Συμβολαιογράφοι: Σε αποχή προχωρούν από τη Δευτέρα – Οι αλλαγές στις μεταβιβάσεις ακινήτων στις οποίες αντιδρούν

Συμβολαιογράφοι
Συμβολαιογράφοι: Σε αποχή προχωρούν από τη Δευτέρα - Οι αλλαγές στις μεταβιβάσεις ακινήτων στις οποίες αντιδρούν Συμβολαιογραφικός Σύλλογος

Στον «πάγο» περισσότερες από 150.000 πράξεις μεταβίβασης ακινήτων σε ολόκληρη τη χώρα – «Ας μας πουν συγκεκριμένα σε τι διαφωνούν» λέει ο ΚυρανάκηςΣτον «πάγο» μπαίνουν περισσότερες από 150.000 πράξεις μεταβίβασης ακινήτων σε ολόκληρη τη χώρα. Οι συμβολαιογράφοι αποφάσισαν στη χθεσινή τους γενική συνέλευση να προχωρήσουν σε επ’ αόριστον αποχή από τα καθήκοντά τους από την ερχόμενη Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου, ζητώντας την απόσυρση του «Ηλεκτρονικού Φακέλου Μεταβίβασης Ακινήτων» (θα εφαρμοστεί τον Ιανουάριο του 2024). Φανερά ενοχλημένος, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, λέει ότι η ψηφιακή μεταρρύθμιση στις μεταβιβάσεις ακινήτων θα σταματήσει την πολύμηνη ταλαιπωρία και πλέον θα χρειάζεται μία μέρα για την ολοκλήρωσή τους, όμως οι συμβολαιογράφοι λένε πως κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο καθώς δεν μπορούν να αποδοθούν ηλεκτρονικά οι συμφωνίες. Θα επανεξετάσουν τη στάση τους σε νέα συνάντηση, στις 4 Δεκεμβρίου.






Ως τότε, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, απαντώντας στην απόφαση για αποχή, δηλώνει ότι «οι συμβολαιογράφοι απορρίπτουν την ψηφιακή μεταρρύθμιση στις μεταβιβάσεις ακινήτων» και ζητά από τους συμβολαιογράφους «να μας πουν πού διαφωνούν». Ο κ. Κυρανάκης ανάρτησε μάλιστα στους λογαριασμούς του στα κοινωνικά δίκτυα, το πλαίσιο των συζητήσεων με τους Συλλόγους Συμβολαιογράφων, ως απάντηση στις αιτιάσεις των συμβολαιογράφων.

Αν και η αποχή δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, επιβεβαιώθηκε και από τον υπουργό, αφού η απόφασή τους γνωστοποιήθηκε από το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Χριστίνα Μάνδρου. Η ίδια εξήγησε πως ζητούν την απόσυρση του Ηλεκτρονικού Φακέλου Μεταβίβασης Ακινήτων και πως αναγνωρίζουν μόνο το έγχαρτο συμβόλαιο και τη δια ζώσης υπογραφή, αν και ο υφυπουργός τονίζει ότι αυτά δεν καταργούνται, αλλά απλοποιούνται οι διαδικασίες ώστε οι -πολύμηνες σήμερα- μεταβιβάσεις να χρειάζονται μόλις μία ήμερα για να ολοκληρωθούν.






Η κ. Μάνδρου, μιλώντας στην ΕΡΤ εξήγησε ότι οι συμβολαιογράφοι διαφωνούν «στο να μετατραπεί το συμβόλαιο από ένα νομικό κείμενο συμβάσεως, στη συμπλήρωση πεδίων σε πλατφόρμα κτηματολογίου. Το συμβόλαιο είναι ένα κείμενο με πάρα πολλούς όρους δεν μπορούμε να το μετατρέψουμε στη συμπλήρωση μιας πλατφόρμας επειδή δεν μπορούν να αποδοθούν οι συμφωνίες.Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα με την ψηφιακή εκπαίδευση του πληθυσμού». Το μέλος του ΔΣ του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, εξήγησε πως «δεν θέλουμε ψηφιακό συμβόλαιο με τον τρόπο που εισάγεται στην πλατφόρμα του κτηματολογίου. Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις της ασφάλειας των συναλλαγών», αν και ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι δεν είναι ενάντια στη ψηφιοποίηση των συμβολαίων γενικά. «Θέλουμε να ακολουθήσουμε την ευρωπαϊκή εμπειρία. Θέλουμε να ακολουθήσουμε την ευρωπαϊκή εμπειρία. Πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει συμβόλαιο με κουτάκι», τόνισε.

Σημεία τριβής για το συμβόλαιο υπάρχουν πολλά, με κυριότερα τη δια ζώσης παρουσία για τη σύνταξή του αλλά και ζητήματα ασφαλείας. Πέντε θεσμικές συναντήσεις έχουν γίνει μεταξύ του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνου Κυρανάκη και των συλλόγων των συμβολαιογράφων για να βρεθεί κοινός τόπος, αλλά, όπως φαίνεται και εκ του αποτελέσματος, δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Ο κ. Κυρανάκης, φανερά ενοχλημένος, ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Facebook κείμενο, στο οποίο παραθέτει όσα το Υπουργείο ζητάει από τους συμβολαιογράφους και αυτά που δεν ζητά. Κάτω από την ανάρτησή του, έχει ανοίξει συζήτηση με τους συμβολαιογράφους, στους οποίους ο υφυπουργός απαντά, παρεμβαίνοντας όπου κρίνει ότι χρειάζεται. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε μία εκ των σχολιαστών, ο κ. Κυρανάκης της ζητά να ξαναδιαβάσει το κείμενο που ανήρτησε, σχολιάζοντας μάλιστα ότι «είναι αξιοπερίεργη η επιμονή σας να παραπληροφορείτε και τρομοκρατείτε τον κόσμο».

«Οι Συμβολαιογράφοι», αναφέρει ο υφυπουργός, «αποφάσισαν αποχή από τα καθήκοντά τους απορρίπτοντας την ψηφιακή μεταρρύθμιση στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Απαντώντας σε όσα ισχυρίζονται οι συνδικαλιστές εκπρόσωποί τους και με σκοπό την αδιαμεσολάβητη ενημέρωση των επαγγελματιών συμβολαιογράφων αλλά και του συνόλου των πολιτών, δημοσιεύω για πρώτη φορά το πλαίσιο των μέχρι τώρα συζητήσεών μας στις 5 θεσμικές συναντήσεις με τους Συλλόγους Συμβολαιογράφων.

1) Από τον Ιανουάριο του 2024 που μπαίνει σε λειτουργία ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης ακινήτου, τα συμβόλαια να κατατίθενται σε ψηφιακό αρχείο (Αναγνώσιμο PDF, υπογεγραμμένο ηλεκτρονικά από τον Συμβολαιογράφο) μαζί με την περίληψη μεταγραφής.
2) Τα στοιχεία συμβαλλομένων να αντλούνται από το Μητρώο Πολιτών του gov.gr ώστε να αποφεύγονται λάθη.
3) Τα στοιχεία ακινήτου να αντλούνται από τη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου, με δικαίωμα αλλαγής στοιχείων σε περίπτωση βεβαίωσης Μηχανικού.
4) Να μην υπάρχουν χειρόγραφες παραπομπές στα τελικά συμβόλαια και να μην υποβάλλουν σαρωμένα αρχεία που δεν είναι αναγνώσιμα ψηφιακά.
Τι ΔΕΝ ζητάμε από τους Συμβολαιογράφους:
1) Δεν τους ζητάμε να αλλάξει απολύτως τίποτα στον τρόπο που διαπιστώνουν τη δικαιοπρακτική ικανότητα των συμβαλλομένων. Δεν καταργείται η αυτοπρόσωπη παρουσία ενώπιον συμβολαιογράφου ώστε να διαπιστωθεί η πραγματική βούληση των μερών, όπως ισχυρίζεται το συνδικαλιστικό τους όργανο.
2) Δεν επηρεάζεται καθόλου ο τρόπος που τηρούν το δικό τους πρωτότυπο αρχείο στο δικό τους γραφείο. Απλά το Ελληνικό Κράτος αντί να συνεχίσει να λαμβάνει έγχαρτα συμβόλαια, θα λαμβάνει ψηφιακά αντίγραφα συμβολαίου.
Αξίζει να συνειδητοποιήσει κανείς ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης δαπανώνται 200 εκατομμύρια ευρώ για την ψηφιοποίηση των παλαιών συμβολαίων σε όλα τα Υποθηκοφυλακεία της χώρας.
Εφόσον δεχθούν την ψηφιακή μεταρρύθμιση, οι μεταγραφές ακινήτων θα πραγματοποιούνται σε 1 ημέρα, αντί των πολύμηνων καθυστερήσεων που συμβαίνουν σήμερα.
Ας μας πουν λοιπόν συγκεκριμένα και με διαφάνεια, σε τι ακριβώς διαφωνούν».

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις