Το κτήριο Κτηματολογίου Ρόδου “κατεδαφίζεται”… με τους υπαλλήλους μέσα

Έχουν ήδη συμπληρωθεί 7 μήνες από τότε που η κατάσταση στο Κτηματολόγιο της Ρόδου έφτασε στο απροχώρητο και δεν έχει αλλάξει τίποτε απολύτως. Ήταν Ιανουάριος του 2021 όταν οι φόβοι για την ασφάλεια των έφτασαν μέχρι και το γραφείο του Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου, ενώ ανάλογη επιφύλαξη είχαν διατυπώσει  εγγράφως ο Κτηματολογικός Δικαστής και ο Διευθυντής του Κτηματολογίου Ρόδου!


Οι υπάλληλοι του Κτηματολογίου έχουν στα χέρια τους συνεχόμενες εκθέσεις της Υπηρεσίας Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου όπου  το κτήριο του Κτηματολογίου έχει κριθεί  ως μη ασφαλές και ακατάλληλο.

Μάλιστα στις συγκεκριμένες εκθέσεις βασίστηκε, τόσο η απόφαση της διοίκησης όσο και του Υπουργού Δικαιοσύνης προκειμένου να κλείσει το Κτηματολόγιο δύο φορές, αλλά έκτοτε ουδεμία παρέμβαση έγινε στο κτήριο εκτός από την τοποθέτηση μεταλλικού ικριώματος στο κλιμακοστάσιο.

Σήμερα το ίδιο το κτήριο αποφάσισε να πείσει τους πάντες πως δεν πάει άλλο και άρχισε να καταρρέει ..

Η ανακοίνωση των υπαλλήλων είναι ενδεικτική της κατάστασης:

“Σήμερα είχαμε πάλι πτώση οροφής στο κτήριο που η Υπηρεσια Δόμησης του Δήμου Ροδου έκρινε πως είναι ασφαλές για να μπουμε να κάνουμε την απογραφή. Πέμπτη ή έκτη φορά που οι αυτοψίες και τα έγγραφα τους πέφτουν έξω.
Αφού κανείς από εμάς, ευτυχώς, δεν ευρίσκεται στο Νοσοκομείο, αφού από τύχη είμαστε ακόμη χωρίς σοβαρό τραυματισμό, περιμένουμε για το πότε η αρμόδια εισαγγελία, ή ο κύριος Υπουργός, θα αποφασίσουν να ασχοληθούν με υπαλλήλους που υποχρεούνται να διακινδυνεύουν καθημερινά την σωματική τους ακεραιότητα. Περιμένουμε να δούμε, πότε θα επέμβει κάποιος, ενώ εμείς -κάθε ημέρα- θα ενημερώνουμε για τα κομμάτια τσιμέντου που θα πέφτουν δίπλα μας, περιμένοντας απλά το μοιραίο.
Περιμένουμε να δούμε, πότε οι κύριοι που αποφάσισαν ότι το κτίριο δεν είναι για κατεδάφιση (αλλά κατεδαφίζεται μόνο του), θα πάρουν το δρόμο για τα εισαγγελικά γραφεία, για να εξηγήσουν πώς επιτρέπουν την ασφαλή παρουσία ανθρώπων και εργαζομένων εκεί.
Ιδέτε τα σημερινά έργα αυτόνομης κατεδάφισης του Κτηματολογίου Ρόδου, που από σύμπτωση βρίσκονται στο πάτωμα, και όχι στο κεφάλι κάποιου από εμάς.

Αναγκαζόμαστε στη σύνταξη του παρόντος, διότι θέλουμε να ενημερώσουμε αρχικώς τους πολίτες της Ρόδου, (έπεται συνέχεια), για την κατάσταση που επικρατεί στο κτίριο του Κτηματολογίου Ρόδου, της πιο ιστορικής Υπηρεσίας στην χώρα. Δεν έχει καμία σημασία να επαναλάβουμε τα περιστατικά κατά τα οποία κινδύνεψαν συνάδελφοί μας και τα οποία ώθησαν τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δήμου και Περιφέρειας να προβούν με επιτόπιες αυτοψίες και στην σύνταξη εκθέσεων, που ώθησαν δικαίως τον κύριο Υπουργό Δικαιοσύνης να αναστείλει τη λειτουργία του κτηματολογίου, καθώς το κτίριο κρίθηκε ήδη απο τον Μάϊο του 2020 μη ασφαλές και ακατάλληλο.
Θα επιμείνουμε στο γεγονός, ότι ο κύριος Υπουργός Δικαιοσύνης, δύο φορές, στις 4/12/20 και 5/2/2021 στηριζόμενος στα έγγραφα των αρμοδίων υπηρεσιών, προκρίνοντας την ασφάλεια των εργαζομένων, των πολιτών και των δικηγόρων, αναγκάστηκε να αναστείλει την λειτουργία του κτιρίου. Σημειώνουμε ότι ουδείς επιθυμεί το κτηματολόγιο κλειστό ούτε ένα λεπτό. Αλλα….
Οφείλουμε να επισημάνουμε, ότι ενώ το κτίριο έχει κριθεί ως μη ασφαλές και ακατάλληλο, διετάχθη τον Ιανουάριο του 2021 -κατά περίεργο λόγο- η σύσταση τριμελούς επιτροπής, για να το χαρακτηρίσει ή όχι επικινδύνως ετοιμόρροπο, ήτοι κατεδαφιστέο. Λες και ισχυρίστηκε κανείς κάτι τέτοιο. Γίνεται προφανές και στον πιο αδαή, ότι ενώ δεν έχει τεθεί θέμα ετοιμόρροπου προς κατεδάφιση κτιρίου, συστήνεται επιτροπή, η οποία βεβαιώνει αυτό ακριβώς, ότι δηλαδή το κτίριο δεν είναι ετοιμόρροπο. Γεγονός που οδηγεί τότε σε πλήρη λειτουργία της Υπηρεσίας θέτοντας όπως συμπεραίνεται απο τις μετέπειτα Υπουργικές αποφάσεις αλλά και τις μετέπειτα αυτοψίες, την ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και των πολιτών σε κίνδυνο.
Ετσι και σήμερα, με ένα τέτοιο αδόκιμο και άσχετο φαινομενικά έγγραφο βεβαίωσης, η Υπηρεσία δόμησης του Δήμου Ρόδου, επιχειρηματολογεί με υπογραφή του προϊσταμένου αυτής και αποφασίζει την δυνατότητα επαναλειτουργίας του Κτηματολογίου, παρασύροντας τον κύριο Υπουργό σε τέτοια εσφαλμένη απόφαση, αν και αρμόδιες επιτροπές έχουν κρίνει το κτίριο μη ασφαλές και ακατάλληλο, ενώ επιπλέον όλοι έχουν δείξει το συγκινητικό τους ενδιαφέρον για απομάκρυνση μας από εκεί, για μεταστέγαση, για ανεύρεση κτιρίου και επίλυση του προβλήματος.
Αρκεί να σημειωθεί η ενδιαφέρουσα σύμπτωση, ότι o ανωτέρω προϊστάμενος υπογράφει έγγραφα που οδηγούν η προκαλούν την επαναλειτουργία, και ποτέ την αναστολή λειτουργία του συγκεκριμένου κτηρίου σε αντίθεση με τους υπόλοιπους συναδέλφους του και τις επιτροπές.
Είναι προφανές, ότι ανήκει στην αισιόδοξη πλευρά των τεχνικών εκτιμήσεων, αλλά με τη δική μας βεβαία πεποίθηση, θέτει σε κίνδυνο την δική μας σωματική ακεραιότητα και όσων άλλων επισκέπτονται το συγκεκριμένο κτίριο.
Είναι χρήσιμο να ενημερώσουμε περαιτέρω τον κόσμο, ότι σε αυτούς του έξι μήνες δεν έχει γίνει τίποτα και δεν έχει μεσολαβήσει τίποτα, εκτός ανταλλαγής εγγράφων και δυο πρόχειρα ικριώματα , ενέργειες που δεν μπορούν να οδηγούν στην άρση της μη ασφάλειας και της ακαταλληλότητας του κτιρίου των 1000 τετραγωνικών. Η μάλλον άλλαξε. Φοράμε κράνη. –
Οι εργαζόμενοι βρισκόμαστε και εργαζόμαστε μέσα στο κτίριο, προκειμένου να ολοκληρώσουμε μια απογραφή, με αβέβαιη όχι μόνο την ημερομηνία αλλά και την προοπτική μεταστέγασης μας, αφού ακόμη δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Δίνεται λοιπόν η εντύπωση, ότι η λειτουργία του κτηματολογίου πρέπει να συνεχιστεί με κάθε κόστος, θέτοντας σε δεύτερη μοίρα την ασφάλεια ημών των εργαζομένων και των πολιτών. Ενημερώνουμε ότι δεν θα το επιτρέψουμε και θα αναζητήσουμε ευθύνες όσο ψηλά και να βρίσκονται, στο βέβαιο επόμενο θλιβερό περιστατικό κατάρρευσης οροφής ή τοίχου, που προσευχόμαστε να μην είναι μοιραίο.”

 

Διαβάστε ακόμη 

Γραφείο Κούγια: “Η υπόθεση των συλλήψεων για απάτες σε βάρος του ΕΟΠΥΥ δημιουργήθηκε για…

Εθνική Πινακοθήκη: Προφυλακίστηκε ο 49χρονος για την κλοπή του έργου του Πικάσο

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις