Ελπίδα Γεωργακοπούλου: Τα χαρακτηριστικά του νάρκισσου

νάρκισσος

Πολλές φορές όταν ακούμε τον χαρακτηρισμό «νάρκισσος», σκεφτόμαστε πόσες φορές τον αποδίδουμε σε ανθρώπους και ίσως μας τον έχουν αποδώσει κι εμάς. Είναι μία λέξη που χρησιμοποιούμε περιγραφικά για συγκεκριμένα χαρακτηριστικά μιας προσωπικότητας και συμπεριφοράς κάποιων ανθρώπων, οι οποίοι λειτουργούν και πράττουν με ένα ιδιαίτερο τρόπο. νάρκισσος

Συνήθως οι νάρκισσοι είναι γοητευτικά, διασκεδαστικά και επιτυχημένα άτομα, ενώ πολλοί απ’ αυτούς είναι και διάσημοι. Στην παρέα είναι ιδιαίτερα ευχάριστοι, συμμετέχουν σε κάθε είδους συζήτηση, με στόχο να γίνουν το επίκεντρο. Όταν νιώσουν ότι αυτό το έχουν εξασφαλίσει, συμπεριφέρονται απαιτητικά. Χρειάζονται όλα όσα μπορείς να τους δώσεις και κυρίως το θαυμασμό σου για την εικόνα τους. Θα τους χαρακτηρίζαμε εγωκεντρικούς, ατομικιστές, εγωπαθείς, αλαζόνες που αποζητούν διαρκώς τα «φώτα» πάνω τους και θα έκαναν τα πάντα για αυτά. Επιθυμούν να πετυχαίνουν διαρκώς τους στόχους τους με τον οποιοδήποτε τρόπο και θυσία.

Έχουν έντονη ενασχόληση με φαντασιώσεις απεριόριστης επιτυχίας, δύναμης, εξυπνάδας, ομορφιάς ή ιδανικής αγάπης. Πιστεύουν ότι είναι ξεχωριστοί και μοναδικοί και πρέπει να συναναστρέφονται μόνο με άτομα υψηλού κύρους.

Αγνοούν την ενσυναίσθηση και την ταύτιση με τα συναισθήματα των άλλων. Συχνά φθονούν ή πιστεύουν ότι τους φθονούν, εμφανίζοντας αλαζονική, χειριστική και υπεροπτική συμπεριφορά ή στάση. Το πιο σημαντικό κριτήριο ίσως είναι η εκμετάλλευση των διαπροσωπικών, ερωτικών τους σχέσεων για να πετύχουν τους σκοπούς του. Πιστεύουν ότι ο σύντροφος τους, πρέπει να ακολουθει ή να συμμορφώνεται στις δικές τους προσδοκίες και ανάγκες. νάρκισσος

Ψεύδονται ακόμη και απέναντι στον ίδιο τους τον εαυτό, εφόσον έχουν την ικανότητα να αναπροσαρμόσουν ακόμη και βιώματα από το παρελθόν, προκειμένου να ωραιοποιήσουν την εικόνα τους. Δε θα παραδεχτούν ποτέ το λάθος τους και δε θα ζητήσουν συγνώμη. Αν κάτι δεν πάει καλά θα παίξουν το ρόλο του θύματος, μεταβιβάζοντας πολύ εύκολα την ευθύνη σε άλλους. Τα άτομα αυτά έχουν εύθραυστη αυτοεκτίμηση και είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην κριτική των άλλων. Όταν πληγώνονται, νιώθουν ταπεινωμένα και ενδεχομένως μπορεί να αντιδρούν με έντονη οργή και αντεπίθεση.

Ο ναρκισσισμός είναι μία καταγεγραμμένη διαταραχή της προσωπικότητας. Οι άνθρωποι που έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά εμφανίζουν καταστροφικές συμπεριφορές. Και λέω «καταστροφικές» επειδή κυριολεκτικά καταστρέφουν τις κοινωνικές τους σχέσεις και αφήνουν τους ανθρώπους γύρω τους συναισθηματικά πληγωμένους.  νάρκισσος

Τι να θυμάσαι
Οι νάρκισσοι δεν μπορούν να δεχτούν ότι δεν είναι υπέροχοι άνθρωποι. Δεν μπορούν να δεχτούν ελαττώματα και αδυναμίες. Δεν αντέχουν την ιδέα ότι μπορεί να έκαναν κάτι λάθος και να το αντιλήφθηκαν οι άλλοι γύρω τους. Έτσι, όταν υπάρχει κάποια σύγκρουση ή κάτι που δεν ταιριάζει με τα πιστεύω και τις επιθυμίες τους, δημιουργούν μία ψεύτικη εξήγηση, μία φανταστική πραγματικότητα όπου οι ίδιοι είναι πάντα οι καλοί και οι άλλοι πάντα οι κακοί.

*Η Ελπίδα Γεωργακοπούλου είναι συμβουλευτική ψυχολόγος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις