Αλέξανδρος Μαντζούτσος – Υποψήφιος πρόεδρος ΔΣΑ: Παρουσίαση του Προγράμματος της «Νέας Εκπροσώπησης» για την τετραετία 2021-2025

δικηγόρων

Ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΔΣΑ, Αλέξανδρος Μαντζούτσος, επικεφαλής του συνδυασμού «ΝΕΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ – ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟ» δημοσίευσε το πρόγραμμά του για την τετραετία 2021-2025 με την εξής ανακοίνωση:

“Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, 

Ολοκληρώνοντας τη διαβούλευση επί των πορισμάτων του «Διαλόγου» και μετά από εξαντλητική μελέτη όλων των επιμέρους θεμάτων, είμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να παρουσιάσουμε το «Προγραμματικό Πλαίσιο για μια Νέα Εκπροσώπηση» για την τετραετία 2021-2025. 

Όπως σε όλη τη μέχρι τώρα πορεία μας, αποφύγαμε τις ανέξοδες «μαξιμαλιστικές» υποσχέσεις, καταγράφοντας συνοπτικά μόνο όσα ειλικρινά πιστεύουμε ότι μπορούμε να διεκδικήσουμε και να κάνουμε πράξη. 

Γιατί, σε αντίθεση με ό,τι συνηθίζεται στις προεκλογικές περιόδους, εμάς δεν μας ενδιαφέρει να εντυπωσιάσουμε στα λόγια… Καλύτερα να πούμε λιγότερα και αν μας δώσετε την ευκαιρία και το επιτρέψουν και οι συνθήκες να κάνουμε (πολύ) περισσότερα! 

Με την πεποίθηση ότι η ανάκτηση του κύρους και της αξιοπρέπειας του Δικηγόρου, του Συλλόγου και της Δικαιοσύνης είναι μια διαρκής διαδικασία, που προϋποθέτει πάνω απ’ όλα σοβαρότητα και υπευθυνότητα – και πριν και κατά τη διάρκεια και μετά από τις εκλογές. 

Παραμένουμε πάντα σε διαρκή επικοινωνία. 

Με τιμή,

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΠ. ΜΑΝΤΖΟΥΤΣΟΣ

Υποψήφιος Πρόεδρος ΔΣΑ,  Επικεφαλής του Συνδυασμού «ΝΕΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ – ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟ»

δικηγόρων

1) Για τα ασυμβίβαστα

Άμεση άρση όλων των ασυμβιβάστων που δεν είναι απολύτως αναγκαία για την προστασία του κύρους και της αξιοπρέπειας του δικηγορικού λειτουργήματος.

Πρόβλεψη ασφαλιστικών δικλείδων = αποφυγή καταστρατήγησης των διατάξεων του Κώδικα Δικηγόρων που επιβάλλουν την παροχή νομικών υπηρεσιών αποκλειστικά στο πλαίσιο άσκησης της δικηγορίας (π.χ. παροχή νομικών συμβουλών στο πλαίσιο παράλληλης απασχόλησης με σχέση εξαρτημένης εργασίας).

2) Για το δικηγορικό υπερπληθωρισμό

Αναδιοργάνωση του πανελλήνιου διαγωνισμού υποψηφίων δικηγόρων, ώστε να αποκτήσει αντικειμενικό, αδιάβλητο και σοβαρό χαρακτήρα.

Εκστρατεία ενημέρωσης της κοινωνίας από το Σύλλογο και σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός από το Κράτος, ώστε οι μαθητές να γνωρίζουν a priori τι σημαίνει άσκηση της δικηγορίας στην πράξη.

3) Για τις αμοιβές

Επανακατοχύρωση των ελάχιστων υποχρεωτικών αμοιβών στον Κώδικα Δικηγόρων για όλες τις μορφές παροχής νομικών υπηρεσιών.

Αύξηση των γραμματίων που κυμαίνονται σε επίπεδα προ δύο δεκαετιών.

Επαναφορά της παράστασης στα συμβόλαια, τουλάχιστον για τον αγοραστή (ασφάλεια των συναλλαγών – προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών).

Συνολική αντιμετώπιση των καθυστερήσεων πληρωμών στη Νομική Βοήθεια.

4) Για τις αμοιβές συνεργατών δικηγόρων – δικηγορικών εταιρειών

Κατοχύρωση ελάχιστων αμοιβών.

Σύνδεση αμοιβών με εύλογο χρόνο απασχόλησης, όχι εξαντλητικά ωράρια που δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη προσωπικής και οικογενειακής ζωής.

5) Αναπροσαρμογή των αμοιβών μας με βάση τη χρονοχρέωση

Σύνδεση των νέων αμοιβών για την κατάθεση με τον ελάχιστο τεκμαιρόμενο χρόνο απασχόλησης για τη σύνταξη των δικογράφων με βάση τη χρονοχρέωση

Κατηγοριοποίηση των γραμματίων για τη συζήτηση με βάση τις ώρες τεκμαιρόμενης απασχόλησης

6) Για τις ασφαλιστικές εισφορές

Συνεργασία με τους εκπροσώπους των άλλων επιστημονικών φορέων, ώστε να πετύχουμε  ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους επιστημονικούς κλάδους.

Προτεραιότητα στην ελάφρυνση των επιστημόνων – ελευθέρων επαγγελματιών με ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ

Επανεξέταση της υποχρεωτικής υπαγωγής στο ΕΤΕΑΕΠ, τόσο για την επικουρική ασφάλιση όσο και για το εφάπαξ.

Καθιέρωση ανώτατου πλαφόν, σε ποσοστό που θα επιτρέπει μια ελάχιστη αξιοπρεπή διαβίωση για όλους.

Περαιτέρω μείωση της υποκατώτατης ασφαλιστικής κατηγορίας για τους νέους επιστήμονες.

7) Για τη φορολογική αντιμετώπιση των δικηγόρων

Άμεση και συνολική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, καθώς δεν νοείται «κεφαλικός φόρος», μη συναρτώμενος με συγκεκριμένο εισόδημα, περιουσία, δαπάνες ή συναλλαγές, όπως επιτάσσει το άρθρο 78 παρ. 1 του Συντάγματος, αλλά μόνο προς την ιδιότητά μας ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Κοινές πρωτοβουλίες με όλους τους επιστημονικούς κλάδους για ένα φορολογικό σύστημα που θα ανταποκρίνεται στη φύση και το χαρακτήρα μας ως επιστημόνων, οι οποίοι τελούμε υπό ουσιωδώς διαφορετικές συνθήκες σε σχέση με τους άλλους ελεύθερους επαγγελματίες.

8) Λέμε την αλήθεια για το ΦΠΑ

Σύμφωνα με τα άρθρα 371 και 375 της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ δεν επιτρέπεται η γενική κατάργησή του από τις δικηγορικές υπηρεσίες.

Διεκδικούμε: α) επέκταση της δυνατότητας απαλλαγής για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ, β) υπαγωγή των δικηγορικών υπηρεσιών στο μειωμένο ΦΠΑ (13%), γ) απαλλαγή των νομικών υπηρεσιών ειδικών συνθηκών (Νομική Βοήθεια).

Έτσι παρόλο που δεν καταργείται ευθέως ο ΦΠΑ, οδηγούμαστε στο ίδιο αποτέλεσμα για το 90% των συναδέλφων με τα χαμηλότερα εισοδήματα!

9) Για τις διακρίσεις στους χώρους απασχόλησης

Κάθε διάκριση με βάση το φύλο, τις πεποιθήσεις, την αναπηρία, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την οικογενειακή κατάσταση ή άλλα απαγορευμένα κριτήρια θα θεωρείται βαρύτατο πειθαρχικό παράπτωμα και θα τιμωρείται παραδειγματικά.

Φαινόμενα σεξισμού, ρατσισμού, ομοφοβίας, μισαλλοδοξίας και κάθε μορφή βίας, εκφοβισμού, παρενόχλησης ή κακοποίησης θα καταπολεμώνται σε επίπεδο δικηγορικών γραφείων – εταιρειών, αλλά και στους χώρους των δικαστηρίων.

Μέσα από το νέο θεσμικό πλαίσιο που επεξεργαζόμαστε, ενθαρρύνουμε τις καταγγελίες όλων αυτών των περιστατικών και κατοχυρώνουμε την υποχρέωση παρέμβασης του Συλλόγου σε κάθε δίκη υπέρ των συναδέλφων – θυμάτων τέτοιων συμπεριφορών.

10) Για τη μητέρα και τον πατέρα δικηγόρο

Απαλλαγή από την ετήσια εισφορά στο Σύλλογο για τα πρώτα 3 έτη, όταν το ετήσιο ατομικό εισόδημα είναι χαμηλότερο των 12.000 ευρώ (προσαυξανόμενο κατά 1.200 ευρώ για κάθε παιδί).

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τα πρώτα 3 έτη, ανάλογα με το ετήσιο ατομικό εισόδημα.

Καταβολή ειδικού επιδόματος ανατροφής τέκνου για τα πρώτα 3 έτη, όταν το ετήσιο ατομικό εισόδημα είναι χαμηλότερο των 12.000 ευρώ (προσαυξανόμενο κατά 1.200 ευρώ για κάθε παιδί).

Επιδότηση από το ΔΣΑ των θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς όταν δεν επαρκούν οι θέσεις του Βρεφονηπιακού Σταθμού «Θέμιδα» και δεν προβλέπεται δυνατότητα επιδότησης από άλλο κρατικό πρόγραμμα.

11) Για το συνάδελφο ΑμεΑ

Συνολικές παρεμβάσεις σε επίπεδο υποδομών για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας σε όλες τις υπηρεσίες του Συλλόγου και των Δικαστηρίων.

Επιδότηση από το Σύλλογο των αναγκαίων βοηθημάτων, εξαρτημάτων και μηχανημάτων που δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αναγνώριση προτεραιότητας στις διαδικασίες διορισμού Δικηγόρων που χειρίζεται ο Σύλλογος (αρχαιρεσίες σωματείων, Νομική Βοήθεια).

12) Για το νέο δικηγόρο

Διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς απασχόλησης.

Διασφάλιση ελάχιστης αμοιβής για τους Δικηγόρους που απασχολούνται ως συνεργάτες σε δικηγορικά γραφεία – εταιρείες.

Μείωση της ετήσιας εισφοράς στο Σύλλογο όταν το ετήσιο εισόδημα είναι χαμηλότερο των 12.000 ευρώ.

Περαιτέρω μείωση της υποκατώτατης ασφαλιστικής κατηγορία στον ΕΦΚΑ για τους νέους επιστήμονες με ετήσιο εισόδημα χαμηλότερο των 12.000 ευρώ.

Προτεραιότητα των νέων Δικηγόρων με βάση γενικά και αντικειμενικά κριτήρια, μαζί με τους συναδέλφους που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (π.χ. πάσχοντες από βαριές ασθένειες, ΑμεΑ), στις διαδικασίες διορισμού Δικηγόρων που χειρίζεται ο Σύλλογος (αρχαιρεσίες σωματείων, Νομική Βοήθεια).

Υιοθέτηση του «co-working», με μίσθωση και εξοπλισμός δικηγορικών γραφείων από το Σύλλογο προς χρήση από τους συναδέλφους που δεν διαθέτουν επαγγελματικό χώρο στο κέντρο, ώστε να μπορούν να δέχονται -εκ περιτροπής- εντολείς ή να πραγματοποιούν οποιεσδήποτε άλλες δικηγορικές εργασίες.

13) Για τον ασκούμενο δικηγόρο

Διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς απασχόλησης.

Κατοχύρωση ελάχιστης μηνιαίας αμοιβής, προσαυξανόμενης ανάλογα με τα ωράρια που θα συμφωνεί να τηρεί.

Απαγόρευση επιβάρυνσής του με εργασίες άσχετες με το λειτούργημα.

Μείωση του υποχρεωτικού χρόνου άσκησης σε 12 μήνες = 6 μήνες σε δικηγορικό γραφείο – εταιρεία και 6 μήνες σε δικαστήριο (δίπλα σε δικαστές για την υποβοήθηση του δικαιοδοτικού έργου, όχι στις γραμματείες για την υποκατάσταση της εργασίας των δικαστικών υπαλλήλων).

Κατάρτιση οδηγού από την ΟλΠΔΣΕ με τις ελάχιστες δεξιότητες που ο Δικηγόρος θα υποχρεούται να παρέχει στο πλαίσιο της άσκησης.

Εποπτεία από ανεξάρτητη επιτροπή του Συλλόγου σε συνεργασία με ειδικό τμήμα του πειθαρχικού συμβουλίου, για τη διασφάλιση της προστασίας των δικαιωμάτων του Ασκούμενου Δικηγόρου στην πράξη.

Δικαίωμα συμμετοχής του Ασκούμενου Δικηγόρου στις αρχαιρεσίες του Συλλόγου, ώστε να αναγνωρίζεται ως ισότιμο Μέλος του.

14) Για το συνάδελφο με μπλοκάκι

Σαφείς και ξεκάθαροι κανόνες στον Κώδικα Δικηγόρων που θα διασφαλίζουν ένα περιβάλλον σταθερότητας και ασφάλειας.

Διασφάλιση της ανεξαρτησίας του.

Διασφάλιση συνθηκών βιώσιμης και αξιοπρεπούς απασχόλησής του ως ελεύθερου επαγγελματία.

Διασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων που απολαμβάνουν και οι συνάδελφοι με έμμισθη εντολή.

15) Για τις δικηγορικές εταιρείες

Στηρίζουμε το θεσμό των συνεργατικών σχημάτων – Οι συνάδελφοι που επιλέγουν να συνεργάζονται, ακόμα και στο πλαίσιο απλής συστέγασης, χτίζουν τη δική τους σταδιοδρομία, το δικό τους μέλλον, αντί να «υπαλληλοποιούνται» -συχνά υπό άθλιες συνθήκες, με πενιχρές αμοιβές και χωρίς καμία εξέλιξη- ως συνεργάτες άλλων δικηγορικών γραφείων – εταιρειών.

Ενθαρρύνουμε τον πολλαπλασιασμό των δικηγορικών εταιρειών – Αποσυγκεντρώνουμε τη δικηγορική ύλη από τις λίγες μεγάλες δικηγορικές εταιρείες που υφίστανται μέχρι σήμερα.

Διεκδίκηση νομοθετικής πρόβλεψης ισχυρών κινήτρων για την ίδρυση νέων δικηγορικών εταιρειών (π.χ. ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση).

Θεσμοθέτηση τακτικών κύκλων σεμιναρίων, με έκδοση και σχετικών οδηγών, σχετικά με τη διαδικασία ίδρυσης και λειτουργίας μιας δικηγορικής εταιρείας.

Αναζήτηση δυνατοτήτων επιδότησης των νέων δικηγόρων, είτε μέσω ΕΣΠΑ είτε από τον κρατικό προϋπολογισμό, για την ίδρυση, τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό και την έναρξη λειτουργίας νέων δικηγορικών εταιρειών.

Αναμόρφωση του Κώδικα Δικηγόρων, ώστε: α) Να αποσαφηνιστεί το πλαίσιο συνεργασίας των δικηγορικών εταιρειών με Δικηγόρους – Ασκούμενους Δικηγόρους (φορολογική – ασφαλιστική αντιμετώπιση). β) Να διευκολυνθεί η δυνατότητα μετασχηματισμού των δικηγορικών εταιρειών (συγχωνεύσεις – διασπάσεις) χωρίς να απαιτείται λύση και επανίδρυσή τους. γ) Να αναγράφεται η επωνυμία της δικηγορικής εταιρείας και στις δικαστικές αποφάσεις.

16) Για την εξυπηρέτηση του δικηγόρου στις δικαστικές και δημόσιες υπηρεσίες

Δημιουργία ειδικού τμήματος στο Σύλλογο με αρμοδιότητα τη λήψη και επεξεργασία αιτημάτων, αναφορών, καταγγελιών και παραπόνων για συγκεκριμένα προβλήματα δικηγορικής καθημερινότητας.

Άμεση παρέμβαση του Συλλόγου στις δικαστικές ή δημόσιες υπηρεσίες όπου διαπιστώνονται απαξιωτικές συμπεριφορές σε βάρος συναδέλφων.

Νομοθετική κατοχύρωση της εξυπηρέτησης του δικηγόρου κατά προτεραιότητα ενώπιον κάθε δημόσιας αρχής, χωρίς ειδικό «ραντεβού», το οποίο σε κάποιες υπηρεσίες κλείνεται ακόμα και μετά από μήνες!

Ηλεκτρονική διεκπεραίωση όλων των διαδικαστικών πράξεων στο πλαίσιο της εκπροσώπησης των εντολέων μας ενώπιον της Διοίκησης.

Τέλος οι αναμονές σε ατελείωτες ουρές!

Τέλος στις άσκοπες και επαναλαμβανόμενες μετακινήσεις!

Καθιέρωση συγκεκριμένων υπηρεσιών στον e-ΕΦΚΑ, όπου οι συνάδελφοι θα προσέρχονται με φυσική παρουσία για την άμεση επίλυση των ζητημάτων που δεν μπορούν να επιλυθούν ηλεκτρονικά.

17) Για τις συνθήκες απονομής της Δικαιοσύνης

Ταχεία προώθηση και επέκταση της Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης σε όλες τις διαδικασίες ενώπιον όλων των Δικαστηρίων της Χώρας.

Επέκταση του χρόνου ισχύος των ψηφιακών υπογραφών.

Αξιοποίηση των εσόδων του ΤΑΧΔΙΚ για τη βελτίωση των υποδομών.

Τακτικός καθαρισμός και υγιεινή σε όλους τους χώρους των Δικαστηρίων.

Αντιμετώπιση του προβλήματος στάθμευσης = άμεση αξιοποίηση του υπόγειου πάρκινγκ 2.500 θέσεων στο Εφετείο Αθηνών για την εξυπηρέτηση όλων των Δικηγόρων που μεταβαίνουν καθημερινά στα Δικαστήρια (ΑΠ, ΕφΑθ, ΕιρΑθ).

Συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την ανεύρεση ή ανέγερση νέου ενιαίου χώρου για τη μεταφορά του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Αποκατάσταση των σχέσεων εμπιστοσύνης με τους εκπροσώπους του δικαστικού σώματος.

Συνεργασία εκπροσώπων των δικηγόρων και των δικαστών στην εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων για την καλή λειτουργία των δικαστηρίων.

Κοινή υποβολή προτάσεων για τη βελτίωση του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης.

Αυστηρή εφαρμογή της αξιολόγησης των δικαστικών υπαλλήλων στην πράξη.

Άμεση κάλυψη των κενών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων, ώστε να εκλείψει κάθε επιχείρημα περί δήθεν αδυναμίας εξυπηρέτησης των συναδέλφων.

Τέλος στην επονείδιστη εκ περιτροπής κατάθεση δικογράφων με λήγοντα γραμματίου ή αριθμού μητρώου!

18) Για τη σχέση του Δικηγόρου με το Σύλλογο

Ισότιμη συμμετοχή όλων στις πρωτοβουλίες, τις δραστηριότητες, τα έργα και τις δράσεις του Συλλόγου.

Αξιοποίηση όλων των ενδιαφερόμενων συναδέλφων με εξειδικευμένες γνώσεις ή εμπειρία σε αντίστοιχες Επιτροπές και Ομάδες Εργασίας.

Ανοιχτές πόρτες για όλους, όχι μόνο για φίλους και γνωστούς!

Ποτέ ξανά φαινόμενα άνισης μεταχείρισης!

19) Για την καθημερινή λειτουργία του Συλλόγου

Ψηφιοποίηση όλων των διοικητικών υπηρεσιών.

Λειτουργικός εκσυγχρονισμός και διαρκής εμπλουτισμός της Τράπεζας Νομικών Πληροφοριών «Ισοκράτης».

Άμεση τηλεφωνική και ηλεκτρονική εξυπηρέτηση από όλα τα τμήματα.

Σαφείς οδηγίες και κατευθύνσεις σε όλες τις υπηρεσίες, ώστε να μπορούν να δίνουν σαφείς πληροφορίες και απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα.

Στελέχωση της Νομικής Υπηρεσίας με ικανό αριθμό συνεργατών, ώστε να μπορεί να γνωμοδοτεί για όλα τα ζητήματα που θέτουν οι συνάδελφοι.

20) Για τη θεσμική λειτουργία του Συλλόγου

Διαφάνεια και λογοδοσία.

Δημιουργία «Διαύγειας Δικηγόρων» στην ιστοσελίδα του ΔΣΑ = Δημοσίευση όλων των πράξεων οικονομικού χαρακτήρα.

Πρόσβαση όλων των Δικηγόρων – Μελών του Συλλόγου στα πρακτικά των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου.

21) Για τις λειτουργικές δαπάνες του Συλλόγου

Μείωση των λειτουργικών δαπανών με ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών και διαμόρφωση ενός πιο αποτελεσματικού οργανογράμματος.

Παροχή περισσότερων και ποιοτικότερων υπηρεσιών σε χαμηλότερο κόστος.

Αυτοματοποίηση του συστήματος έκδοσης των γραμματίων προείσπραξης = Τέλος στην απασχόληση υπαλλήλων μας στα Δικαστήρια για αυτό το σκοπό.

Επανεξέταση του συνόλου των επιχορηγήσεων.

Μειώνοντας τις λειτουργίες δαπάνες του Συλλόγου, μειώνουμε και τις υποχρεώσεις των Δικηγόρων προς το Σύλλογο.

22) Για την ετήσια εισφορά και το «portal-όσημο»

Μείωση της ετήσιας εισφοράς με προτεραιότητα στους νέους δικηγόρους και σε συνάρτηση με εισοδηματικά κριτήρια.

Απαλλαγή από την ετήσια εισφορά για όλους σε περιόδους εκτάκτων συνθηκών.

Άμεση κατάργηση της επιβάρυνσης με πάγιο ποσό ανά γραμμάτιο που εκδίδεται μέσω του Portal της ΟλΠΔΣΕ

Προάγουμε την εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης στην πράξη.

Καταργούμε κάθε αντικίνητρο στη χρήση των νέων τεχνολογιών.

23) Για την τήρηση της δικηγορικής δεοντολογίας

Λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων με κανόνες Ανεξαρτήτων Αρχών, χωρίς άμεση ή έμμεση επιρροή της εκάστοτε ηγεσίας του Συλλόγου.

Επιτάχυνση της λειτουργίας των πειθαρχικών συμβουλίων.

Άμεση θέση στο αρχείο των προδήλως αβάσιμων αναφορών.

Παραδειγματική τιμωρία όσων διαπράττουν βαρύτατες παραβιάσεις του Κώδικα Δικηγόρων και του Κώδικα Δεοντολογίας Δικηγορικού Λειτουργήματος, ταλαιπωρούν άλλους συναδέλφους και μας εκθέτουν συστηματικά ενώπιον της Δικαιοσύνης ή/και ολόκληρης της κοινωνίας.

Συμμετοχή δικηγόρων σε «τηλεδίκες» με περιφρόνηση του τεκμηρίου αθωότητας, εκμετάλλευση της σύγχυσης συγκεκριμένων πληθυσμιακών ομάδων προς άγρα πελατών, διέγερση μίσους με υποκίνηση διακρίσεων, εχθρότητας ή βίας σε βάρος προσώπων ή κοινωνικών ομάδων θα συνεπάγεται παύση  από το δικηγορικό λειτούργημα.

24) Για τη Βιβλιοθήκη του Συλλόγου

Ανάδειξη της Βιβλιοθήκης μας σε κέντρο ενημέρωσης και τεκμηρίωσης ολόκληρου του νομικού κόσμου (Δικηγόρων, Ασκουμένων Δικηγόρων, Φοιτητών Νομικής, Δικαστικών Λειτουργών).

Μεταφορά σε πολύ μεγαλύτερο χώρο, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες όλων μας.

Διαρκής εμπλουτισμός με νέα επιστημονικά έργα και περιοδικά.

Συνολική ψηφιοποίηση του περιεχομένου (βιβλίων και περιοδικών).

Ηλεκτρονικές συνδρομές στις -ελληνικές και ξένες- βάσεις νομικών δεδομένων.

Επέκταση του ωραρίου λειτουργίας (άνοιγμα και το Σαββατοκύριακο) για τη διαρκή εξυπηρέτηση των συναδέλφων.

25) Για την επιμόρφωση του Δικηγόρου

Δημιουργία «Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης» από το Σύλλογο για τη διαρκή επιστημονική και επαγγελματική επιμόρφωση του Δικηγόρου.

Διαρκής διοργάνωση ηλεκτρονικών σεμιναρίων, ανοιχτών και προσβάσιμων μέσω Η/Υ στο σύνολο των 25.000 δικηγόρων & ασκουμένων δικηγόρων του ΔΣΑ.

Άμεση επιμόρφωση των συναδέλφων για όλες τις σημαντικές νομοθετικές αλλαγές στο ουσιαστικό και το δικονομικό δίκαιο.

Κατάρτιση του Ασκούμενου και του Νέου Δικηγόρου στα εξής αντικείμενα:
α) χειρισμός υποθέσεων, β) αντιμετώπιση εντολέων, γ) οργάνωση και λειτουργία δικηγορικού γραφείου, δ) ίδρυση και λειτουργία δικηγορικής εταιρείας.

Έκδοση και επικαιροποίηση οδηγών και βοηθημάτων για όλα τα επιμέρους ζητήματα που σχετίζονται με τη δικηγορική πρακτική.

26) Για τις δημόσιες παρεμβάσεις του Συλλόγου

Θα παρεμβαίνουμε πάντα, όπως επιτάσσει ο Κώδικας Δικηγόρων, όταν τίθενται ζητήματα απονομής της δικαιοσύνης, κράτους δικαίου, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνταγματικών θεσμών.

Δεν θα παρεμβαίνουμε ποτέ σε πολιτικές και κομματικές διενέξεις.

Δεν θα παρεμβαίνουμε ποτέ ευκαιριακά σε εκκρεμείς δίκες με τρόπο που εκθέτει συλλήβδην το δικηγορικό σώμα.

27) Για τις νομοθετικές αλλαγές

Άμεση ενημέρωση και κατάρτιση των μελών του Συλλόγου, με διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων και σύνταξη οδηγών, κάθε φορά που επέρχονται σημαντικές νομοθετικές αλλαγές.

Συγκρότηση επιστημονικών επιτροπών από μέλη του Συλλόγου.

Επεξεργασία προτάσεων νόμου για: α) την κωδικοποίηση και τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας, β) την αντιμετώπιση της πολυνομίας και της κακονομίας και γ) τη βελτίωση της λειτουργίας της Δικαιοσύνης.

Πρωτοβουλίες για σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε βάθος χρόνου.

Τέλος στις διαρκείς, επαναλαμβανόμενες νομοθετικές αλλαγές! 

28) Για τη δημιουργία Εθνικού Δικηγορικού Συλλόγου

Ενδυνάμωση της φωνής των δικηγόρων για πιο αποτελεσματική εκπροσώπηση σε πανελλήνιο επίπεδο.

Νομοθετική πρωτοβουλία για την αναβάθμιση της ΟλΠΔΣΕ σε Εθνικό Δικηγορικό Σύλλογο, με αποφασιστικές αρμοδιότητες αντί για «κατευθυντήριες γραμμές και με ισότιμη εκπροσώπηση όλων των Δικηγορικών Συλλόγων ανάλογα με τον αριθμό μελών του καθενός.

Για την ανάκτηση του κύρους και της αξιοπρέπειας του Δικηγόρου, του Συλλόγου και της Δικαιοσύνης 

Νέα Εκπροσώπηση – Έμπρακτα δίπλα στο Δικηγόρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ραφήνα: Αποφυλακίστηκε ο 48χρονος που κατηγορείται για απόπειρα αρπαγής ανήλικης

Το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική την τροπολογία του 2019 για την ανάδειξη αντιδημάρχων στις μονοεδρικές περιφέρειες των ΟΤΑ

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις