Ερώτηση του Άγγελου Τσιγκρή για την προστασία των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο Αχαιός βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Τσιγκρής, κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας, με την οποία ζητά την αλλαγή των διαδικασιών διεξαγωγής των ιατροδικαστικών εξετάσεων στα θύματα σεξουαλικής βίας.

Σύμφωνα με την ερώτηση του Αχαιού βουλευτή:

«Έχει αποδειχθεί ότι τα θύματα των εγκλημάτων σεξουαλικής βίας και κακοποίησης αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στο στάδιο της πρώτης κατάθεσης ενώπιον της Αστυνομίας, στο στάδιο των ιατροδικαστικών εξετάσεων, καθώς και κατά την εκδίκαση της υπόθεσής του στο αρμόδιο δικαστήριο, τα οποία έχουν καταστροφικές συνέπειες πάνω τους (βλ. Άγγελος Τσιγκρής: «Βιασμός: Το αθέατο έγκλημα», Εκδόσεις Σάκκουλα, 1996).

Τα περισσότερα θύματα δηλώνουν ότι αντιμετωπίζονται ταπεινωτικά και με δυσπιστία, διαπιστώνουν μια τάση για αρχειοθέτηση των υποθέσεων, ενώ δηλώνουν ότι η εμπειρία τους με το ποινικό σύστημα ήταν ιδιαίτερα επώδυνη (βλ. Άγγελος Τσιγκρής: «Τα Σεξουαλικά Εγκλήματα», Εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα, 2000).

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το παραπάνω κλίμα σας προτείνω τις ακόλουθες αλλαγές στο στάδιο της ιατροδικαστικής εξέτασης των θυμάτων σεξουαλικής βίας και κακοποίησης:

1. Τα θύματα θα πρέπει να μεταφέρονται ταχύτατα σε δημόσιο νοσοκομείο για ιατρική εξέταση και ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη.

2. Η Αστυνομία θα πρέπει να διαθέτει ειδικά εκπαιδευμένους γυναικολόγους του Ε.Σ.Υ., οι οποίοι θα πρέπει να είναι διαθέσιμοι όλο το εικοσιτετράωρο.

3. Να χρησιμοποιούνται πρόσθετες διαδικασίες συλλογής των αποδεικτικών στοιχείων.

4. Να δημιουργηθεί ειδικό επιστημονικό εργαστήριο για την ανάλυση και την αξιολόγηση των αποδεικτικών στοιχείων αυτού του τύπου των εγκλημάτων.

5. Να πληροφορούνται τα θύματα τόσο γραπτά, όσο και προφορικά για τα αφροδίσια νοσήματα που ενδεχομένως τους μεταδόθηκαν με το έγκλημα και να τους δίδονται όλες οι απαραίτητες ιατρικές συμβουλές για την αντιμετώπισή τους.

6. Να ενημερώνονται τα θύματα για θέματα εγκυμοσύνης, αλλά και άμβλωσης.

7. Η ιατρική φροντίδα των θυμάτων να περιλαμβάνει την προσφορά μπάνιου, ηρεμιστικού φαρμάκου και υποστηρικτικής συζήτησης από άτομα που έχουν εμπειρία πάνω σε τέτοια θέματα.

8. Να παρέρχεται στα θύματα η δυνατότητα να μπορεί να συναντήσουν ειδικά εκπαιδευμένους ψυχολόγους ή ψυχίατρους, λόγω των αποδεδειγμένων συνεπειών των εγκλημάτων αυτού του τύπου στον ψυχισμό των θυμάτων.

9. Να παρέχονται συμβουλές, στις οικογένειες των θυμάτων, σχετικές με τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Να πάψει η οικονομική επιβάρυνση του θύματος για τη διεξαγωγή ιατρικών εξετάσεων, οι οποίες έχουν ως σκοπό τους τη συλλογή των απαραίτητων αποδεικτικών στοιχείων».

Συγκεκριμένα, ο Αχαιός βουλευτής ρωτάει τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας, σε ποιες ενέργειες θα προβούν με σκοπό: α) την αλλαγή της διαδικασίας ιατροδικαστικής εξέτασης για τα θύματα σεξουαλικής βίας και κακοποίησης και β) πότε αναμένεται η εφαρμογή των παραπάνω ρυθμίσεων.

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις