-
Στο αρχείο η δικογραφία για τους αξιωματικούς της ΔΑΕΕ
-
Η έκθεση Γκουρμπάτση που «καίει» τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής
Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΤΡΙΑΝΤΗ
Δεν υπήρξε καμία ποινική ευθύνη των αξιωματικών της Πυροσβεστικής για το «φιάσκο» της Ύδρας τον Ιούνιο του 2024, όταν μια παρέα ολιγαρχών από το Καζακστάν γύρισε ανενόχλητη στην πατρίδα της, παρά το γεγονός ότι ευθύνεται για την πυρκαγιά που ξέσπασε στο νησί. Αυτό απεφάνθη η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ», έθεσε στο αρχείο τη δικογραφία που είχε σχηματιστεί στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας για την ανεύρεση τυχόν ποινικών ευθυνών αξιωματικών της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού που την περίοδο εκείνη υπηρετούσαν στη ΔΑΕΕ και είχαν επιληφθεί του συμβάντος.
Πειθαρχικές ευθύνες
Σημειώνεται ότι στους συγκεκριμένους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής αποδόθηκαν πειθαρχικές ευθύνες μετά από Ένορκη Διοικητική Εξέταση που διενήργησε το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής. Αντιθέτως, η Εισαγγελία Πειραιά φέρεται να εντόπισε ευθύνες των λιμενικών αρχών Ύδρας που είχαν χειριστεί την υπόθεση. Ωστόσο, σύμφωνα με νομικές πηγές, για το Λιμεναρχείο Ύδρας γεννώνται ερωτήματα κατά πόσον πράγματι είχε την πλήρη αρμοδιότητα και ευθύνη για τη διαχείριση του περιστατικού. Στο συμπέρασμα αυτό έχει καταλήξει στην έκθεση που συνέταξε ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγος ε.α. και δικαστικός πραγματογνώμονας σε διάφορες υποθέσεις, Ανδριανός Γκουρμπάτσης, ο οποίος είναι τεχνικός σύμβουλος στην υπόθεση. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Η φυγή
Είναι 21 Ιουνίου 2024. Το πολυτελές γιοτ «Περσεφόνη» βρίσκεται ανοιχτά της Ύδρας. Σε αυτό επιβαίνουν κάποιοι επιφανείς πολίτες του Καζακστάν, οι οποίοι έχουν ενοικιάσει την πολυτελή θαλαμηγό για ολιγοήμερες διακοπές. Ξαφνικά στις 22.30 ξεσπάει πυρκαγιά σε δασική έκταση, στην περιοχή Άγιος Νικόλαος της Ύδρας. Την επόμενη μέρα κλιμάκιο της ΔΑΕΕ της Πυροσβεστικής μετέβη στο πολυτελές γιοτ. Παρόντες είναι ο τότε διευθυντής της ΔΑΕΕ και αξιωματικός συνεπώνυμος με έμπειρο αντεισαγγελέα Εφετών που υπηρετεί στον Πειραιά. Οι αξιωματικοί της ΔΑΕΕ λαμβάνουν προφορική κατάθεση από τους επιφανείς ολιγάρχες που επιβαίνουν στη θαλαμηγό για «λόγους κατεπείγοντος», όπως ισχυρίστηκε στην κατάθεσή του ένας εκ των δύο αξιωματικών της ΔΑΕΕ, καθώς εκείνη την ημέρα επέστρεφαν αεροπορικώς στις πατρίδες τους.
Λίγες μέρες μετά, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά άσκησε ποινική δίωξη εις βάρος των ολιγαρχών για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε εμπρησμό. Νωρίτερα, οι εισαγγελικές αρχές είχαν ασκήσει δίωξη εις βάρος 11 εκ των μελών του πληρώματος του πολυτελούς γιοτ, του πλοιάρχου και του υποπλοιάρχου ως υπαιτίων για την πυρκαγιά στο δάσος της Ύδρας.
Μετά τον σάλο που ξέσπασε, οι δύο αξιωματικοί της ΔΑΕΕ μετακινήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες, ενώ εις βάρος τους διετάχθη ΕΔΕ από το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής και έρευνα από το Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Μ», η ΕΔΕ του Πυροσβεστικού Σώματος φέρεται να απέδωσε πειθαρχικές ευθύνες στους αξιωματικούς της ΔΑΕΕ που ενεπλάκησαν στην υπόθεση. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τυχόν ποινικές ευθύνες των αξιωματικών της Πυροσβεστικής, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά έκρινε αρνητικά. Η δικογραφία που είχε σχηματιστεί τέθηκε στο αρχείο σε ό,τι αφορά τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής. Αντίθετα προέκυψαν ευθύνες για τις λιμενικές αρχές της Ύδρας που ενεπλάκησαν στην υπηρεσιακή διαχείριση του περιστατικού.
Η τεχνική έκθεση
Η απόφαση της Εισαγγελίας Πειραιά εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ποινική μεταχείριση των δύο αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε τεχνική έκθεση που είχε συντάξει ο κ. Ανδριανός Γκουρμπάτσης, καθώς είχε οριστεί τεχνικός σύμβουλος στην υπόθεση, είχε καταλήξει σε δύο βασικά συμπεράσματα. Το πρώτο, πως αρμόδια υπηρεσία για τη διαχείριση του συμβάντος ήταν η ΔΑΕΕ της Πυροσβεστικής και όχι το Λιμενικό.
«…Για το αδίκημα του εμπρησμού σε δάση, αυτό τελέστηκε σε δασική έκταση (τόπος τέλεσης του εγκλήματος) προφανώς και αυτονοήτως δεν τίθεται καμία αμφιβολία ότι η καθ’ ύλην και κατά τόπον αρμοδιότητα για τη διενέργεια της άνω αυτεπάγγελτης προανάκρισης και, στο πλαίσιο αυτής, όλων των αναγκαίων προανακριτικών πράξεων για τη βεβαίωση του αδικήματος αυτού, ανήκει αποκλειστικά στην ως άνω προανακριτική αρχή του ΠΣ (ΠΚ Τροιζήνας και ΔΑΕΕ), κατά το άρθρο 166 παρ. 1 του Ν. 4662/2020 (Α΄ 27) και το άρθρο 5 Ν. 2612/1998 (Α΄ 112), σε συνδυασμό με το ΠΔ 3/2000 (Α΄ 6) και όχι στη Λιμενική Αρχή (Λ/Χ Ύδρας)», υπογραμμίζεται στην τεχνική έκθεση σε ό,τι αφορά την αρμοδιότητα της Πυροσβεστικής.
Το δεύτερο συμπέρασμα Γκουρμπάτση ήταν πως οι αξιωματικοί της ΔΑΕΕ είχαν διαπράξει «λάθη και παραλείψεις» κατά την έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς.
«…Η επιληφθείσα αμέσως με την αναγγελία της πυρκαγιάς από το ΕΣΚΕΔΙΚ / ΠΣ αρμόδια Προανακριτική Αρχή του ΠΣ (ΠΚ Τροιζήνας και ΔΑΕΕ) προέβη με αποκλειστική ευθύνη των στελεχών της σε σοβαρά λάθη και παραλείψεις κατά τη διεξαγωγή του προανακριτικού έργου, όπως οι αναφερόμενες σε συγκεκριμένες παρατιθέμενες ακολούθως ανακριτικές πράξεις ανακρίβειες και αοριστίες κ.λπ. πλημμέλειες και ειδικότερα στις δύο Εκθέσεις Αυτοψίας (τόσο την αρχική του ΠΚ Τροιζήνας όσο και τη (νέα) μεταγενέστερη της ΔΑΕΕ)», σημειώνεται στην τεχνική έκθεση Γκουρμπάτση.
Μάλιστα, στην τεχνική έκθεση γίνεται λόγος για «παράλειψη ενημέρωσης (τηλεφωνικώς ή με σχετική σηματική αναφορά) χωρίς χρονοτριβή του αρμόδιου εισαγγελέα (άρθρο 8 παρ. 1 και 245 παρ. 2, εδ. β΄ ΚΠΔ) για τις προεκτεθείσες αυτεπαγγέλτως διωκόμενες πράξεις», καθώς επίσης και «παράλειψη εξέτασης» των επιβατών από το Καζακστάν, οι οποίοι εξετάστηκαν προφορικά και χωρίς την παρουσία διερμηνέα. Μάλιστα, όπως υπογραμμίζεται στην τεχνική έκθεση, τα πρόσωπα αυτά «ήταν εν δυνάμει ύποπτοι για την τέλεση των διωκομένων πράξεων και ήδη τους ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία για τις ήδη διωκόμενες πράξεις».
Ακόμη μία παράλειψη των αξιωματικών της Πυροσβεστικής ήταν πως δεν προχώρησαν στην κατάσχεση των κινητών τηλεφώνων των επιβατών από το Καζακστάν, καθώς επίσης και «η απελευθέρωσή τους χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση και έγκριση του αρμόδιου εισαγγελέα».



Όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» της Κυριακής 3 Μαΐου











































