Εισαγγελείς: Να διώκονται αυτεπάγγελτα τραπεζίτες και στελέχη τραπεζών

εισαγγελέων

Ηχηρή παρέμβαση υπέρ της αναίρεσης που εκκρεμεί στον Άρειο Πάγο για την αντισυνταγματικότητα του νόμου που κατάργησε την αυτεπάγγελτη δίωξη στελεχών τραπεζών, που έχουν διαπράξει αδικήματα, κάνει η Ένωση Εισαγγελέων με επιστολή στην Επιτροπή Παρακολούθησης Κωδίκων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος μεταξύ των παρατηρήσεων που διατυπώνει για τις υπό τροποποίηση διατάξεις του Ποινικό Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ζητεί να επανέλθει η διάταξη που προέβλεπε την αυτεπάγγελτη δίωξη των υπευθύνων κι ειδικά εάν η ζημιά αφορά το δημόσιο.

Ειδικότερα επισημαίνει:

«Άρθρο 405 ΠΚ: Προβλέπεται κατ’ έγκληση δίωξη για τις αξιόποινες πράξεις των άρθρων 390 παρ.1 εδ. α, 386 παρ.1 και 386Α παρ. 1 ΠΚ. Να επανέλθει η αυτεπάγγελτη δίωξη ειδικά σε περιπτώσεις με παθόντα το δημόσιο. Η κατ’ έγκληση δίωξη δημιουργεί θέματα λόγω της ασφυκτικής 3μηνης προθεσμίας και στην νομιμοποίηση παθόντων νομικών προσώπων ή δημοσίου και στην κατ’ εξακολούθηση τέλεση με το 98 παρ.2-1 ΠΚ όταν υπάρχουν πολλοί παθόντες».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δικαστικό «μπλόκο» στην ασυλία Τραπεζιτών


Η ισχύουσα διάταξη, που απαιτεί να υποβληθεί μήνυση από την ίδια την Τράπεζα εντός τριμήνου, προκειμένου να κινηθεί η ποινική διαδικασία οδήγησε πρόσφατα στην παύση ποινικής δίωξης για τραπεζικά στελέχη που είχαν διωχθεί για “θαλασσοδάνεια” του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ενώ η υπόθεση ήταν ήδη σε ακροατήριο.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κατάθεση έγκλησης ή “ξέπλυμα”;


Η συγκεκριμένη διάταξη έχει ήδη κριθεί ως αντισυνταγματική από δικαστικά συμβούλια ενώ στην περίπτωση του ΤΤ έγινε αποδεκτή και έπαυσε η ποινική δίωξη κατά στελεχών, για αδικήματα που διώκονταν σε βαθμό κακουργήματος.

Η διχογνωμία που έχει προκληθεί θα επιλυθεί από τον Άρειο Πάγο, καθώς ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Παπαγεωργίου έχει ήδη ασκήσει αναίρεση κατά βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών που δέχθηκε τη συνταγματικότητα της συγκεκριμένης διάταξης.

Η παρέμβαση της Ένωσης Εισαγγελέων έρχεται να ενισχύσει την άποψη των δικαστικών σχηματισμών που έχουν ήδη κρίνει ότι η ισχύουσα διάταξη πρέπει να καταργηθεί και να επανέλθει το καθεστώς της αυτεπάγγελτης δίωξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αισχρό ξέπλυμα για τα δάνεια των κομμάτων. Η εισαγγελική πρόταση σοκ

Θα τιναχτούν στον αέρα υποθέσεις φοροφυγάδων; Το άρθρο Σεβαστίδη και η τροποποίηση που φέρνει το υπουργείο Δικαιοσύνης

 

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις