Έγκλημα στο «ΠΑΙΔΩΝ» με υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης

Παίδων

Η αδυναμία προστασίας δύο ανήλικων αγοριών πιθανών θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης από τον ίδιο τους τον πατέρα (!) προκύπτει από τη δημοσιογραφική έρευνα της «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ». Οι αρμόδιοι ιατροί του «Παίδων Αγία Σοφία» εξέτασαν με έναν μήνα καθυστέρηση (!) τα ανήλικα παιδιά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το τι ακριβώς συνέβη τον Φεβρουάριο του 2020.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

Εκείνο το βράδυ επέστρεψαν στο σπίτι της μητέρας τους από εκείνο του πατέρα τους όπου φιλοξενήθηκαν το Σαββατοκύριακο, όταν διαμαρτυρήθηκαν για τσούξιμο σε ευαίσθητο σημείο του σώματός τους, ενώ παράλληλα διαπιστώθηκε ερυθρότητα και μεσογλουτιαία σχισμή. Το ίδιο κιόλας βράδυ η γιαγιά των παιδιών, συνοδευόμενη από τον θείο τους, τα οδήγησε μέχρι το «Παίδων Αγία Σοφία». Η μητέρα τους δεν ακολούθησε, καθώς είχε διαγνωσθεί θετική στον κορωνοϊό και βρισκόταν σε καραντίνα.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θεσσαλονίκη: Στον εισαγγελέα ο 49χρονος που δολοφόνησε με 23 μαχαιριές τη σύζυγό του

Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική παρέμβαση για τους απατεώνες που ζητούσαν «φακελάκι» για κρεβάτι ΜΕΘ


Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι παρά το γεγονός πως οι «συνοδοί» των ανήλικων παιδιών υποβλήθηκαν σε τεστ με αρνητικό αποτέλεσμα και ενημέρωσαν τους υπευθύνους του νοσοκομείου ότι πιθανόν τα παιδιά να είχαν πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από τον ίδιο τους τον πατέρα, εντούτοις απομακρύνθηκαν κακήν κακώς με το πρόσχημα του κορωνοϊού.

Η εξέταση πραγματοποιήθηκε έναν μήνα αργότερα, με την προφανή αδυναμία των γιατρών να διαπιστώσουν εάν τα μικρά αγόρια υπέστησαν στα άγουρα κορμιά τους κακοποίηση από τον πατέρα τους να καταγράφεται στα επίσημα πορίσματα. Εξίσου πρωτοφανές είναι το γεγονός ότι οι αρμόδιοι γιατροί «αμέλησαν» να ενημερώσουν, όπως όφειλαν, την Αστυνομία ή την Εισαγγελία όταν πληροφορήθηκαν την πιθανότητα τέλεσης ασελγών πράξεων σε βάρος των ανηλίκων.

Πλέον η υπόθεση, σε ποινικό επίπεδο, βρίσκεται στα χέρια της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία δεν έχει επιδείξει γρήγορα αντανακλαστικά στη διαλεύκανση της δυσώδους υπόθεσης. Η μήνυση της μητέρας με την οποία κατηγορεί τον πρώην σύζυγό της, γιο γνωστού δικαστή, για κακοποίηση των παιδιών τους κατατέθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2020. Η υπόθεση χρεώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2021, δηλαδή εννέα μήνες μετά (!), σε εισαγγελέα Πρωτοδικών και ακόμα ερευνάται. Όλο αυτό το διάστημα ο κάθε γονέας αλλά και οι τεχνικοί σύμβουλοι που έχουν ορίσει λέει τη δική του «αλήθεια». Το πρόβλημα όμως έχει να κάνει με την «αδυναμία» των αρμόδιων θεσμικών οργάνων του κράτους (ιατρικών και δικαστικών) να διερευνήσουν μια τόσο σοβαρή υπόθεση.     (παίδων)

Κακοποίηση

Η σκοτεινή υπόθεση, μέρος της οποίας είχε αναδείξει η «Μ» στο φύλλο της 31ης Οκτωβρίου 2021, εκκινεί ουσιαστικά από το καλοκαίρι του 2019. Η μηνύτρια αναφέρει ότι η συμπεριφορά των δύο ανήλικων παιδιών της, στα τέλη Ιουλίου του 2019, όταν επέστρεψαν στο σπίτι έπειτα από 15νθήμερες διακοπές με τον πατέρα τους, είχε αλλάξει.

«Το πιο ανησυχητικό ήταν ότι ο μεγαλύτερος γιος μας παρουσίαζε μια έντονη σεξουαλική αφύπνιση ξαφνικά. Ασχολιόταν διαρκώς με τα γεννητικά του όργανα, επιχειρούσε σκύβοντας να τα βάλει στο στόμα του και γενικότερα επιδείκνυε μια εμμονή με τη σεξουαλικότητά του, μη συμβατή με την ηλικία του… Σε κάθε περίπτωση θεώρησα ότι αυτό δεν είναι σωστό και ωραίο παιχνίδι και αμέσως ζήτησα από τον μηνυόμενο να μιλήσουμε για κάποια θέματα των παιδιών, αλλά χωρίς να προλάβω να πω το θέμα συζήτησης, εκείνος θύμωσε και αρνήθηκε…» αναφέρει και επισημαίνει ότι όταν στα μέσα Αυγούστου του 2019 επικοινώνησε μέσω βιντεοκλήσης με τον πρώην σύζυγό της, είδε ένα αποκρουστικό θέαμα:

Τα δύο της παιδιά να κάθονται στον καναπέ ολόγυμνα, να χαϊδεύουν τα γεννητικά τους όργανα και να βλέπουν παιδικά στην τηλεόραση. «Σοκαρίστηκα ιδιαίτερα γιατί αντιλήφθηκα ότι ο μηνυόμενος δεν βάζει όρια ούτε σε αυτό το θέμα στα παιδιά» αναφέρει στη μήνυση που κατέθεσε, επισημαίνοντας ότι στη συνέχεια ακολούθησε ανταλλαγή εξωδίκων αλλά και η αρωγή ιατροδικαστικής παιδοψυχολόγου προκειμένου να εκτιμηθούν τα συναισθήματα των ανηλίκων και τα συναισθήματά τους για τον κάθε γονέα. Στην ίδια μήνυση ισχυρίζεται ότι η ψυχολογία των παιδιών της επιδεινώθηκε μετά τις διακοπές το καλοκαίρι του 2020 που έκαναν με τον πατέρα τους. Όπως ισχυρίζεται, όταν επέστρεψαν μιλούσαν συνεχώς για παιχνίδια στα οποία ήταν γυμνά, είχαν νεύρα και θυμό, ενώ ξυπνούσαν πολλές φορές από εφιάλτες και τρόμο. Το αποτέλεσμα, όπως λέει, ήταν να επισκεφθεί εκ νέου την ψυχολόγο προκειμένου να «ξεκλειδώσει» τα παιδιά και να μάθει τι πραγματικά συμβαίνει. «Η αλήθεια ήταν τραγική. Αυτή τη φορά διαπίστωσε σεξουαλική κακοποίηση από τον μηνυόμενο προς τα παιδιά μας. Έτσι μπόρεσε να ερμηνεύσει και την ψυχολογική του κατάσταση και τις αντιδράσεις του ήδη από το 2019…».

«Παίδων»

Η ιστορία έγινε ακόμη πιο εφιαλτική το βράδυ της Κυριακής 7ης Φεβρουαρίου 2021. Η μητέρα των ανήλικων αγοριών καταγγέλλει ότι τα παιδιά επέστρεψαν στις 20.00 από διήμερη διανυκτέρευση στον μπαμπά τους, όταν ο μικρός της γιος παραπονέθηκε ότι «πονάει ο ποπός του». Και συνεχίζει: «Την επόμενη μέρα συνειδητοποιώ ότι και ο μεγάλος μου γιος έχει ερεθισμό στον πρωκτό του και ερυθρότητα ανάμεσα στους γλουτούς, ο μικρός γιος εξακολουθεί να είναι περίεργα ερεθισμένος στο σημείο του πρωκτού και πέριξ αυτού. Εγώ μόλις έχω διαγνωστεί με COVID και έτσι αφού πρέπει να παραμείνω σε καραντίνα 14 ημερών, δίνω οδηγίες τα παιδιά να πάνε με τη μητέρα μου στην παιδίατρό
τους για να τα εξετάσει. Η παιδίατρος διάγνωσε στις βεβαιώσεις που έδωσε ερυθρότητα στη μεσογλουτιαία σχισμή και σύστησε μια γέλη για θεραπεία, ενώ προέτρεψε να πάνε τα παιδιά στο Νοσοκομείο Παίδων. Η μητέρα μου κάλεσε και τον αδελφό μου και πήγαν τα
παιδιά στο εφημερεύον νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»».

Και εκεί, σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης και την καταγγελία της μητέρας, συνέβησαν τα εξής εξωφρενικά. «Στο νοσοκομείο η μητέρα μου δηλώνει τον λόγο για τον οποίο πήγαν τα παιδιά (υπόνοια σεξουαλικής κακοποίησης από τον πατέρα τους) και ενώ οι γιατροί τούς κάνουν το τεστ για τον κορωνοϊό (και βγαίνουν αρνητικά), τα προετοιμάζουν για εισαγωγή, αλλά δεν τα εξετάζουν καθόλου στην περιγεννητική περιοχή και ενημερώνουν τους οικείους μου ότι θα γίνει εισαγωγή για να ξεκινήσει η διαδικασία για ιατροδικαστική εξέταση. Μετά από λίγη ώρα όμως και ενώ όλα ήταν έτοιμα για την εισαγωγή (και έχουν βάλει και στο βιβλιάριό τους το αυτοκόλλητο χαρτί εισαγωγής), μου τηλεφωνεί ξανά η μητέρα μου ότι τελικά τους διώχνουν από το νοσοκομείο γιατί έχω εγώ COVID, γεγονός που μου το επιβεβαιώνει έξαλλη η επιμελήτρια. Απ’ ό,τι μου είπε η μητέρα μου, η επιμελήτρια έσκισε θυμωμένη τα χαρτιά που κρατούσε στα χέρια της και τους είπε να φύγουν, απειλώντας τη μάλιστα ότι θα τη μηνύσει γιατί ενώ ήταν στενή επαφή με νοσούντα με COVID πήγε στο νοσοκομείο. Έτσι τους διώχνουν αργά το βράδυ, αντί να τα εξετάσουν και να ειδοποιήσουν την Αστυνομία για να κινήσει τις νόμιμες διαδικασίες. Ούτε καν εξιτήριο ή ενημερωτικό σημείωμα δεν έδωσαν στη μητέρα μου για να πληροφορηθώ για ποιο πράγμα εξετάστηκαν και τι διέγνωσαν και φυσικά τον λόγο που τους έδιωξαν» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στα δικόγραφα τα οποία έχει καταθέσει στη Δικαιοσύνη η μαμά των παιδιών αναφέρει ότι την επόμενη μέρα η μητέρα της πήγε στο Α.Τ. προκειμένου να καταγγείλει τη φερόμενη σεξουαλική κακοποίηση, αλλά έφυγε άπρακτη καθώς δεν είχε εξουσιοδότηση (!), και ότι εκείνη κάλεσε ιδιώτη ιατροδικαστή στο σπίτι, ο οποίος όμως δεν εξέτασε τα παιδιά καθώς δεν μπορούσε λόγω COVID να είναι παρούσα στην εξέταση.

«Ωστόσο όμως σοκαρίστηκε από τις φωτογραφίες και πρότεινε να καταγγείλω τον πατέρα στην Αστυνομία και να βγάζω κάθε μέρα για 2-3 μέρες φωτογραφίες των παιδιών, κάτι που έκανα…» επισημαίνει. Και τι έγινε με το «Παίδων»; Από τα επίσημα έγγραφα προκύπτει ότι τελικά η απαραίτητη εξέταση, η οποία θα έδειχνε τι ακριβώς έχει συμβεί, πραγματοποιήθηκε έναν μήνα μετά και συγκεκριμένα στις 5 Μαρτίου 2021. Η μαμά των πιθανών θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης καταγγέλλει εχθρική αντιμετώπιση από τους γιατρούς αλλά και το γεγονός ότι επιτράπηκε στον πρώην σύζυγό της, ο οποίος καταγγελλόταν για σεξουαλική κακοποίηση, να εγκατασταθεί μέσα στο νοσοκομείο. «Ζω εφιαλτικές νύχτες και στιγμές στο ‘‘Παίδων’’, καθώς κανείς από την Παρασκευή μέχρι τη Δευτέρα δεν με ενημέρωνε ποιος διέταξε να μπούμε και γιατί και πώς προστατεύονται τελικά τα παιδιά μου, αφού ο φερόμενος ως δράστης – πατέρας τους- ήταν σε 24ωρη βάση μαζί μας προκαλώντας συνεχώς εντάσεις και καταστάσεις, όπως να θέλει να κάνει μπάνιο αυτός το μεγάλο παιδί και να το σκουπίσει, να κοιμηθεί μαζί του ενώ το παιδί τον έδιωχνε από το κρεβάτι του, να ατμίζει ηλεκτρονικό τσιγάρο, να προκαλεί εμένα και τη μητέρα μου εξυβρίζοντας μέλη της οικογένειάς μας, να προπηλακίζει τη μητέρα μου και να την απειλεί ότι δεν θα ξαναδεί τα παιδιά κ.τ.λ. Τα παιδιά και εγώ παραμείναμε μία εβδομάδα ‘‘όμηροι’’ στο νοσοκομείο με αβέβαιο πρωτόκολλο και διαδικασία, ενώ μόλις τη 10η.3.21 (εκ των υστέρων δηλαδή) πήραν την προς τούτο εισαγγελική παραγγελία με την οποία είχε διαταχθεί Γενική Ψυχιατρική Εκτίμηση (σύμφωνα με τα λεγόμενα των παιδοψυχιάτρων και ψυχολόγων που μας είδαν).

Τα είδαν πράγματι οι ψυχολόγοι και οι παιδοψυχίατροι εκεί, σε αυτές τις συνθήκες μπροστά στον φερόμενο ως δράστη πατέρα τους που εγκαταστάθηκε στο νοσοκομείο όλες τις μέρες με το επιχείρημα ότι ασκούσε τη γονική μέριμνα επειδή δήθεν τα παιδιά ‘‘νοσηλεύονταν’’… Αξίζει να σημειωθεί ότι το εισιτήριο και το εξιτήριο που εκδόθηκε ουδέν αναφέρουν σχετικό με πιθανή σεξουαλική κακοποίηση ή με προστασία ή για διενέργεια ιατροδικαστικής εξέτασης (παρόλο που υπάρχει χειρόγραφο χαρτί που αναφέρει ότι θα γίνει ιατροδικαστική εξέταση, όπως ήταν ο λόγος που μας είπαν στο τηλέφωνο να πάμε τα παιδιά στο ‘‘Παίδων’’), πάρα μόνο αναφέρουν τη γενική ιατρική εξέταση…».

Ερωτήματα

Τα ερωτήματα τα οποία τίθενται είναι πολλά και εύλογα. Για ποιο λόγο οι γιατροί του «Παίδων» δεν κινητοποιήθηκαν όπως όφειλαν και δεν κατήγγειλαν την πιθανή σεξουαλική κακοποίηση στην Αστυνομία, ώστε να γίνει αυτεπάγγελτη έρευνα άμεσα για να διασφαλιστούν τόσο τα τεκμήρια όσο και η προστασία των δύο ανηλίκων;

Γιατί οι επαγγελματίες υγείας αντί να ζητήσουν, όπως έχουν εκπαιδευθεί, την άμεση παρέμβαση της αρμόδιας υπηρεσίας της Αστυνομίας και του Εισαγγελέα και να διασφαλίσουν άμεσα ιατροδικαστική παραγγελία για εξέταση, όχι μόνο δεν το έπραξαν, αλλά ζητούσαν από τη
γιαγιά και τον θείο εξουσιοδότηση;

Ποιος ωφελήθηκε από την πρωτοφανή απροθυμία των εντεταλμένων επιστημόνων να πράξουν το αυτονόητο καθήκον τους; Όχι πάντως η αλήθεια, με τον ειδικό ιατροδικαστή Ιάκωβο Γερούδη να σημειώνει στο πόρισμά του ότι η «χαρακτηριστική ολιγωρία μάλιστα των υπεύθυνων παιδιάτρων οδήγησε τελικά στη μη εξέταση των ανηλίκων από τον πλέον αρμόδιο και εκπαιδευμένο ιατροδικαστή υπηρεσίας, που θα έπρεπε να διεξαγάγει ενδελεχή εξέταση με οδηγό τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες εξέτασης ανηλίκων πιθανών θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης για να αποκλειστεί ή να ταυτοποιηθεί ο πιθανός δράστης και να προστατευθούν τόσο τα ανήλικα όσο και οι εν δυνάμει κατηγορούμενοι».

Μάλιστα, ο ιατροδικαστής χαρακτηρίζει ως «πιθανή» τη σεξουαλική κακοποίηση υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί, πλέον, να αποδειχθεί, πέραν πάσης αμφιβολίας, ενώ καταλήγει ότι πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες για την ολιγωρία και την αμέλεια του συστήματος να προστατεύσει τα δύο ανήλικα αγοράκια.

Σημειώνεται ότι όπως είχε αποκαλύψει η «Μ», στις δικαστικές αίθουσες στο πλαίσιο της σφοδρής αντιδικίας των γονέων αλλά και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έχουν εγχειρισθεί οι εκθέσεις ειδικής ψυχολόγου, η οποία παρακολουθούσε επί μακρόν τα ανήλικα αγόρια και δηλώνει βέβαιη για τη σεξουαλική κακοποίησή των παιδιών. Σύμφωνα με την ψυχολόγο, ειδική σε θέματα κακοποίησης, από τις συνεδρίες και τη μελέτη των συγκεκριμένων αναπαραστάσεων προέκυψε ότι τα ανήλικα παιδιά επιζητούσαν την επανάληψη, κάτι που προφανώς συμβόλιζε την εκτεταμένη και επανειλημμένη σεξουαλική κακοποίηση από τον ίδιο τους τον πατέρα, ενώ επισημαίνει ότι πρέπει να σταματήσει άμεσα κάθε επικοινωνία μαζί τους. Εναντίον της συγκεκριμένης ψυχολόγου στράφηκε ο πατέρας, καθώς με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ζητούσε να μην έρχεται σε επαφή με τα παιδιά του διότι την κατηγορούσε για μεροληψία και ότι εντάσσεται σε οργανωμένο σχέδιο της πρώην συζύγου του να τον αποξενώσει από τα παιδιά του. Ωστόσο με την υπ’ αριθ. 5166/2021 απόφαση η αίτησή του απορρίφθηκε, καθώς οι ισχυρισμοί του κατέπεσαν.

Από την άλλη ο ίδιος, ο οποίος πλέον μπορεί να βλέπει τα παιδιά του μόνο παρουσία της πρώην συζύγου του και ενός τρίτου προσώπου, αρνείται όλα όσα του αποδίδει η μηνύτρια, κάνει λόγο για «μένος» και «σκευωρία» και αντιτείνει τις εκθέσεις δύο ψυχιάτρων, οι οποίοι εξέτασαν τα παιδιά και δεν διαπίστωσαν ενδεχόμενο ασέλγειας ή σεξουαλικής κακοποίησης, αλλά και τη γνωμάτευση γιατρών του Νοσοκομείου «Παίδων» που δεν είδαν κάποιου είδους ψύχωση στα ανήλικα αγόρια. Κάνει λόγο για αρρωστημένες και πολύ καλά μεθοδευμένες επιθέσεις από την πρώην σύζυγό του, η οποία δεν διστάζει να «θυσιάσει» τα  παιδιά τους προκειμένου να χύσει όλο το «δηλητήριο» που έχει για εκείνον!

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

παίδων

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις