ΣΔΥΑ: Προάγγελος νέων απεργιακών κινητοποιήσεων και περαιτέρω διεκδικήσεων η Γενική Συνέλευση της 18ης Μαΐου

ΣΔΥΑ

Δημιουργία νέου απεργιακού ταμείου, στάσεις και απεργίες ανάμεσα στις αποφάσεις μιας από τις μαζικότερες Γενικές Συνελεύσεις στην Ιστορία του Συλλόγου. 

Ρεπορτάζ: Αποστόλης Λάλος

Η εξασφάλιση της απαρτίας των 280 μελών, μέσα στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών, αποτέλεσε το ξεκίνημα μίας δυναμικής Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας (ΣΔΥΑ) το μεσημέρι της Δευτέρας (18/5). Στο τέλος της συνέλευσης, η οποία χαρακτηρίστηκε από τα μέλη του Συλλόγου ως μία από τις μαζικότερες στην ιστορία του, εγκρίθηκαν ομόφωνα οι προτάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΔΥΑ για κλαδική απεργία των δικαστικών υπαλλήλων το συντομότερο δυνατόν και για νέα Γενική Συνέλευση μέσα στο πρώτο εικοσαήμερο του Ιουνίου, η οποία θα επισφραγίσει τη δημιουργία ενός απεργιακού ταμείου για τους δικαστικούς υπαλλήλους της Αθήνας, καθώς και τον σχεδιασμό της περαιτέρω δράσης του Συλλόγου.

Ο αγώνας δίνει απαντήσεις, συνεχίζουμε

Το γεγονός ότι ο αγώνας των δικαστικών υπαλλήλων έχει δώσει απαντήσεις στους πιο απαισιόδοξους και ότι έχει φέρει ήδη ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση (μετά από πολλά χρόνια) των πυλών ελέγχου εισόδου στο Πρωτοδικείο Αθηνών, εξήρε στον λόγο του ο Πρόεδρος του ΣΔΥΑ, Στρατής Δουνιάς. Παράλληλα, όμως, αναγνώρισε ότι ο Σύλλογος δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο στις διεκδικήσεις του, επισημαίνοντας ότι οι δικαστικοί υπάλληλοι δεν μπορούν να δουλεύουν ασταμάτητα, κάτω από την αφόρητη πίεση της υποστελέχωσης και με μισθούς που δεν αντιστοιχούν στην ευθύνη που έχουν αναλάβει.

Για την περίπτωση που ο Σύλλογος συμφωνούσε στην πρόταση για απεργία του κλάδου, σημείωσε ότι αυτή θα πρέπει να ενταχθεί σε έναν συνολικότερο αγωνιστικό στόχο, που να περιλαμβάνει την ασφάλεια των υπαλλήλων, το επίδομα ειδικών συνθηκών για τον κλάδο, καθώς και την κάλυψη κενών θέσεων εργασίας.

Προσθετικά σε όλα αυτά, ο Σωτήρης Τριπολιτσιώτης (Γενικός Γραμματέας ΣΔΥΑ) έκρινε τη στιγμή που πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση ως την πιο κατάλληλη στιγμή ώστε ο Σύλλογος να αναδείξει τα προβλήματα των μελών του και να αγωνιστεί για να βρεθούν λύσεις. Αναφέρθηκε στο ζήτημα της ποιότητας ζωής, τονίζοντας ότι τα χρήματα του μισθού δεν φτάνουν στους δικαστικούς υπαλλήλους για να ζήσουν, ενώ πρότεινε και 3 τρόπους ώστε ο κλάδος να διεκδικήσει την επίλυση των προβλημάτων του:

α) την κάθοδο σε τρίωρη στάση εργασίας, με συγκέντρωση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης,

β) την κάθοδο του κλάδου συνολικά σε 24ωρη απεργία, με καθολική συμμετοχή, και

γ) να δοθεί με κάθε τρόπο το μήνυμα ότι η νέα δικαστική χρονιά δεν θα ξεκινήσει, αν δεν δοθούν λύσεις στα οικονομικά θέματα και τα ζητήματα ασφαλείας των δικαστικών υπαλλήλων.

Οι απεργίες πέτυχαν αλλού, γιατί όχι σε μας;

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβαν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ), Μίλτος Βεντούρης, καθώς και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΔΥΑ, Δημήτρης Λιάτσος, οι οποίοι στάθηκαν περισσότερο στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η απεργία στις διεκδικήσεις του Συλλόγου.

Ο κ. Βεντούρης επικαλέστηκε το παράδειγμα των διοικητικών υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών, οι οποίοι πέτυχαν μέσω απεργίας να λάβουν το επίδομα ειδικών συνθηκών από την Πολιτεία, ενώ για την περίπτωση των δικαστικών υπαλλήλων έκρινε τη λύση αυτή ως την μόνη που μπορεί να απαντήσει σε μία κυβερνητική πολιτική που έχει άλλες προτεραιότητες, «τα χρήματα σε λίγους και στην πολεμική οικονομία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λιάτσος, με τη σειρά του, δήλωσε ότι μία τέτοια απεργία θα πρέπει να συνδυαστεί με συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου: «ξέρουμε καλά που πρέπει να κινηθούμε. Στα οικονομικά πρέπει να είναι ο στόχος», επεσήμανε συγκεκριμένα.

Ενώ δεν παρέλειψε να δώσει την απαιτούμενη σημασία στο πώς μία τέτοια επιλογή αγώνα θα πρέπει να εστιάζει στα αστικά και τα διοικητικά δικαστήρια, ώστε η Κυβέρνηση να αισθανθεί πιο άμεσα το πρόβλημα.

Επί τάπητος τα προβλήματα και οι προτάσεις από τους εργαζομένους

Δεκαέξι συνολικά μέλη του ΣΔΥΑ πήραν τον λόγο κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, ανοίγοντας θέματα μείζονος σημασίας για τα δικαιώματά τους και την υποστήριξη των διεκδικήσεών τους.

Αναφορικά με τη μαζική παρουσία στις διεκδικήσεις, έγινε λόγος για το ότι στη Συνέλευση της 18ης Μαΐου επιτεύχθηκε κάτι που ως κλάδος είχαν ξεχάσει, «το μαζί, η νίκη του μαζί, για να λυθούν κάποια προβλήματα έστω μερικώς». Χωρίς αυτό, βέβαια, να αναιρεί την θλίψη ορισμένων μελών για το γεγονός ότι έπρεπε να υπάρξει ένα δυσάρεστο γεγονός (οι πυροβολισμοί του 89χρονου στις τέσσερις γραμματείς του Πρωτοδικείου Αθηνών, στις 28/4) προκειμένου να επιτευχθεί η απαρτία μίας Γενικής Συνέλευσης.

Κάποια μέλη, μάλιστα, δεν παρέλειψαν να καυτηριάσουν την στάση ενός μέρους των δικαστικών υπαλλήλων, για το γεγονός ότι δεν είναι ικανοποιημένα από τις συνθήκες εργασίας, αλλά αρκούνται απλώς στην καταγγελία του φαινομένου και σε αγώνες μέσω Facebook.

Τα μέλη του ΣΔΥΑ, ωστόσο, προέβησαν σε προτάσεις σχετικά με την αύξηση μισθών των δικαστικών υπαλλήλων, την υποχρέωση να μην εργάζονται υπερωριακά χωρίς να υπάρχει καθορισμένο πλαίσιο από ΦΕΚ, καθώς και τη δυνατότητα που θα έπρεπε να υπάρχει για μετακίνηση της συγκεκριμένης κατηγορίας εργαζομένων σε άλλα Υπουργεία, κάτι που σήμερα απαγορεύεται. Για όλα τα παραπάνω, έκριναν ότι η συμπαράσταση και υποστήριξη από τους δικαστές, τους δικηγόρους αλλά και τους δημοσιογράφους είναι απαραίτητη, πλην όμως δεν είναι έμπρακτη μέχρι σήμερα.

 

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις