Γιώργος Μαζωνάκης: Τα 59 λεπτά που έμεινε αβοήθητος μετά την ανακοπή – Τον τρυπούσε η Γάκα ενώ είχε φύγει από τη ζωή

Γιώργος Μαζωνάκης: Τα 59 λεπτά που έμεινε αβοήθητος μετά την ανακοπή – Τον τρυπούσε η Γάκα ενώ είχε φύγει από τη ζωή

Για πρώτη φορά η εκπομπή «Αποκαλύψεις» φέρνει στο φως της δημοσιότητας το ένταλμα προσωρινής κράτησης το οποίο εκδόθηκε σε βάρος των δυο κατηγορούμενων ιατρών

Νέα σοβαρά στοιχεία για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του ο Γιώργος Μαζωνάκης περιλαμβάνονται στο ένταλμα προσωρινής κράτησης που αφορά τους δύο γιατρούς, με την υπόθεση να περνά πλέον σε νέα, κρίσιμη φάση.

Στο επίκεντρο βρίσκονται τα τελευταία λεπτά πριν από τον θάνατο του γνωστού τραγουδιστή, η χρονική απόσταση ανάμεσα στην ανακοπή και την κλήση στο ΕΚΑΒ, αλλά και οι διαφορετικές εκδοχές που φέρονται να έχουν δοθεί για όσα συνέβησαν μέσα στον χώρο όπου πραγματοποιούνταν η πλασμαφαίρεση.

Το κρίσιμο 59λεπτο

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ένταλμα, η πλασμαφαίρεση σταμάτησε στις 15.22, όταν ο Γιώργος Μαζωνάκης υπέστη ανακοπή.

Το στοιχείο που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το χρονικό διάστημα που ακολούθησε. Όπως περιγράφεται στο ένταλμα, οι προσπάθειες ανάνηψης φέρεται να συνεχίστηκαν έως τις 16.21, οπότε και έγινε η κλήση στο ΕΚΑΒ. Πρόκειται για ένα κρίσιμο διάστημα περίπου 59 λεπτών, το οποίο βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της έρευνας για τις συνθήκες του θανάτου. Στο ένταλμα περιγράφεται λεπτομερώς το χρονικό της δραματικής εξέλιξης. Η κλήση στο ΕΚΑΒ φέρεται να έγινε από τη γραμματέα, ενώ το ασθενοφόρο έφτασε στον χώρο στις 16.26. Στις 16.40, σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο ένταλμα, ο Γιώργος Μαζωνάκης μεταφέρθηκε στο ασθενοφόρο χωρίς σφυγμό. Λίγα λεπτά αργότερα, στις 16.45, έφτασε στο νοσοκομείο «Ελπίς», όπου, σύμφωνα με το ίδιο χρονικό, ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε στις 17.40.

Ιδιαίτερα βαριά είναι η αναφορά που περιλαμβάνεται στο ένταλμα σχετικά με τον λόγο για τον οποίο, σύμφωνα με την περιγραφή των Αρχών, δεν κλήθηκε νωρίτερα το ΕΚΑΒ. Συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά σε φόβο για «κοινωνική, προσωπική και επαγγελματική καταστροφή», καθώς και σε οικονομικά και άλλα συμφέροντα. Πρόκειται για έναν από τους πλέον κρίσιμους ισχυρισμούς της δικογραφίας, καθώς συνδέεται άμεσα με το ερώτημα γιατί δεν ζητήθηκε άμεσα η συνδρομή του ΕΚΑΒ, εφόσον είχε ήδη εκδηλωθεί το περιστατικό.

Έξι κρίσιμα ερωτήματα

Παράλληλα, στο ένταλμα καταγράφονται έξι βασικά ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του χώρου και τη διαδικασία της πλασμαφαίρεσης. Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη δικαστική απόφαση, εξετάζεται το κατά πόσο επιτρεπόταν να πραγματοποιείται πλασμαφαίρεση σε χώρο πρωτοβάθμιας υγείας ή ιδιωτικό ιατρείο.

Παράλληλα, τίθεται ζήτημα σχετικά με την αδειοδότηση των συστεγαζόμενων ιατρείων, ενώ επισημαίνεται ότι η πλασμαφαίρεση δεν αποτελεί διαδικασία «πρόληψης» ή απλής «κάθαρσης του αίματος», αλλά ιατρική πράξη που προϋποθέτει συγκεκριμένη ένδειξη. Στο μικροσκόπιο φέρεται να έχει τεθεί επίσης το μηχάνημα της πλασμαφαίρεσης, καθώς σύμφωνα με το ένταλμα δεν είχε δηλωθεί στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών. Παράλληλα, γίνεται αναφορά στην απουσία ιατρικού φακέλου, αλλά και στην επάρκεια του εξοπλισμού αντιμετώπισης ενός επείγοντος περιστατικού, όπως οξυγόνο, απινιδωτής και άλλα απαραίτητα μέσα.

Πολλαπλά τρυπήματα στα χέρια 

Ιδιαίτερη βαρύτητα αποκτούν τα ευρήματα από την ιατροδικαστική εξέταση, καθώς, σύμφωνα με δημοσιευμένες πληροφορίες, εντοπίστηκαν πολλαπλά σημάδια από βελόνες και στα δύο χέρια του Γιώργου Μαζωνάκη, στην περιοχή μπροστά από τους αγκώνες. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, διαπιστώθηκαν τουλάχιστον δύο τρυπήματα σε κάθε χέρι, γεγονός που παραπέμπει σε προσπάθειες τοποθέτησης φλεβοκαθετήρα ή της ειδικής «πεταλούδας» που απαιτείται για τη διαδικασία της πλασμαφαίρεσης. Το εύρημα αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε συνδυασμό με τις καταθέσεις και τις εκδοχές των δύο γιατρών για το αν η διαδικασία είχε ξεκινήσει.

Σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιευτεί, η Ιωάννα Γάκα φέρεται να υποστήριξε ότι ο Γιώργος Μαζωνάκης υπέστη την ανακοπή την ώρα που εκείνη του τοποθετούσε δεύτερο φλεβοκαθετήρα. Την ίδια ώρα, άλλα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας φέρονται να δείχνουν ότι η πλασμαφαίρεση είχε ήδη ξεκινήσει και ότι το μηχάνημα είχε καταγράψει χρόνο λειτουργίας περίπου 42 λεπτών. Έτσι δημιουργείται ένα κρίσιμο ερώτημα για τη χρονική ακολουθία: Πότε ακριβώς τοποθετήθηκαν οι φλεβοκαθετήρες και πότε ξεκίνησε η διαδικασία;

Τον τρυπούσαν ενώ ήταν ήδη νεκρός; 

Ακόμη πιο σοβαρό είναι το ερώτημα που προκύπτει από τον συνδυασμό των στοιχείων. Εφόσον η ανακοπή τοποθετείται χρονικά στις 15.22 και εφόσον τα ευρήματα δείχνουν πολλαπλές προσπάθειες φλεβικής πρόσβασης, εξετάζεται η ακριβής χρονική στιγμή κατά την οποία έγιναν τα συγκεκριμένα τρυπήματα.

Με άλλα λόγια, ένα από τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι αν και ποιες ιατρικές πράξεις πραγματοποιήθηκαν στον Γιώργο Μαζωνάκη μετά την ανακοπή, και σε ποιο ακριβώς στάδιο βρισκόταν ο οργανισμός του όταν επιχειρήθηκαν οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Δεν πρόκειται για συμπέρασμα που μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο από τα συγκεκριμένα ευρήματα. Είναι, όμως, ένα από τα κρίσιμα ζητήματα που καλούνται να αποσαφηνίσουν οι Αρχές μέσα από την ιατροδικαστική εξέταση, τα δεδομένα του μηχανήματος και τις καταθέσεις των εμπλεκομένων. Η ώρα 15.22 αποκτά ιδιαίτερη σημασία στην υπόθεση. Είναι η ώρα κατά την οποία, σύμφωνα με το ένταλμα, σημειώθηκε η ανακοπή. Από εκείνο το σημείο και μετά, κάθε λεπτό φαίνεται να αποκτά καθοριστική σημασία για την έρευνα των Αρχών, οι οποίες επιχειρούν να ανασυνθέσουν με ακρίβεια τι συνέβη μέχρι την άφιξη του ΕΚΑΒ.

«Σηκώθηκε και πήγε στην τουαλέτα» – Η εκδοχή της γιατρού

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εκδοχή που φέρεται να έδωσε η κατηγορούμενη γιατρός για τις τελευταίες στιγμές του Γιώργου Μαζωνάκη.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη δικογραφία, η γιατρός φέρεται να υποστήριξε ότι το χέρι του τραγουδιστή κινήθηκε απότομα, με αποτέλεσμα να σπάσει η φλέβα του. Παράλληλα, φέρεται να ανέφερε ότι στις 15.46 ο Γιώργος Μαζωνάκης σηκώθηκε και πήγε στην τουαλέτα, όπου παρέμεινε περίπου πέντε λεπτά. Ο συγκεκριμένος ισχυρισμός αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς έρχεται σε αντίθεση με όσα φέρονται να κατέθεσαν οι νοσηλεύτριες που βρίσκονταν στον χώρο.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, οι νοσηλεύτριες φέρονται να περιέγραψαν διαφορετικά όσα συνέβησαν εκείνα τα λεπτά. Όπως φέρεται να κατέθεσαν, μπήκαν στον χώρο δύο φορές προκειμένου να αδειάσουν την ουροδόχο κύστη του Γιώργου Μαζωνάκη με τη χρήση ουροσυλλέκτη. Μάλιστα, κατά τη δεύτερη είσοδό τους, σύμφωνα με τις ίδιες καταθέσεις, του αφαίρεσαν το παντελόνι. Η συγκεκριμένη περιγραφή έρχεται σε αντίθεση με την εκδοχή ότι ο τραγουδιστής σηκώθηκε μόνος του και πήγε στην τουαλέτα, δημιουργώντας ένα ακόμη κρίσιμο σημείο προς διερεύνηση.

Δύο διαφορετικές εκδοχές για τα κρίσιμα λεπτά

Έτσι, στην υπόθεση διαμορφώνονται δύο διαφορετικές εκδοχές για το τι συνέβη πριν από την ανακοπή. Από τη μία βρίσκεται η εκδοχή που αποδίδεται στην κατηγορούμενη γιατρό, σύμφωνα με την οποία ο Γιώργος Μαζωνάκης ήταν σε θέση να σηκωθεί και να κινηθεί μέχρι την τουαλέτα. Από την άλλη, οι καταθέσεις των νοσηλευτριών φέρονται να περιγράφουν έναν ασθενή που παρέμενε στον χώρο και χρειάστηκε τη δική τους παρέμβαση για την ούρηση. Η αντίθεση αυτή αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα σημεία που θα εξεταστούν διεξοδικά στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας. Στις 16.26 έφτασε το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, σύμφωνα με το χρονικό που περιλαμβάνεται στο ένταλμα. Ο Γιώργος Μαζωνάκης μεταφέρθηκε στο ασθενοφόρο στις 16.40, με τις σχετικές αναφορές να κάνουν λόγο για απουσία σφυγμού. Στις 16.45 έφτασε στο νοσοκομείο «Ελπίς», όπου ακολούθησε η προσπάθεια αντιμετώπισης του περιστατικού. Ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε στις 17.40.

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

Καμία δημοσίευση για προβολή