Στο ευρωπαϊκό δικαστήριο προσφεύγουν οι δικηγόροι για τη διακοπή λειτουργίας των δικαστηρίων

Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Δημήτρης Κ. Βερβεσός με Δελτίο Τύπου  αναφερόμενος στο πρακτικό της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του COVID-19 το οποίο αφορά την  εκδίκαση της  αίτησης ακύρωσης της διακοπής λειτουργίας των Δικαστηρίων τονίζει τα εξής:

Με αφορμή την εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης των Προέδρων – Μελών της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, λάβαμε γνώση της από 9.2.2021 πολυθρύλητης Απόφασης – Πρακτικού της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιος Υγείας έναντι του COVID-19, την οποία επικαλείται η προσβαλλόμενη υπ’ αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ.9147/10-2-2021 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄534) στο σκεπτικό της, για τον περιορισμό της λειτουργίας των Δικαστηρίων, Κτηματολογικών Γραφείων και Υποθηκοφυλακείων, στις Περιφερειακές Ενότητες που χαρακτηρίστηκαν «πολύ αυξημένου κινδύνου» (εντός των οποίων εντάσσεται και η Περιφερειακή Ενότητα Αττικής), το πλήρες κείμενο της οποίας παρατίθεται συνημμένο.

Από το κείμενο του Πρακτικού προκύπτουν τα κάτωθι :

Από τα δέκα (10) μέλη της Επιτροπής μόνο οι δύο (2) είναι λοιμωξιολόγοι και οι λοιποί κατέχουν πολιτικές ή διοικητικές θέσεις (!!!)

Σε κανένα σημείο του πρακτικού δεν γίνεται μνεία στη λειτουργία των Δικαστηρίων, των Κτηματολογικών Γραφείων και των Υποθηκοφυλακείων, εκτός αν τα Δικαστήρια, Κτηματολογικά Γραφεία και Υποθηκοφυλακεία περιλαμβάνονται στη συντομογραφία «κ.ά.» (!!!)

Δεν υπάρχει καμία μνεία στον κίνδυνο μετάδοσης του ιού στο χώρο των δικαστηρίων. Στα προτεινόμενα περιοριστικά μέτρα δεν περιλαμβάνεται η αναστολή λειτουργίας των Δικαστηρίων, των Κτηματολογικών Γραφείων και των Υποθηκοφυλακείων (!!!)

Η άνω Απόφαση – Πρακτικό της Επιτροπής αποτελεί τον «ακρογωνιαίο λίθο», επί του οποίου ερείδονται όλες οι ΚΥΑ που μετά τις 10/2/2021 απαγόρευσαν τη διενέργεια δικών και την εν γένει λειτουργία των Δικαστηρίων, των Κτηματολογικών Γραφείων και των Υποθηκοφυλακείων στις Περιφερειακές Ενότητες που χαρακτηρίστηκαν «πολύ αυξημένου κινδύνου» (εντός των οποίων εντάσσεται και η Περιφερειακή Ενότητα Αττικής).

Επιπλέον δε, το Ανώτατο Ακυρωτικό, όχι μόνον θεώρησε το Πρακτικό αυτό ως την «επαρκή τεκμηρίωση» που απαιτείται, με την νομολογία του, για την νομιμότητα των κανονιστικών πράξεων της εκτελεστικής εξουσίας αλλά και στηρίχθηκε σε αυτό για να απορρίψει την αίτηση αναστολής μας (!!!).

Αυτή η στάση της εκτελεστικής εξουσίας αλλά και της Ελληνικής Δικαιοσύνης αναφορικά με τα δικαιώματα προηγούμενης ακρόασης αλλά και του θεμελιώδους δικαιώματος δικαστικής προστασίας, ενδυναμώνει τη θέλησή μας και καθιστά μονόδρομο την επιλογή μας να προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η καταδίκη της Χώρας στον ανώτατο ευρωπαϊκό δικαστικό θεσμό αποτελεί αναγκαιότητα για την διάσωση του νομικού της πολιτισμού. Το δικηγορικό σώμα θα αγωνιστεί μέχρι τέλους!

Δημήτρης Κ. Βερβεσός
Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων
των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος

Διαβάστε εδώ το απόσπασμα του πρακτικού της συνεδρίασης

Διαβάστε επίσης 

Ο ΔΣΑ καταδικάζει τα φαινόμενα αστυνομικής βίας – Ζητά ταχεία απόδοση…

Με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση της Ένωσης Ποινικολόγων με θέμα την…

 

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις