Υποκλοπές: Αγωγές 7,6 εκατ. ευρώ από οκτώ θύματα – Στο «κάδρο» ξανά η κατασκοπεία

Σάρα Χάμου

Στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών ανοίγει το νέο κεφάλαιο του πολύκροτου σκανδάλου των υποκλοπών, καθώς στις 7 Απριλίου 2027 θα εκδικαστεί η αγωγή που κατέθεσαν σήμερα οκτώ πρόσωπα τα οποία υποστηρίζουν ότι παγιδεύτηκαν με το κακόβουλο λογισμικό Predator.

Οι ενάγοντες στρέφονται κατά της Intellexa, των τεσσάρων επιχειρηματιών που έχουν καταδικαστεί πρωτοδίκως για την υπόθεση, αλλά και ακόμη 13 φυσικών προσώπων, τα οποία, σύμφωνα με την αγωγή, είχαν ενεργό ρόλο στη λειτουργία του δικτύου του Predator. Με τις αγωγές τους διεκδικούν αποζημιώσεις συνολικού ύψους 7,6 εκατ. ευρώ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται να ακολουθήσει νέος κύκλος προσφυγών από επιπλέον πρόσωπα που υποστηρίζουν ότι υπήρξαν στόχοι του παράνομου λογισμικού.

Στους οκτώ προσφεύγοντες περιλαμβάνονται πρόσωπα που δεν είχαν παραστεί ως υποστήριξη της κατηγορίας στην ποινική δίκη, αλλά είχαν εξεταστεί ως μάρτυρες. Πρόκειται για την πρώην διευθύντρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. Πηνελόπη Μηνιάτη, την Αντωνία Πρίμπα, τους υπαλλήλους της ΕΥΠ Αγγελική Ρούσσου και Ζωή Μαρία Σακαλή, τον δικηγόρο Ιωάννη Φυτιλή, τους δημοσιογράφους Θανάση Κουκάκη και Σπύρο Σιδέρη, καθώς και την πολιτική επιστήμονα Άρτεμις Σίφορντ. Μέσα από το περιεχόμενο της αγωγής αποκαλύπτεται, μάλιστα, για πρώτη φορά ότι και ο Σπύρος Σιδέρης συγκαταλέγεται στα πρόσωπα που είχαν παγιδευτεί με το Predator.

Στο πολυσέλιδο έγγραφο περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο, σύμφωνα με τους ενάγοντες, οργανώθηκε και λειτούργησε το δίκτυο των παρακολουθήσεων, καθώς και η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για την επιμόλυνση των κινητών τηλεφώνων των θυμάτων. Σε αρκετές περιπτώσεις, όπως αναφέρεται, χρησιμοποιήθηκαν παραπλανητικά μηνύματα SMS που προσομοίαζαν με εκείνα που αποστέλλονταν την περίοδο της πανδημίας για τον προγραμματισμό εμβολιασμού κατά της Covid-19.

Ιδιαίτερο βάρος αποκτούν οι ισχυρισμοί της Πηνελόπης Μηνιάτη, καθώς συνδέουν την υπόθεση με ζητήματα εθνικής ασφάλειας. Η πρώην ανώτατη αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζει ότι μέσω της επιμόλυνσης του κινητού της τηλεφώνου οι υπεύθυνοι απέκτησαν πρόσβαση όχι μόνο στα προσωπικά της δεδομένα, αλλά και σε επικοινωνίες με εισαγγελικούς λειτουργούς, την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, στελέχη ξένων πρεσβειών, διεθνών οργανισμών και άλλους υψηλόβαθμους κρατικούς αξιωματούχους.

Κατά τους ισχυρισμούς της, οι συνομιλίες αυτές αφορούσαν υποθέσεις ανθρωποκτονιών, οργανωμένου εγκλήματος, κατασκοπίας και τρομοκρατίας που χειριζόταν ως διευθύντρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών. Κάνει, μάλιστα, ειδική αναφορά σε έρευνες για υποθέσεις κατασκοπίας σε Ρόδο και Σάμο, αλλά και σε φακέλους που σχετίζονταν με τη δράση της ISIS, υποστηρίζοντας ότι η έκταση των πληροφοριών στις οποίες αποκτήθηκε πρόσβαση υπερβαίνει κατά πολύ μια απλή παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η αγωγή του δημοσιογράφου Σπύρου Σιδέρη, ο οποίος υποστηρίζει ότι, λόγω της δημοσιογραφικής του δραστηριότητας και των επαφών του με κορυφαίους πολιτικούς και διπλωματικούς παράγοντες της Ελλάδας, των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, το περιεχόμενο των επικοινωνιών που ενδεχομένως υποκλάπηκε αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα.

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος των εναγόντων, Ζαχαρίας Κεσσές, δήλωσε ότι οι αγωγές στηρίζονται τόσο στην πρόσφατη καταδικαστική απόφαση όσο και σε εκτενές αποδεικτικό υλικό από ελληνικές και διεθνείς έρευνες. Όπως ανέφερε, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης θα προσκομιστούν νέα στοιχεία, τα οποία ενδέχεται να οδηγήσουν ακόμη και στη διαβίβαση της υπόθεσης στην ποινική Δικαιοσύνη για τη διερεύνηση κακουργηματικών πράξεων.

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις