Δ. Αναστασόπουλος: Ζητά να επιτραπεί με νόμο η φωτογράφιση των προς έλεγχο τίτλων σε υποθηκοφυλακεία από δικηγόρους

το

Με πρόταση των Δημητρίου Αναστασόπουλου και Ζώη Σταυρόπουλου προς το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στις 2-11-2020 ζητήθηκε να ληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, προκειμένου να επιτρέπεται η φωτογράφιση των προς έλεγχο τίτλων από δικηγόρους στα κατά τόπους υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία.

Σημειώνεται πως σήμερα επιτρέπεται η χειρόγραφη αντιγραφή ή ακόμη και η αντιγραφή με ηλεκτρονικό μέσο (π.χ. λάπτοπ) κατά το χρόνο διενέργειας του ελέγχου, εντός του χώρου του υποθηκοφυλακείου/κτηματολογικού γραφείου.

Ωστόσο, λόγω της πανδημίας, ο περιορισμένος κατ’ άτομο χρόνος ελέγχου των βιβλίων και των κτηματολογικών φύλλων στα αρμόδια υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία, αντίστοιχα, έχει καταστήσει εξαιρετικά δυσχερή την εκπλήρωση των υποχρεώσεων των δικηγόρων αναφορικά με τη διεξαγωγή ενός πλήρους και εμπεριστατωμένου ελέγχου τίτλων της εκάστοτε ακίνητης περιουσίας.

Επιπλέον, με δεδομένη την παράταση του ωραρίου λειτουργίας ορισμένων υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων της περιφέρειας Αττικής, προτείνεται όπως καθοριστεί με υπουργική απόφαση η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας όλων των υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων και με σαφή, άνετα χρονικά όρια το διάστημα εντός του οποίου επιτρέπεται κάθε δικηγόρος να παρευρεθεί και να παραμείνει εντός αυτών, ώστε να διασφαλιστούν κατά το δυνατόν ασφαλείς συνθήκες κατά την παροχή των υπηρεσιών του.

Δημήτρης Αναστασόπουλος, Σύμβουλος ΔΣΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣτΕ: Τα μέλη του Δ.Σ. του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου υποχρεούνται να υποβάλλουν δηλώσεις πόθεν έσχες

Μετάβαση σε δικαστήριο ή συμβολαιογράφο: Τι SMS πρέπει να στείλουμε

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις