
Οι συγγενείς του Νίκου Σινιώρη, του νεαρού που το 2017 είχε υποβληθεί σε μία «συνηθισμένη επέμβαση από τις χιλιάδες που είχε κάνει» όπως έλεγε ο γιατρός σε μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος γιατρός ο οποίος κατηγορείται για τον θάνατο ενός 14χρονου κοριτσιού, παιδί ιερέα, μόλις τον περασμένο Ιούνιο που είχε χειρουργηθεί και πάλι για την απώλεια κιλών.
Σήμερα ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη η δίκη του γιατρού ο οποίος κατηγορείται από τους συγγενείς του Νίκου Σινιώρη. «Και το δικό μου παιδί πέθανε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, μετά την ίδια επέμβαση, από τον ίδιο γιατρό» ανέφερε ο Δημήτρης Σινιώρης από την Κεραμωτή της Καβάλας, που πριν 4 χρόνια έχασε τον 24χρονο γιο του. «Από ιατρικό λάθος με υπεύθυνο τον ίδιο γιατρό» όπως λέει.
«Πως είναι δυνατόν ο άνθρωπος αυτός να συνεχίζει να χειρουργεί κανονικά;» επισήμανε ο πατέρας του αδικοχαμένου Νίκου. «Εμείς αποφασίσαμε να υποβληθεί το παιδί μου σε μία επέμβαση καλαισθησίας η οποία, όπως μας διαβεβαίωσε, ήταν χειρουργείο-ρουτίνας και μέσα σε 9 μέρες υπέστη σηπτικό σοκ και κατέληξε».
Ο κ. Σινιώρης έχασε τον γιο του τον Μάιο του 2017. Ο 24χρονος νεαρός, ο οποίος ήταν υπέρβαρος, είχε αποφασίσει να προχωρήσει στην τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου. Παρά τις ανησυχίες του πατέρα για την επέμβαση ο γιατρός τον καθησύχαζε πως δεν υπάρχει κανένα ρίσκο. «Με διαβεβαίωσε ότι είχε κάνει χιλιάδες παρόμοιες εγχειρήσεις και δεν υπάρχει κανένα ρίσκο, όπως ακριβώς είχε πει και στον ιερέα».
Έτσι πήραν την απόφαση να υποβληθεί ο 24χρονος Νίκος στην επέμβαση σε ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης. Μετά το τέλος του χειρουργείου, που έγινε την Παρασκευή 12 Μαίου του 2017, για την τοποθέτηση του γαστρικού δακτυλίου ο γιατρός τους διαβεβαίωσε ότι όλα πήγαν καλά και επέστρεψαν στο σπίτι τους στην Κεραμωτή.
Το απόγευμα της επόμενης ημέρας ο νεαρός άρχισε να νιώθει δυσφορία και την Κυριακή η κατάστασή του επιδεινώθηκε. Οι άνθρωποι του υπέθεσαν ότι οφειλόταν στην επέμβαση και τηλεφώνησαν στον γιατρό ο οποίος τους καθησύχασε.
Ο 24χρονος νεαρός παρουσίασε ακόμη πιο σοβαρή δυσφορία και έτσι επισκέφτηκαν τη Θεσσαλονίκη για να τον εξετάσει ο γιατρός, όπου τους είπε, για μία ακόμη φορά, ότι δεν υπήρχε κάτι ανησυχητικό και γύρισαν και πάλι στην Κεραμωτή. Το ίδιο βράδυ η κατάσταση του 24χρονου επιβαρύνθηκε, επισκέφθηκαν μία πνευμονολόγο που τους παρέπεμψε στο Κέντρο Υγείας Χρυσούπολης.
Η υγεία του νεαρού συνεχώς επιδεινωνόταν και η πνευμονολόγος τους συνέστησε να μεταβούν στο νοσοκομείο Καβάλας. Εκεί τον επισκέφθηκε ο γιατρός ο οποίος του είχε τοποθετήσει τον γαστρικό δακτύλιο και κατέληξε ότι ο Νίκος υπέστη πνευμονική εμβολή. Δύο ημέρες μετά και ύστερα από διαρκή επιδείνωση, τον μετέφεραν και πάλι στην ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης όπου πλέον η κατάστασή του χαρακτηρίσθηκε κρίσιμη και μετά από λίγο κατέληξε.
Σύμφωνα με το πόρισμα του ιατροδικαστή ο θάνατος επήλθε από πολυοργανική ανεπάρκεια επί εδάφους περιτονίτιδας. Οι πραγματογνώμονες που όρισε η οικογένεια, ανέφεραν ότι ο νεαρός «μετά την επέμβαση τοποθέτησης γαστρικού δακτυλίου υπέστη ενδοπεριτοναϊκή μόλυνση από μικροβιακό παράγοντα» την οποία δεν διέγνωσαν έγκαιρα οι γιατροί με αποτέλεσμα να υπάρξει δραματική καθυστέρηση στην αντιμετώπισή της που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του 24χρονου.
Το δικαστήριο στο οποίο παραπέμπεται ο γιατρός καθώς και ένας νοσοκομειακός γιατρός διεκόπη από την έδρα για την επόμενη Τετάρτη καθώς ο εισαγγελέας δήλωσε κώλυμα καθώς γνώριζε έναν από τους αντίδικους.

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις