Εισαγγελική παρέμβαση σήμερα για το παράνομο νεκροταφείο στα Καλύβια

Εισαγγελική παρέμβαση  για το παράνομο νεκροταφείο στα Καλύβια στον προαύλιο χώρο σπιτιού ιερέα της εκκλησίας των Γνήσιων Ορθόδοξων Χριστιανών.  Νωρίτερα αστυνομικοί παρουσία εισαγγελέα έκαναν καταγραφή όλων των τάφων και εξέτασαν τα στοιχεία που διαθέτει ο ιερέας του Παλαιού ημερολογίου Δημήτρης Ράικος. Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι η Εισαγγελέας αποχώρησε κρατώντας ένα πακέτο από έγγραφα που αφορούν τους τάφους. Ληξιαρχικές πράξεις θανάτου , άδειες ταφής κλπ.

Ρεπορτάζ: Νίκος Νικολετάκης

Το dikastikoreportaz.gr έκανε αυτοψία στο σημείο και σας  αποκαλύπτει μερικές από τις εικόνες του θέματος που προκάλεσε αίσθηση. Αφορμή για την εισαγγελική παρέμβαση ήταν η δημοσιοποίηση του θέματος μέσα από την εκπομπή “Αλήθειες με τη Ζήνα” για το παράνομο νεκροταφείο .

Μερικοί από τους τάφους για τα “βρεφάκια” που βρίσκονται μετά την κύρια είσοδο

Ο ιερέας της εκκλησίας των Γ.Ο.Χ., πατήρ Δημήτρης Ράικος, μας είπε ότι όσα κάνει είναι νόμιμα ,όπως και το νεκροταφείο. Υποστηρίζει πως πρόκειται για δήθεν παλιό μετόχι του Αγίου Όρους:

«Ήρθα κατ’ εντολή του πνευματικού μου πατέρα και η γερόντισσα έκανε την κίνηση με εντολή του πατρός Ευθυμίου να μας δώσει αυτό τον χώρο. Το μοναστήρι ονομάζεται Παναγία Γοργοϋπήκοος. Από το ’70 μέχρι σήμερα έχουμε φιλοξενήσει άπορους μοναχούς, κυρίως μοναχές οι οποίοι δεν είχαν πού την κεφαλή κλίνει. Κάνω καθημερινά λειτουργίες όταν μου το ζητήσουν οι πιστοί…

Η κύρια είσοδος της “Μονής”

Οι τάφοι είναι κάτι βρεφάκια, επειδή έχουν υπερκορεστεί τα νεκροταφεία Α’, Β’ Γ’, δεν υπάρχουν θέσεις γι΄αυτά τα παιδιά. Συνεννοήθηκα με μία ψυχούλα και έρχονται εδώ οι γονείς και τα ενταφιάζουν. Έχουν δικαίωμα οι Ιερές Μονές και τα Μετόχια να έχουμε χώρο ενταφιασμού. Από μία παρεξήγηση κάποιο πρόσωπο πήγε και είπε ότι παρανόμως έχουμε αυτή την κατάσταση,. Πήγα στους δικηγόρους του υπουργείου και πήρα την διάταξη. Είναι καμιά 20αριά ταφάκια”, τόνισε μεταξύ άλλων.

Ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, ξεκαθαρίζει πως πρόκειται για ιδιωτικό χώρο που δεν υπάγεται στην εκκλησία. Ο ίδιος υποστηρίζει πως πρέπει να επιληφθεί του ζητήματος η αστυνομία.

 

Ο καταγγέλλων Ταξιάρχης Πιτταράς είπε ότι ο  παλαιοημερολογίτης ιερέας , παντρεμένος με 13 παιδιά  “εδώ και 25 χρόνια θάβει παράνομα ανθρώπους. Μεγάλους, μικρά παιδιά , ακόμακαι βρέφη. Δεν είναι μοναστήρι αυτό. Ένα σπίτι με εκκλησία είναι. Ο κύριος κοκορεύεται ότι γι αυτά που κάνει έχει άδειες. Έχω ενημερώσει και τη Σύνοδο του αλλά και από εκεί δεν είδα τίποτα. Για την ψυχή της μάνας του δεν τα κάνει οικονομάει. Είναι γύρω στα 40 με 50 τάφους. Μόνο τα παιδάκια πρέπει να είναι πάνω από 30.”

Ο καταγγέλλων είπε ότι πήγε στον Δήμαρχο Σαρωνικού ο οποίος του είπε ότι δεν έχει καμία σχέση ο δήμος με τα θέματα αυτά μόνο η αστυνομία.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγκλονιστικό ντοκουμέντο με τον σπαραγμό εξάχρονου – Τον βασάνισε μέχρι θανάτου η μητριά του με την ανοχή του πατέρα του!

Χανιά: Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση της σεξουαλικής κακοποίησης του 19χρονου


Γρηγόρης Λέων: Απολύτως παράνομο

“Η υπόθεση είναι πάρα πολύ σοβαρή. Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα από την ελληνική νομοθεσία κάποιος ιδιώτης να κατασκευάσει

ή να δημιουργήσει ένα νεκροταφείο” είπε ο Αντιδήμαροχς Αθηναίων Γρηγόρης Λέων ,αρμόδιος για τα θέματα που αφορούν τα νεκροταφεία στον Δήμο της Αθήνας.

” Ο νόμος είναι ξεκάθαρος . Αρμοδιότητα για τη δημιουργία και διαχείριση νεκροταφείων έχει ο δήμος και η κοινότητα παλαιότερα” τόνισε.

 

Ο παλαιοημερολογίτης ιερέας 

Ο ιερέας σε δηλώσεις του στο STAR είπε ότι όλα είναι απόλυτα νόμιμα καθώς πρόκειται για Μετόχι της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου που υπάγεται στο Άγιον Όρος και άρα έχει δικαίωμα να έχει τάφους.

“Εδώ ήρθα κατά εντολήν του πνευματικού μου πατέρα. Η γερόντισσα έκανε την κίνηση με εντολή του πατρός Ευθυμίου να μας δώσει

αυτό το χώρο το ιερό μετόχιο της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου. Το μοναστήρι ονομάζεται Παναγιά Γοργοεπήκοος. Συστήθηκε το 1970. Από τότε μέχρι σήμερα έχουμε φιλοξενήσει άπορους μοναχούς κ μοναχές , οι οποίοι δεν είχαν που την κεφαλήν κλίναι”  Ο ίδιος εφημερεύει στην Αγία Τριάδα και Παμμέγιστους Ταξιάρχες στην Κάντζα , ένα μοναστήρι του παλαιού ημερολογίου. Όπως είπε κάνει καθημερινά λειτουργίες στον συγκεκριμένο χώρο όταν του το ζητήσουν οι πιστοί. Αναφερόμενους στους τάφους είπε: Είναι  και κάποιοι τάφοι βρεφών τα οποία επειδή έχουν υπερκορεστεί τα νεκροταφεία  έρχονται εδώ οι γονείς και τα ενταφιάζουμε εδώ.”

Στην εκπομπή του STAR μίλησε και  ο Αλέξανδρος  Κατσιφός , δικηγόρος του καταγγέλλοντα ο οποίος έκανε λόγο για “καταφανή παραβίαση σωρείας υγειονομικών διατάξεων που έχουν θεσπιστεί για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας”.

 

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις