Απάντηση της ΄Ένωσης Εισαγγελέων στην Δόμνα Μιχαηλίδου για την υπόθεση της δολοφονίας του αγοριού στη Κυψέλη

Εισαγγελέων

Την αντίδραση και της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος – μετά και την απάντηση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών – προκάλεσαν οι δημόσιες δηλώσεις της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνας Μιχαηλίδου, σχετικά με την υπόθεση της δολοφονίας του 7χρονου αγοριού στην Κυψέλη και τους χειρισμούς των αρμόδιων Εισαγγελικών Αρχών.

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος επαναλαμβάνει ότι στη «συγκεκριμένη περίπτωση, ο Εισαγγελέας Ανηλίκων ενήργησε έγκαιρα και αποτελεσματικά, όταν περιήλθε σ αυτόν καταγγελία για κακοποίηση άλλου ανηλίκου μέλους της ίδιας οικογένειας, προβαίνοντας άμεσα σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την αφαίρεση της επιμέλειας και την απομάκρυνση αυτού από το περιβάλλον που ζούσε».

Παράλληλα, η εισαγγελική ένωση εφιστά την προσοχή «ότι δημόσιες δηλώσεις εκπροσώπων της εκτελεστικής εξουσίας σε βάρος δικαστικών λειτουργών, πρέπει να ανταποκρίνονται τουλάχιστον σε πραγματικά γεγονότα, να μην αποτελούν άσκηση ανεύθυνης κριτικής σε ενέργειες τους και να μην αποσκοπούν στη δημιουργία εντυπώσεων».

Συνιστά δε, «να αποφεύγονται δηλώσεις, με τις οποίες δημιουργείται στην κοινή γνώμη αρνητική εικόνα για την άσκηση των καθηκόντων των εισαγγελικών λειτουργών».

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί η έντονη αντίδραση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας σχετικά με την τοποθέτηση της Δόμνας Μιχαηλίδου, όπου μέσω ανακοίνωση της τόνιζε ότι «έπραξε το καθήκον της, έγκαιρα και αποτελεσματικά όταν το έτος 2018 υπήρξε καταγγελία κακοποίησης της αδερφής του άτυχου παιδιού». Επιπλέον η Εισαγγελία Ξεκαθαρίζει ότι δεν υπήρξε «καμία αναφορά – καταγγελία για το άτυχο αγόρι από αστυνομική, προνοιακή ή άλλη Αρχή, φορέα ή ιδιώτη».

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος:

Με αφορμή δημόσιες δηλώσεις και επικρίσεις της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων περί δήθεν ολιγωρίας, παραλείψεων και ευθυνών του Εισαγγελέα Ανηλίκων Αθηνών για την υπόθεση δολοφονίας του επτάχρονου, την ύπαρξη του οποίου αγνοούσε, αφού, όπως ανακοίνωσε και η Διευθύνουσα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, δεν είχε περιέλθει σ’ αυτόν οποιαδήποτε πληροφορία, αναφορά ή καταγγελία, από οποιαδήποτε αρχή, φορέα ή ιδιώτη, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος υπενθυμίζει ότι, και στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Εισαγγελέας Ανηλίκων ενήργησε έγκαιρα και αποτελεσματικά, όταν περιήλθε σ αυτόν καταγγελία για κακοποίηση άλλου ανηλίκου μέλους της ίδιας οικογένειας, προβαίνοντας άμεσα σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την αφαίρεση της επιμέλειας και την απομάκρυνση αυτού από το περιβάλλον που ζούσε.

Τονίζουμε ότι δημόσιες δηλώσεις εκπροσώπων της εκτελεστικής εξουσίας σε βάρος δικαστικών λειτουργών, πρέπει να ανταποκρίνονται τουλάχιστον σε πραγματικά γεγονότα, να μην αποτελούν άσκηση ανεύθυνης κριτικής σε ενέργειες τους και να μην αποσκοπούν στη δημιουργία εντυπώσεων.

Εκφράζουμε δε και πάλι την ευχή να αποφεύγονται δηλώσεις, με τις οποίες δημιουργείται στην κοινή γνώμη αρνητική εικόνα για την άσκηση των καθηκόντων των εισαγγελικών λειτουργών, αλλά και των υπηρεσιών που τους υποβοηθούν, ιδίως σε ευαίσθητα θέματα που αφορούν ανήλικους.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος

Ο Πρόεδρος, Ευάγγελος Μπακέλας ,Εισαγγελέας Εφετών

Ο Γενικός Γραμματέας Σπυρίδων Παππάς, Αντεισαγγελέας Εφετών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών απαντά στην υπουργό Δ. Μιχαηλίδου για την υπόθεση του φόνου του 7χρονου στην Κυψέλη

Ο υπ. Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας συγκρότησε νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την ίδρυση Δικαστικής Αστυνομίας

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις