Δίκη Πισπιρίγκου: Καταπέλτης η κατάθεση της γιατρού

Τζωρτζίνα
Η κατηγορούμενη για τη δολοφονία της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας Ρούλα Πισπιρίγκου, εισέρχεται στο δικαστήριο συνοδευόμενη από αστυνομικούς, Αθήνα Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Με τις καταθέσεις ιατρών του Νοσοκομείου Αγλαΐα Κυριακού που νοσηλευόταν η μικρή Μαλένα, συνεχίζεται σήμερα 24/05/2024 η δίκη για τους θανάτους των παιδιών της Ρούλας Πισπιρίγκου Μαλένας και Ίριδας.

της Τζένης Μάρκου

Κατάθεση Μαρίνας Σερβιτζόγλου

« Το ήπαρ δεν είχε επηρεαστεί όπως έδειξαν οι απεικονιστικές εξετάσεις,οι υπέρηχοι,οι αιματολογικές εξετασεις της αλλά και ο υπέρηχος ήταν άριστες. Η διάγνωση μπήκε με το μυελό γράμμα, ήταν μια χαμηλού κινδύνου λευχαιμια με πολύ καλή πρόγνωση.

Ήταν σοκαριστικό για όλους,η απάντηση ήταν ίδια από όλους.. μας κάνεις λάθος το όνομα η αντίδραση ήταν ίδια..Ακόμα και σήμερα με ξαφνιάζει,δεν είχε επηρεαστεί από την θεραπεία, τρεις ώρες πριν δεν μπορούσες να την πάρεις από τον παιδότοπο,μας τάραξε ο θάνατος της Μαλένας.

Απέκλεισε το θάνατο από ανεπάρκεια όπως ανέφερε: «θα ήταν ένα ικτερικο παιδί και θα υπήρχαν και εργαστηριακά ευρήματα,αυξημένη χολερυθρίνη,θα ήταν άρρωστο παιδί και δεν θα έτρωγε,το παιδί δεν ήταν ανορεκτικό, ήταν ένα ζωηρό παιδάκι και θα ήταν ένα κουρασμένο παιδί,θα είχε μια όψη πάσχοντος. Θέλει μια εικόνα συγκεκριμένη για ηπατική ανεπάρκεια. Δεν έχει συμβεί στα είκοσι χρόνια εμπειρίας μου να έχει προκληθεί ηπατική ανεπάρκεια ή βλάβη στο ήπαρ από αυτήν τη θεραπεία για λευχαιμία που λάμβανε η Μαλένα».

Μπάκα-Καγιά Μαργαρίτα – Διευθύντρια Ογκολογικού τμήματος

Πρόεδρος: Τι θυμάστε από την Μαλένα.

Μάρτυρας: Ήρθε το εξέτασαν οι συνάδελφοι. Στις εξετάσεις είχε μια άψογη κλινική εικόνα. Καλύτερη δεν μπορούσε να είναι. Μια μια άψογη γενική αίματος. Έγινε υπέρηχος τραχήλου. Η ελαστογραφία είναι αυτή που δείχνει την αντίσταση των λεμφαδένων. Εμείς αποφασίσουμε να γίνει το μυελόγραμμα όπως και έγινε τις 4/4/2019.

Πρόεδρος: Πως ανταποκρίθηκε το παιδί στην εξέταση;

Μάρτυρας: Δεν είχε κανένα πρόβλημα. Έγινε στα εξωτερικά ιατρεία του ογκολογικού. Έχουμε μια αίθουσα κατάλληλα εξοπλισμένοι με αναισθησιολόγους. Ήταν φυσιολογικό το παιδί. Δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα.

Πρόεδρος: Μετά το μυελόγραμα τι γίνεται;

Μάρτυρας: Εισάγεται 4/4 στο τμήμα με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία β προέλευσης.

Πρόεδρος: Τι θυμάστε από τους γονείς;

Μάρτυρας: Τους είδα την πρώτη ημέρα 4/4 Ήταν δυο γονείς αξιοπρεπείς, ελαφρώς κλαμένοι και με ενδιαφέρον να ακούσουν αυτά που έλεγα . Είχαν την ικανότητα να παρακολουθούν. Η ενημέρωση μου διήρκησε 1 ώρα περίπου και μου έκαναν ουσιαστικές ερωτήσεις.

Πρόεδρος: Τι τους ενημερώσατε;

Μάρτυρας: Τους είπα ότι πάσχει από λευχαιμία. Τους είπα ότι τα αρχικά χαρακτηριστικά του παιδιού τους είναι καλά. Τους ενημέρωσα ότι θα πρέπει να μείνουν σίγουρα 28 ημέρες ανεξάρτητα εάν θα πάει καλά ή όχι.

Πρόεδρος: Σας ρώτησαν που θα μένουν αυτό το διάστημα;

Μάρτυρας: Τους είπα ότι υπάρχουν δομές όπου εκεί θα τους εξασφάλιζα ένα χώρο εάν εκείνοι επιθυμούσαν. Αντιλήφθηκα ότι θα το έκαναν.

Πρόεδρος: Από που το αντιληφθήκατε;

Μάρτυρας: Αισθάνθηκα ότι υπάρχει μια εικόνα ανακούφισης όταν τους ενημέρωσα.
Τους ενημέρωσα επίσης ότι υπήρχε δυνατότητα ένας από τους δυο γονείς να έπαιρνε άδεια από την δουλειά 2 μήνες μετ’ αποδοχών.

Πρόεδρος: Ρωτήσατε για το ιστορικό των γονιών;

Μάρτυρας: Ναι και δεν υπήρχε κάτι αξιοσημείωτο.

Πρόεδρος: Σας αναφέρθηκε εάν έχουν συγγενείς εδώ στην Αθήνα για να συνδράμουν;

Μάρτυρας: Όχι.

Πρόεδρος: Θέλω να μου πείτε βάση πρωτοκόλλου τι εξετάσεις κάνετε.

Μάρτυρας: Κάνουμε έναν πλήρη ενδελεχή έλεγχο. Βιοχημικά ήταν τέλειο. Η γενική αίματος ήταν τέλεια. Δεν υπήρχε καμία μα καμία ανησυχία. Επίσης, ο καρδιολογικός έλεγχος ήταν τέλειος.

Πρόεδρος: Όσον αφορά την εξέταση της καρδιάς…

Μάρτυρας: Αρρυθμία δεν υπήρχε. Δεν υπήρχε τίποτα απόλυτος ανησυχητικό. Ήταν απόλυτα φυσιολογικό το παιδί. Πραγματικά ήταν αγγελούδι. Δηλαδή το βλέπαμε και λέγαμε «μα καλά είναι δυνατόν να το έχουμε αυτό το αγγελούδι εδώ μέσα; Τόσο καλό παιδί ήταν»

Πρόεδρος: Η όψη του παιδιού προβλημάτιζε;

Μάρτυρας: Όχι σε καμία περίπτωση. Ίσα-Ίσα ακόμα και την ημέρα που έφυγε το παιδί ήταν σε άριστη κατάσταση. Χόρευε στο παιδότοπο, έφαγε κανονικά. Δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι κάτι πάει στραβά.

Πρόεδρος: Τα πρώτα στάδια τοξικότητας του ήπατος ποια είναι ;

Μάρτυρας: Θα ήταν ικτερικό το παιδί. Θα ήταν κίτρινο το παιδί. Όχι ωχρό. Κίτρινο. Δεν υπάρχει πιθανότητα να έχω ηπατική ανεπάρκεια εάν έχω καλή κλινική εικόνα. ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ ΕΤΣΙ.

Πρόεδρος: Πόσος χρόνος απαιτείται από την τοξικότητα στην ηπατική ανεπάρκεια;

Μάρτυρας: Τα παιδιά που κάνουν ηπατική ανεπάρκεια πάνω από 24 ώρες. Δικό μας παιδί δεν έχει κάνει ηπατική ανεπάρκεια με την θεραπεία για να απειλεί την ζωή του. Προηγούνταν διάρροιες, εμετοί…Δεν μπορούσε να είναι θανατηφόρα. Αν πάρουμε την ακραία περίπτωση οτι ο θάνατος της προήλθε από ηπατική ανεπάρκεια θα έπρεπε τουλάχιστο 10 ώρες πριν να έχει κάποια συμπτώματα τα οποία θα επιδενόταν και θα έπεφτε σε κόμμα! Σε καμία αλλη περίπτωση. Είναι αδύνατον πως να το κάνουμε δηλαδή… Δεν θα χόρευε το παιδί δεν θα είχε όρεξη να φάει.

Πρόεδρος: Από ποιον ενημερωθήκατε για τον θάνατο της Μαλένας;

Μάρτυρας: Η κυρία Νικήτα με κάλεσε. Μου είπε «έχω να σας πω κάτι δυσάρεστο». Μου λέει «έφυγε η Δασκαλάκη» Έμεινα άναυδη. «Μα είναι δυνατόν αυτό το παιδί; Μα ήταν το καλύτερο παιδί που είχαμε στο όροφο» της είπα. Της λέω «κλείσε» γιατί ήθελα να βρεθώ με τους γονείς. 40 χρόνια που εργάζομαι περίπτωση αιφνίδιου θανάτου που να μην το περιμένω δεν μου έχει τύχει ποτέ. Μπορεί να μου έτυχε παιδί να πεθάνει, αλλά έπειτα από συμπτώματα και επίσης είχα κλινική εικόνα και ευρήματα. Από τοξικότητα κανένα παιδί. Κανένα παιδί από ηπατική ανεπάρκεια.
Μου έχει τύχει το αντίστροφο να έρθει παιδί με χάλια ήπαρ. Να παίρνει θεραπεία και να έχει «καθαρίσει». Όσο έλεγχο και να κάναμε δεν βρήκαμε κάτι. Δεν οφειλόταν στην λευχαιμία του. Επομένως δεν υπάρχει πιθανότητα να κάνει ηπατική ανεπάρκεια.

Με δάκρυα στα μάτια η γιατρός συνέχισε λέγοντας « όταν έφτασα στο νοσοκομείο είχαν τελειώσει όλα. Δεν είδα το προσωπάκι της είδα το σεντονάκι… Πήγα και ευχήθηκα έκανα το σταυρό μου και είπα από εκεί πάνω που βρίσκεται να μας προστατεύει».

Όσο και να έχω συνηθίσει θανάτους από παιδιά…Τον θάνατο της Μαλένας δεν το χώνεψα ποτέ. Λυπάμαι που βρίσκομαι εδώ και όχι στην Πάτρα να παίζω με την Μαλένα. Αυτό το γεγονός είναι απο τα πιο συγκλονιστικά γεγονότα της καριέρας μου.

« Όταν έφτασα στο νοσοκομείο δεν συνάντησα γονείς να είναι στα πατώματα. Τους συνάντησα θλιμμένους. Αφού βγήκε η ιατροδικαστική μίλησα με την μητέρα και μου είπε ότι το παιδί πέθανε από ηπατική ανεπάρκεια. Της απάντησα αυτό είναι απίθανο. Δεν πέθανε το παιδί από ηπατική ανεπάρκεια. Εάν βρεις έναν ιατρό στο κόσμο να σου πει ότι πέθανε από ηπατική ανεπάρκεια να το συζητήσουμε. Γιατί θα είναι πρώτη φορά στον κόσμο που παιδί έφυγε από την ζωή από ηπατική ανεπάρκεια χωρίς συμπτωματολογία. Μου είπε εντάξει κυρία Μπάκα δεν πέθανε από ηπατική ανεπάρκεια και εγώ θα κάνω μήνυση κατά παντός υπευθύνου! Της είπα εντάξει κορίτσι μου! Στην αρχή μου είπε θα κάνω στην ιατροδικαστή. Τότε μου είπε οφείλω να πω ότι «θέλω μάθω από τι πέθανε το παιδί μου». Αυτό που μπορώ να σου διαβεβαιώσω της είπα είναι ότι το παιδί δεν πέθανε από ηπατική ανεπάρκεια».

Πρόεδρος: Έχετε βιώσει άλλους αιφνίδιους θανάτους ;;

Μάρτυρας: Μόνο αιφνίδιους θανάτους εντός 24ωρων με εμφάνιση συμπτωμάτων όποτε γνωρίζαμε την αιτιολογία. Ήταν το μόνο περιστατικό που έφυγε αγνώστου αιτίας. Όπως σας είπα είναι το πιο θλιβερό γεγονότος που έχω βιώσει στην καριέρα μου.

Πρόεδρος: Βρέθηκαν κάποια σημάδια στο πρόσωπο της.

Μάρτυρας: Το έμαθα μετά την ιατροδικαστική. Η κυρία Νικήτα δεν μου ανέφερε τίποτα. Δεν θυμόταν τίποτα.

Προεδρος: Πως χρόνος θέλει να πάει από τον θάλαμο στην στάση των νοσηλευτών και στο δωμάτιο των ιατρών ;

Μαρτυρας: Η στάση είναι δευτερόλεπτα. Το δωμάτιο των γιατρών πάλι δευτερόλεπτα.

Πρόεδρος: Εάν φώναζε θα ακουγόταν η μητέρα;

Μάρτυρας: Εάν ειναι ανοιχτή η πόρτα θα ακουστεί σε όλο το τμήμα. Εάν ήταν κλειστή η πόρτα θα ακούγονταν στην στάση των νοσηλευτών.

Πρόεδρος: Η αντλία με ανοιχτή την πόρτα θα ακούγονταν στο θάλαμο 224;

Μάρτυρας: μπορεί ναι μπορεί και όχι.

Πρόεδρος: Βάση της ιατροδικαστική μας είπατε ότι αποκλείεται 100% ότι είναι αυτή η αιτία θανάτου. Επικοινωνήσετε με την ιατροδικαστή;

Μάρτυρας: Θεώρησα άστοχο να επικοινωνήσω μαζί της . Εάν ήθελε αυτή (η ιατροδικαστής) να επικοινωνήσει μαζί μου να με ρωτήσει για την κλινική εικόνα του παιδιού.

Μάρτυρας: Εάν υπάρχει εκτεταμένη κενοτοπιώδη εκφύλιση ηπατικών κυττάρων θα το βλέπαμε από τα εργαστηριακά και την κλινική εικόνα;

Μάρτυρας: Βέβαια. Θα έπρεπε να αποτυπωθεί στην κλινική εικόνα. Εγώ δεν αμφισβητώ το εύρημα αμφισβητώ την συσχέτιση του ευρήματος με τον θάνατο.

Δεν υπάρχει πιθανότητα να έχει ηπατική ανεπάρκεια χωρίς κλινική εικόνα. Ας υποθέσουμε ότι είχε ηπατική ανεπάρκεια. Έχεις συμπτώματα. Γιατί με κάποιον τρόπο πεθάνεις .Δεν σε σκοτώνει το ίδιο το ήπαρ.

Εισαγγελέας: Η ηπατική ανεπάρκεια συνδέετε με το πνευμονικό οίδημα;

Μάρτυρας: Εάν πάσχεις από ηπατική ανεπάρκεια η κυρία εκδήλωση δεν είναι το πνευμονικό οίδημα. Είναι οι εμετοί, η σύγχυση, το κόμμα.

Εισαγγελέας: Η ιατροδικαστής δεν επικοινώνησε μαζί σας για την κλινική εικόνα για να ζητήσει τους ιατρικούς φακέλους;

Μάρτυρας: Μαζί μου δεν επικοινώνησε κανείς.

Εισαγγελέας: Διαμαρτυρήθηκε η μητέρα ότι δεν έβρισκε κανέναν στον διάδρομο 10 λεπτά;

Μάρτυρας: Είναι αδύνατον να έψαχνε 10 λεπτά.

Αμπάζη: Η ηπατική ανεπάρκεια μπορεί να δημιουργήσει πνευμονικό οίδημα;

Μάρτυρας: Στα τελευταία στάδια μπορεί, αλλά δεν εκδηλώνεται πρώτα το πνευμονικό οίδημα, αλλά αυτά που σας είπα προηγούμενος

Αμπάζη: Η υποξία πως δημιουργείτε;

Μάρτυρας: Εάν κάποιος δεν παίρνει ανάσα

Αμπάζη: Το να μην παίρνει κάποιος ανάσα μπορεί να δημιουργηθεί πνευμονικό οίδημα;

Μάρτυρας : Πιστεύω ναι. Δεν γνωρίζω. Οι ιατροδικαστές γνωρίζουν, αλλά πιστεύω ότι δημιουργεί γιατί στρεσάρει τον πνεύμονα.

Αμπάζη: Εάν η Μαλένα έκανε πνευμονικό οίδημα την ώρα που κοιμόνταν θα αντιδρούσε ;

Μάρτυρας: Η μητέρα μου διαβεβαίωσε ότι δεν του συμβαίνει κάτι την ώρα που κοιμόταν. Δεν έβηξε καθόλου. Δεν κουνιούνταν περίεργα.Ήταν ήρεμο..Άρα αποκλείεται να είχε πνευμονικό οίδημα.

Κατσουράκης: Όταν λάβατε το ιστορικό από τους γονείς. Ρωτησατε εάν υπήρχε ιστορικό καρκίνου;

Μάρτυρας: Εμένα δεν μου ανέφερε ποτέ

Κατσουράκης: Η Μαλένα απο λευχαιμία πέθανε;

Μάρτυρας: Ούτε απο λευχαιμία πέθανε ούτε απο ηπατική ανεπάρκεια. Είναι ανεξήγητος ο θάνατος της.

Το δικαστήριο διακόπτει για 27 Μαΐου.

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις