Folli Follie: Απορρίφθηκαν οι εφέσεις κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος

Folli Follie

Ένα βήμα πριν την αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας βρίσκονται πλέον οι 13 κατηγορούμενοι για την πολύκροτη υπόθεση της Folli – Follie, καθώς το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας απέρριψε τις εφέσεις που είχαν καταθέσει κατά του πρωτόδικου παραπεμπτικού βουλεύματος τέσσερις εκ των κατηγορουμένων της υπόθεσης. Οι δικαστές – μέλη του δικαστικού συμβουλίου, υιοθέτησαν την πρόταση της εισαγγελέως Εφετών Αθηνάς Θεοδωροπούλου η οποία είχε ζητήσει την απόρριψη των εφέσεων και επικύρωσαν το πρωτόδικο βούλευμα. Έτσι, μετά την εξέλιξη αυτή μένει πλέον μόνο να προσδιοριστεί η ημερομηνία της δίκης ενώπιον Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τους συνολικά 13 κατηγορούμενους του μεγάλου αυτού οικονομικού σκανδάλου, που διέσυρε τη χώρα διεθνώς.

Σύμφωνα με το βούλευμα που είχε εκδώσει το περασμένο καλοκαίρι το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας – και το οποίο τώρα επικυρώθηκε – ο ιδρυτής της Folli Follie Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ο γιος του Τζώρτζης, η σύζυγός του Καίτη μαζί με τα υπόλοιπα κατηγορούμενα διευθυντικά στελέχη του ομίλου κατά περίπτωση θα δικαστούν για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία από κοινού από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 ευρώ, απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσα κατά φυσικών και νομικών προσώπων, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ, με προξενειθείσα ζημία άνω των 120.000 ευρώ, χειραγώγηση της αγοράς από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία και κατ΄ εξακολούθηση. Επιπλέον, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος αντιμετωπίζει και το κακούργημα της κατάχρησης προνομιακής πληροφορίας κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πυροβολισμοί Χαλάνδρι – Ποινική δίωξη για πέντε αδικήματα στην εικαστικό (βίντεο)

Ψευτογιατρός: Μετ’ εμποδίων άρχισε η δίκη – Τι δηλώνουν τα θύματά του


Βάσει του βουλεύματος η ζημία από τη δράση της «εγκληματικής οργάνωσης» υπολογίζεται στα 413.078.346,17 ευρώ, αν και όπως αναφέρεται το συνολικό μέγεθος της οικονομικής βλάβης δεν είναι δυνατόν να αποτιμηθεί επακριβώς. Πάντως, η απώλεια για τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, (ασφαλιστικοί φορείς, κ.λπ.), αποτιμάται μέχρι στιγμής στο ποσό των 3.988.701,39 ευρώ ενώ για τα φυσικά πρόσωπα και τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου σε 409.089,644 ευρώ.

Όπως αναφέρεται στο βούλευμα, η εγκληματική δράση των κατηγορουμένων ξεκινάει τουλάχιστον από το 2006 και χαρακτηρίζεται από ένα «όργιο» πλαστογραφήσεων τραπεζικών εγγράφων, εικονικών συναλλαγών και δήθεν θυγατρικών εταιρειών στην Ασία, οι οποίες όμως στην πραγματικότητα δεν είχαν καμία εμπορική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, όπως διαπιστώθηκε και από τον έλεγχο της A&M, η εταιρεία της Folli – Follie στην Κίνα, επί σειρά ετών παρουσίαζε εικονικά τραπεζικά υπόλοιπα σε νόμιμους τραπεζικούς λογαριασμούς, παρουσίαζε εικονικά τραπεζικά υπόλοιπα σε ανύπαρκτους εικονικούς τραπεζικούς λογαριασμούς και κατασκεύαζε bank statements για να τεκμηριωθούν τα εν λόγω υπόλοιπα.

Ενδεικτικά αρκεί να αναφερθεί πως σε ένα μόνο τραπεζικό λογαριασμό η εταιρεία μέσω των ψευδών στοιχείων εμφάνιζε υπόλοιπο 70.000.000 ευρώ αν και το πραγματικό διαθέσιμο ήταν μόλις 60 ευρώ! Ακολούθως, οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, κατηγορούνται ότι έστελναν στην Ελλάδα τις παραποιημένες οικονομικές καταστάσεις των δήθεν εταιρειών στη Κίνα, και ζητούσαν αυτές να ενοποιηθούν με τους ισολογισμούς των εταιρειών του άλλου ομίλου τους, οποίος δραστηριοποιούνταν στην χώρα μας, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Σύμφωνα με το βούλευμα «σκοπός της εγκληματικής οργάνωσης ήταν να παρέχει μια εξωραϊσμένη και παραπλανητική εικόνα ως προς τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου εντός και εκτός Ελλάδος, να εμφανίζει την εταιρία Folli Follie ως μία υγιή, φερέγγυα, κερδοφόρα επιχείρηση, με μεγάλους ετήσιους τζίρους, σταθερά ετήσια κέρδη, ταμειακά διαθέσιμα, προοπτικές ανάπτυξης και περαιτέρω κερδοφορίας και να την καταστήσει ελκυστική επένδυση, αφού με τα ψευδή στοιχεία κατάρτιζε συμφέρουσες επιχειρηματικές συμφωνίες και είχε άνετη πρόσβαση σε δανεισμό μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων, μεταθέτοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον κίνδυνο (πιστωτικό, επενδυτικό κλπ), εν γνώσει των μελών της εγκληματική οργάνωση, σε τρίτους».

Το βούλευμα αποδίδει αρχηγικό ρόλο στην «εγκληματική οργάνωση» που είχε συσταθεί στους Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, οι οποίοι «έχοντας από κοινού τη γενική εξουσία διοίκησης και διαχείρισης των εταιρικών πραγμάτων, καθώς επίσης και την ευθύνη για τη σύνταξη αξιόπιστων ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων, απαλλαγμένων από ουσιώδες σφάλμα, ενεργώντας με κοινό δόλο συνέλαβαν και κατάστρωσαν το σε βάθος χρόνου το εκτελεσθέν σχέδιο της κατασκευής πλαστών τραπεζικών παραστατικών (bank statements) και βάσει αυτών των ψευδών οικονομικών καταστάσεων από τον υποόμιλο στην Ασία, της καταχώρισης σημαντικού σε αξία όγκου εικονικών συναλλαγών στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις, τις οποίες ενέκριναν και υπέγραφαν, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι οι διαδικασίες ελέγχου των πραγματικών οικονομικών μεγεθών της εταιρίας ευχερώς θα προσέκρουαν σε διαδικαστικά εμπόδια, εξαπατώντας, τελικά, κατά αυτόν τον τρόπο, και το επενδυτικό κοινό».

Επίσης, οι δυο κατηγορούμενοι αποφάσισαν να εκτελέσουν «το εγκληματικό τους σχέδιο μέσω του Ομίλου FF Asia, αποτελούμενου από δεκαοκτώ εταιρίες, συμπεριλαμβανομένης της FF Group Sourcing Limited (FFGS), η οποία είναι μια από τις πλήρως ελεγχόμενες θυγατρικές της εταιρίας Folli Follie, καθώς και η μητρική εταιρία του Ομίλου FF Asia, κατέχει εξ ολοκλήρου τις υπόλοιπες δέκα επτά εταιρίες του Ομίλου FF Asia, και σ’ αυτή (FFGS) ενοποιούνται τα οικονομικά αποτελέσματα όλων των εταιριών του ομίλου της Ασίας».

Πλέον, όμως, της απόδοσης αρχηγικού ρόλου στην εγκληματική οργάνωση στους παραπάνω δυο κατηγορούμενους, το βούλευμα αναφέρεται και σε ενέργειες του πατέρα και του υιού Κουτσολιούτσου που στόχο είχαν να αποτρέψουν κάθε έλεγχο που θα αποκάλυπτε τη δράση τους.

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις