Καταγγελίες για “λάδωμα”, έρευνες σε σπίτια και γραφεία και σοβαρά ερωτήματα για το σύστημα που παράγει εκείνους που αύριο θα εκπαιδεύουν τους νέους οδηγούς
Η διαφθορά στις εξετάσεις οδήγησης αποτελεί εδώ και χρόνια μία από τις μεγαλύτερες πληγές του συστήματος εκπαίδευσης υποψηφίων οδηγών. Το περιβόητο «λάδωμα» δεν αποτελεί καινούργια συζήτηση. Υποθέσεις που φέρεται να έχουν φτάσει στις Αρχές έχουν αποκαλύψει οργανωμένα κυκλώματα, με εμπλοκή ακόμη και ιδιοκτητών σχολών και υπαλλήλων υπηρεσιών Μεταφορών. Σε παλαιότερη μεγάλη υπόθεση στην Αττική είχαν καταγραφεί ακόμη και μικροκάμερες, ακουστικά τύπου «ψείρα» και συσκευές μετάδοσης, ώστε υποψήφιοι να λαμβάνουν εξωτερική βοήθεια κατά τη θεωρητική εξέταση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του dikastikoreportaz.gr, στο μικροσκόπιο των Αρχών έχει μπει και η διαδικασία εξετάσεων για την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος εκπαιδευτή υποψηφίων οδηγών και κυκλοφοριακής αγωγής. Στο πλαίσιο της έρευνας φέρεται να έχουν πραγματοποιηθεί, κατόπιν εισαγγελικής εντολής, έρευνες σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους προσώπων που δραστηριοποιούνται στον χώρο των σχολών οδηγών στην Αττική. Οι καταγγελίες που εξετάζονται αφορούν φερόμενες χρηματικές απαιτήσεις από υποψήφιους εκπαιδευτές, με αντάλλαγμα τη διευκόλυνσή τους στις εξετάσεις.
«Ντου» σε σπίτι και γραφείο γνωστού εκπαιδευτή υποψήφιων οδηγών
Χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, στις 5 το πρωί φέρεται να πραγματοποιήθηκε, με εισαγγελική εντολή, έλεγχος στο σπίτι και στο γραφείο γνωστού εκπαιδευτή υποψηφίων οδηγών και εκπαιδευτών στην Αττική. Ο ίδιος φέρεται να υποστηρίζει ότι οι Αρχές δεν εντόπισαν κάτι ούτε στο σπίτι ούτε στις επιχειρήσεις του.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, η «ταρίφα» για τους εκπαιδευτές φέρεται να ξεκινά από τα 1.000 ευρώ για τα θεωρητικά και να κυμαίνεται από 5.000 έως 10.000 ευρώ για τις πρακτικές εξετάσεις.
Το ζήτημα, πάντως, δεν περιορίζεται μόνο στις συγκεκριμένες καταγγελίες. Το ίδιο το κράτος αναγνωρίζει θεσμικά ότι υπάρχει πρόβλημα διαφθοράς στις εξετάσεις. Από τον Ιούνιο του 2026 προβλέπεται ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή «Καταγγελίες Διαφθοράς σε Εξετάσεις Οδήγησης», μέσω της οποίας οι σχετικές αναφορές μπορούν να διαβιβάζονται στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας και στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας.
Η παρέμβαση του ΕΟΠΠΕΠ και οι έλεγχοι στις εξετάσεις
Σύμφωνα με πηγές του ΕΟΠΠΕΠ, από το 2023 έχει ενισχυθεί σημαντικά ο έλεγχος των εξετάσεων, με εφόδους και επιτόπιους ελέγχους, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν πρακτικές που μπορούν να θέσουν υπό αμφισβήτηση το αδιάβλητο της διαδικασίας. Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι έχουν περιέλθει σε γνώση του Οργανισμού περιστατικά και καταγγελίες και ότι υπάρχει εικόνα για το πρόβλημα, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια για την αντιμετώπιση των σχετικών φαινομένων.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν πρόσωπα που φοβούνται να μιλήσουν ανοιχτά ή να συγκρουστούν με συγκεκριμένες πρακτικές, ακόμη και υπό τον φόβο ότι μπορεί να επηρεαστεί η επαγγελματική τους θέση…











































