Δ. Αναστασόπουλος-ΔΣΑ: Να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων η Δικαιοσύνη

Δημήτρης Αναστασόπουλος

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) και επικεφαλής συνδυασμού Δημήτρης Αναστασόπουλος, με αφορμή τις ανακοινώσεις δικαστικών Ενώσεων και δικαστικών υπαλλήλων με τις οποίες αντιδρούν στην πλήρη λειτουργία των δικαστηρίων εν μέσω πανδημίας, σε δήλωσή του επισημαίνει ότι «η Δικαιοσύνη, και όλοι οι φορείς της, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και όχι κατώτεροι αυτών».

Αναλυτικότερα, το μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ αναφέρει ότι «οι δικηγόροι απολύτως δικαιολογημένα θέλουν να μπορούν να εργαστούν, ασφαλώς μέσα σε συνθήκες ασφάλειας για την υγεία όλων μας», όμως, συνεχίζει, «οι δικαστές και οι δικαστικοί υπάλληλοι έχουν αντίθετη άποψη, την οποία όχι μόνον εκφράζουν ατυχώς αλλά, δυστυχώς, προσπαθούν και να την επιβάλουν, ακόμα ατυχέστερα».

Ακόμη, αναφέρει ο κ. Αναστασόπουλος, ότι «πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι οι αρμόδιοι φορείς και επιστήμονες υγείας είναι εκείνοι που προτείνουν πότε και πως πρέπει να λειτουργεί μια υπηρεσία, πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για τη Δικαιοσύνη».

Αναλυτικότερα, η πλήρης δήλωση του κ. Αναστασόπουλου έχει ως εξής:

«Τις τελευταίες ημέρες ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις στο χώρο της Δικαιοσύνης, καθώς έχει αναπτυχθεί μια χωρίς νόημα αντιπαράθεση σε ό,τι αφορά τη συνέχιση της λειτουργίας των Δικαστηρίων εν μέσω Covid-19.

Οι δικηγόροι απολύτως δικαιολογημένα θέλουμε να μπορούμε να εργαστούμε, ασφαλώς μέσα σε συνθήκες ασφάλειας για την υγεία όλων μας. Οι δικαστές και οι δικαστικοί υπάλληλοι έχουν αντίθετη άποψη, την οποία όχι μόνον εκφράζουν ατυχώς αλλά, δυστυχώς, προσπαθούν και να την επιβάλουν, ακόμα ατυχέστερα.

Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι οι αρμόδιοι φορείς και επιστήμονες υγείας είναι εκείνοι που προτείνουν πότε και πως πρέπει να λειτουργεί μια υπηρεσία, πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για τη Δικαιοσύνη.

Για αυτό, ειδικά μέσα στις πρωτόγνωρες καταστάσεις τις οποίες ζούμε, πρέπει η Δικαιοσύνη, και όλοι οι φορείς της, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και όχι κατώτεροι αυτών.

Οι δικηγόροι το πράττουμε ήδη, υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες καθημερινά. Καλούμε όλους να πράξουν το ίδιο. Το έχει ανάγκη η κοινωνία το έχει ανάγκη η ίδια η Δικαιοσύνη».

Σημειώνεται ότι η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως την Κυριακή, ζητεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης διευκρινίσεις ως προς τη λειτουργία των δικαστηρίων, υποθηκοφυλακείων, κ.λπ., μετά την επιβολή των νέων περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ παράλληλα τάχθηκε κατά της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων.

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις