Πάτρα: Το βαρύ «κατηγορώ» των δικηγόρων του Δασκαλάκη

Τζωρτζίνα

Ένα προς ένα κατέδειξαν τα σημεία ενοχής της κατηγορουμένης Ρούλας Πισπιρίγκου, καθήμενης στο εδώλιο του ΜΟΔ Αθηνών για τη δολοφονία αλλά και την απόπειρα ανθρωποκτονίας της Τζωρτζίνας, οι δικηγόροι υποστήριξης της κατηγορίας, Δημήτρης Γεωργακόπουλος και Δημήτρης Καράμπελας.

Των ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ, ΤΖΕΝΗΣ ΜΑΡΚΟΥ


Οι ιστορικές αγορεύσεις των Δημήτρη Γεωργακόπουλου και Δημήτρη Καράμπελα οι οποίοι ζήτησαν την ενοχή της Πισπιρίγκου.

Τα σημεία-κλειδιά για την απόπειρα αλλά και την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας


Σε αγορεύσεις οι οποίες αποτελούν σταθμό για την ποινική δικηγορία, οι νομικοί συμπαραστάτες του Μάνου Δασκαλάκη όχι μόνο συντάχθηκαν με την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας Ευαγγελίας Σπυριδωνίδου, η οποία ζήτησε την ενοχή της κατηγορουμένης, αλλά επισήμαναν συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν ότι η κατηγορουμένη επιχείρησε –αρχικά– να δολοφονήσει την κόρη της στο «Καραμανδάνειο» (τον Απρίλιο του 2021) και αφού δεν το κατάφερε (χάρη στην αντίδραση των γιατρών) τη δηλητηρίασε, μπολιάζοντας στο ανυπεράσπιστο κορμάκι της υπερβολική δόση κεταμίνης.

Αγόρευση Γεωργακόπουλου

Τζωρτζίνα
Ο δικηγόρος Δημήτρης Γεωργακόπουλος

«Προφανώς και θα ζητήσω να την κρίνετε ένοχη και να υιοθετήσετε την πρόταση της κυρίας εισαγγελέως. Το ‘‘προφανώς’’ το λέω γιατί βάσει των στοιχείων της δικογραφίας, η δική μας θέση ήταν μονόδρομος και θεωρώ ότι μονόδρομος είναι και η απόφασή σας. Πραγματικά η θέση στην οποία βρισκόμαστε δεν είναι εύκολη, να ζητάς να καταδικαστεί μια μητέρα ότι σκότωσε το παιδί της. Αλλά τα στοιχεία της υπόθεσης, δηλαδή τόσο οι μάρτυρες όσο και τα ιατρικά έγγραφα, δεν αφήνουν περιθώρια για άλλες ερμηνείες», ανέφερε στην αρχή της αγόρευσής του ο εκ των συνηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας, Δημήτρης Γεωργακόπουλος. Συνεχίζοντας ο κ. Γεωργακόπουλος επικαλέστηκε καταθέσεις γιατρών στο ακροατήριο και είπε αναφερόμενος στην ξαφνική εισαγωγή της Τζωρτζίνας στο «Καραμανδάνειο»: «Οι γιατροί στις 8.4.2021 ενεργοποιούνται και κάνουν όλες τις εξετάσεις που έκαναν. Το παιδί δεν έπασχε από τίποτα. Καθαρό το εγκεφαλογράφημα, δεν είχε τίποτα καρδιολογικά, δεν είχε τίποτα νευρολογικά, δεν είχε τίποτα γενικώς. Τόσο το καρδιολογικό όσο και το νευρολογικό του παιδιού ξεκαθαρίστηκαν από τους μάρτυρες που εξετάσαμε. Τι παραπάνω να μας πει ο Κατερέλος, τι παραπάνω να μας πει η Καρατζά, πόσο να τους βγάλουμε το λάδι;», επισήμανε και προσέθεσε: «Είναι να απορεί κανείς τι είδε η κατηγορουμένη και βγήκε με χαλαρότητα να πει ότι χτυπάει το οξύμετρο, ενώ η Πετσάβα ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά μπαίνοντας στον θάλαμο κόντεψε να πάθει εγκεφαλικό: ωχρό, άσφυγμο, απνοϊκό, με κόρες σε μυδρίαση, μη αποκρινόμενο στα ερεθίσματα και με απώλεια ούρων. Με απλά λόγια, τρία άτομα (Δημητροπούλου, Καρκανιά και Πετσάβα) αναφέρουν ότι η κατηγορουμένη δεν έδωσε την αίσθηση του επείγοντος, ενώ η Τζωρτζίνα λίγο νωρίτερα είχε πάρει τις τελευταίες της ανάσες. Αντί να σηκώσει το νοσοκομείο στο πόδι από τις φωνές. Και δεν το αναφέρω για να το κρίνετε κοινωνιολογικά ή ανθρωπολογικά, αλλά αποκλειστικά και μόνο στο πλαίσιο όλων των καταθέσεων της δικογραφίας, από τις οποίες προκύπτει ότι η καρδιακή ανακοπή της Τζωρτζίνας εκείνη την ημέρα ήταν ιατρικώς ανεξήγητη».

Χασαπόπουλος

Ο έγκριτος ποινικολόγος αναφέρθηκε και στο τι ακριβώς υπέστη ο ιατρός που επανέφερε στη ζωή την Τζωρτζίνα: «…Αναλογιστείτε τι έζησε αυτός ο Χασαπόπουλος που επανέφερε την Τζωρτζίνα στη ζωή, τη συνόδευσε στο Ρίο με το ΕΚΑΒ, και ήρθε εδώ στο δικαστήριο να του πούμε ότι κακώς επέμεινε τόση ώρα στην ανάνηψη κι ότι είναι ιατρικά ανήθικο αυτό που έκανε. Ο άνθρωπος, πλέον συνταξιούχος αναισθησιολόγος με αδιαμφισβήτητα πάρα πολύ μεγάλη εμπειρία και έχοντας χειριστεί άπειρα περιστατικά, ο συνταξιούχος αναισθησιολόγος εδώ έκλαιγε μπροστά μας για την Τζωρτζίνα περιγράφοντας τις στιγμές που έζησε. Και σκεφθείτε ότι το παιδί το έσωσε κιόλας, δεν του πέθανε. Σε αυτόν λοιπόν τον άνθρωπο που επανέφερε μαζί με την ομάδα του την Τζωρτζίνα στη ζωή, και αρχικά και οι δύο γονείς έπεσαν πάνω του και τον ευχαριστούσαν, σε αυτόν τον άνθρωπο η κατηγορουμένη επιτίθεται κατά την εξέτασή του στο ακροατήριο. Και του επιτίθεται η κατηγορουμένη αφενός γιατί ο κάθε συνήγορος δεν βγάζει υπεράσπιση από το κεφάλι του, συνεννοείται με τον εντολέα του για το ποια είναι η θέση του, και αφετέρου ακόμα κι η εντολή ‘‘σου δίνω λευκή επιταγή να κάνεις ό,τι καταλαβαίνεις’’, εντολή είναι. Η κατηγορουμένη λοιπόν στην πραγματικότητα δεν ακούστηκε πρώτη φορά στην απολογία της, ακούγεται εδώ και ένα χρόνο τώρα που οι συνάδελφοί μου κάνουν ερωτήσεις και προβάλλουν ισχυρισμούς για λογαριασμό της. Δεν μιλάνε τόσο καιρό για τον εαυτό τους, μιλάνε για την εντολέα τους. Είτε λοιπόν την κατηγορούμενη την εκφράζει η επίθεση στον Χασαπόπουλο και σε όλους τους υπολοίπους, είτε συγκυριακά τη βόλευε για το αφήγημα περί ιατρικών λαθών, ιατρικής αμέλειας και λοιπά, που εντέλει δεν συγκεκριμενοποιήθηκε ποτέ ποια ήταν η αμέλεια, αλλά προφανώς η λογική εδώ ήταν ‘‘ποτέ δεν ξέρεις, μπορεί και κάτι να βγει υπέρ μου’’. Η ουσία είναι ότι ποτέ δεν επενέβη η κατηγορουμένη, όπως πολύ σωστά παρατηρήσατε, κυρία πρόεδρε, κι εσείς, και ήρθε στην απολογία της να πάρει αποστάσεις από τις ερωτήσεις που γίνονται τόσο καιρό από την υπεράσπισή της, λέγοντας ότι θα έλεγε στον Χασαπόπουλο ότι ‘‘το θέλει το παιδί όπως και να είναι και να συνεχίσει την ανάνηψη’’. Δεν υπάρχουν αυτά τα πράγματα. Χρησιμοθηρική λοιπόν και όχι ειλικρινής η στάση της σε αυτό το ζήτημα της επίθεσης στον Χασαπόπουλο», είπε.

«Ο γενετικός έλεγχος στο Ρίο»

Αναφορικά με τη συζήτηση για τον γενετικό έλεγχο που έγινε, ο κ. Γεωργακόπουλος τόνισε: «…Στο Ρίο γίνεται η συζήτηση για γονιδιακό έλεγχο, το θέμα προχωράει και φτάνοντας στους Μακρυθανάση και Αναστασάκη τι διαπιστώνουμε; Ούτε γονιδιακό πρόβλημα είχε το παιδί όπως είδαμε στο πόρισμα γενετικής εξέτασης, για όλα τα γονίδια που ελέγχθηκαν. Τα οποία ελέγχθηκαν ακριβώς επειδή δεν βρέθηκε καμία αιτία γι’ αυτή την ανακοπή. Υγιής λοιπόν και γονιδιακά η Τζωρτζίνα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κεταμίνη

Στη συνέχεια της αγόρευσής του ο δικηγόρος-υποστηρικτής της κατηγορίας αναφέρθηκε στο τι ακριβώς συνέβη τις τελευταίες ώρες ζωής της άτυχης Τζωρτζίνας: «…Το τελευταίο άτομο στις 29.11.2022, εκτός της κατηγορουμένης, που είδε εν ζωή την Τζωρτζίνα ήταν η παιδίατρος κ. Ταταριώτη, η οποία στις 13.30 την ελέγχει και διαπιστώνει πως όλες οι ενδείξεις της υγείας της κρίνονταν φυσιολογικές. Η κ. Ταταριώτη ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που είδε το παιδί ζωντανό, πλην της κατηγορουμένης που ήταν μαζί του στον θάλαμο. Οπότε το παιδί το βλέπει η Ταταριώτη στις 13.30 και είναι μια χαρά με φυσιολογικές ενδείξεις. Την μία ώρα που μεσολαβεί μέχρι τις 14.30, στον θάλαμο δεν μπαίνει κανείς άλλος. Στις 14.28 ερχόμαστε σε αυτό που περιγράφει η Καββαδία ως νωχελικό βήμα και νωχελική ενημέρωση εκ μέρους της κατηγορουμένης, αλλά σας λέω και πάλι το κρίσιμο για την απόφασή σας είναι από αυτή τη στιγμή και μετά, όχι το νωχελικό της βήμα.

Ενημερώνεται λοιπόν η Καββαδία, η οποία φωνάζει την παιδίατρο Κουρούση. Ό,τι κι αν είπε η κατηγορουμένη στην Καββαδία, ό,τι κι αν υπέθεσε η Καββαδία, εγώ μένω στο γεγονός ότι η Καββαδία φωνάζει την Κουρούση. Μπαίνει στον θάλαμο η Κουρούση η παιδίατρος, ακούει και ρόγχο μας είπε, βλέπει περιστοματική κυάνωση και στροφή κεφαλής αριστερά, βάζει το στηθοσκόπιο και λέει ‘‘άκουσα 10΄΄ στα ακουστικά, περίπου ένας χτύπος ανά δύο δευτερόλεπτα’’, το οποίο εν συνεχεία αποτυπώνεται στον ιατρικό φάκελο ως 32 σφύξεις ανά λεπτό. Στη συνέχεια η κ. Κουρούση αποδίδει αυτό που ακούει στην προσπάθεια του μηχανήματος να βηματοδοτήσει την καρδιά, και το ίδιο ακριβώς είπε και ο Τζιούβας γι’ αυτό που άκουγε στην καρδιά, ‘‘θρόισμα’’. Ξεκαθαρίζει, δε, στην κατάθεσή της εδώ στο ακροατήριο στις 29.6.2023 η κ. Κουρούση σε ερώτησή μου: ‘‘Ναι, η Τζωρτζίνα ήταν νεκρή όταν μπήκα στον θάλαμο’’. Τελεία.

Το παιδί κατά την είσοδο των γιατρών στον θάλαμο ήταν νεκρό και δεν ανένηψε ποτέ, δεν ανέκτησε ζωτικές λειτουργίες ποτέ. Είτε είναι 14.28, είτε 14.30, είτε 14.32, η ουσία είναι μία: το παιδί με το που μπαίνουν οι γιατροί στον θάλαμο έχει φύγει ήδη από τη ζωή. Και το γεγονός αυτό προκύπτει ευθέως και από τη μαρτυρική κατάθεση του παιδιάτρου-εντατικολόγου κ. Τζιούβα ενώπιον της κ. Ανακρίτριας, ο οποίος αναφέρει ρητώς: ‘‘Το παιδί ήταν άσφυγμο (αδυναμία ψηλάφησης κεντρικών και περιφερικών σφύξεων), απνοϊκό, με κόρες σε μυδρίαση, χωρίς φωτοκινητικό αντανακλαστικό και κυανό, με καρδιοαναπνευστική ανακοπή που οδηγεί στον θάνατο’’. ‘‘Τέλος θα ήθελα να τονίσω ότι κατά την αρχική εκτίμηση το παιδί στις 14.30 ήταν νεκρό και ουδέποτε καταφέραμε να το επαναφέρουμε στη ζωή’’. Η κεταμίνη λοιπόν πώς βρέθηκε μεταβολισμένη; Η Τζωρτζίνα στις 14.30 είναι νεκρή, όπως λέει και η κ. Κουρούση. Δεν έχει ζωτικές λειτουργίες. Άρα δεν μεταβολίζει γιατί δεν υπάρχει κυκλοφορία στο αίμα. Η μεταβολισμένη κεταμίνη λοιπόν πώς βρέθηκε στο αίμα της Τζωρτζίνας; Από την κατηγορουμένη. Μέσα στον θάλαμο της Τζωρτζίνας λοιπόν, στη διαδικασία της ανάνηψης, ενεπλάκησαν 8 άτομα, γιατροί και νοσηλευτές, οι οποίοι με ένα στόμα, μια φωνή λένε ότι η Τζωρτζίνα ήταν νεκρή ήδη κατά την είσοδό τους στον θάλαμο και ουδέποτε επανήλθε. Δεν έδωσαν κεταμίνη, δεν έδωσαν μιδαζολάμη, δεν έδωσαν λιδοκαΐνη/πριλοκαΐνη, δεν έκαναν απινίδωση. ΚΑΡΠΑ και διασωλήνωση έκαναν και το εξαρχής νεκρό παιδί δεν επανήλθε ποτέ. Εδώ ακούσαμε στην απολογία ότι η Τζωρτζίνα έβγαλε και κραυγή περίπου στις 14.45. Αν ο εντατικολόγος Τζιούβας έχει μπροστά του παιδί ζωντανό που βγάζει κραυγές και ταυτοχρόνως βγαίνει να ανακοινώσει στη μητέρα ότι το παιδί της έχει πεθάνει, τι να πω. Πρώτη φορά αναφέρθηκε φυσικά αυτό εδώ στην απολογία, καμία αναφορά ποτέ σε κραυγή Τζωρτζίνας μέσα από τον θάλαμο.

  • Πρώτον, 8 άτομα που ασχολήθηκαν με την ανάνηψη να λένε ότι η Τζωρτζίνα ήταν ήδη νεκρή όταν έφτασαν στον θάλαμο και δεν ανένηψε ποτέ.
  • Δεύτερον, ότι δεν έδωσαν κεταμίνη και δεν υπήρχε και ιατρικώς ενδεδειγμένος λόγος να δώσουν κεταμίνη.
  • Τρίτον, εκτός από αυτές τις καταθέσεις προκύπτει και από τα έγγραφα που υπογράφει ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Παπασάββας, και υπάρχουν ως αναγνωστέα στη δικογραφία, ότι δεν δόθηκε κεταμίνη από το νοσοκομείο οποτεδήποτε στην Τζωρτζίνα.
  • Τέταρτον, η συγκέντρωση της κεταμίνης ήταν τέτοια, σύμφωνα με το έγγραφο του Ράικου, από το οποίο προκύπτει ότι αυτός που την έδωσε ήταν και αυτός που δηλητηρίασε την Τζωρτζίνα.
  • Πέμπτον, βάσει των σχετικών εγγράφων για τον χρόνο του μεταβολισμού, ο οποίος αναλόγως της οδού χορήγησης μπορεί να είναι 1-20 λεπτά, προκύπτει ότι, αφού βρέθηκε μεταβολισμένη, η κεταμίνη δόθηκε ενώ μέσα στον θάλαμο βρισκόταν μόνο η κατηγορουμένη.

Δεδομένου ότι η Τζωρτζίνα παθαίνει ανακοπή λίγο πριν τις 14.30, η κεταμίνη χορηγήθηκε λίγη ώρα μετά τις 14.00. Μετρημένα κουκιά».

«Την έδωσε η κατηγορουμένη»

Ενδιαφέρουσα χαρακτήρισε ο δικηγόρος του Μάνου Δασκαλάκη την κατάθεση της Νίκα, νοσηλεύτριας ΜΕΘ, η οποία είχε πει: «Στο τέλος που μάζεψα και ανέβασα στη ΜΕΘ τα υλικά και τους σάκους από τον θάλαμο, ελέγξαμε τα περιεχόμενα και αναπληρώσαμε με την υπεύθυνη βάρδιας, την κ. Ντελή, μόνο αδρεναλίνη και ροκουρόνιο, άρα εκτός από το ότι δεν μου ζητήθηκε να χορηγήσω κεταμίνη, ξέρω ότι δεν χορηγήθηκε γιατί δεν χρειάστηκε να την αναπληρώσω στον σάκο».

«Ως εκ τούτου, τα πράγματα είναι παντελώς ξεκάθαρα: Η κεταμίνη δεν θα δινόταν έτσι κι αλλιώς από τους γιατρούς κατά την ανάνηψη, αλλά και να δινόταν δεν θα βρισκόταν μεταβολισμένη, γιατί οι γιατροί μπαίνουν στον θάλαμο της Τζωρτζίνας ενώ αυτή είναι νεκρή και δεν επανήλθε ποτέ (ώστε να επανέρχονταν οι ζωτικές της λειτουργίες και η κυκλοφορία της και να επανεκκινούσε ο μεταβολισμός της). Με απλά λόγια, την κεταμίνη την έδωσε η κατηγορουμένη, η οποία ήταν η μόνη που βρισκόταν στον θάλαμο με το παιδί», ανέφερε προς το δικαστήριο ο κ. Γεωργακόπουλος. Αναφερόμενος στους μάρτυρες υπεράσπισης είπε μεταξύ άλλων ότι «οι μάρτυρες ειδικών γνώσεων που ακούτε τόσο καιρό, και υποτιθέμενα είναι οι Δημακοπούλου Κραββαρίτης, Τσατσάκης, δεν είναι μάρτυρες ειδικών γνώσεων. Είναι μάρτυρες υπεράσπισης. Για να μπορούσαν να θεωρηθούν μάρτυρες ειδικών γνώσεων θα έπρεπε το δικαστήριο, είτε αυτεπαγγέλτως είτε μετά από αίτημα διαδίκου, να καλέσει ως μάρτυρα κάποιον από τους επαγγελματίες που είναι καταχωρισμένοι ως πραγματογνώμονες στον κατάλογο του Πρωτοδικείου Αθηνών. Εδώ όπως αντιλαμβάνεστε δεν υπήρξε τέτοια διαδικασία, αυτοί που ήρθαν να καταθέσουν εδώ, ήρθαν ως μάρτυρες υπεράσπισης, επιλεγμένοι και εντεταλμένοι από την κατηγορουμένη».

Προέλευση

Μέσω της αγόρευσής του ο κ. Γεωργακόπουλος διέλυσε και τον μύθο από το πού η κατηγορουμένη μπορεί να προμηθεύτηκε την κεταμίνη. «…Υπάρχει η θέση της κατηγορουμένης, ως μέρος της άρνησης της κατηγορίας, που λέει ότι η κεταμίνη είναι νοσοκομειακό φάρμακο που δεν υπάρχει περίπτωση να το βρει κανείς εκτός νοσοκομείων. Σας παρακαλώ δείτε αυτά τα έγγραφα στη διάσκεψή σας, σας έφερα πολλά τέτοια έγγραφα, υπάρχει σε αυτά ακόμα και υπόθεση με συλλήψεις στη Χαλκίδα και κατάσχεση μισού κιλού σκευασμάτων κεταμίνης μερικές ημέρες μετά τη σύλληψη της κατηγορουμένης, Απρίλιος 2022… Στην έκθεση του 2022, που είναι η τελευταία δημοσιευμένη από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά, η κεταμίνη είναι στις ουσίες που κυκλοφορούν ακόμα και στα σχολεία. Καταλαμβάνει μια θέση στον σχετικό πίνακα λίγο πιο χαμηλά από την ηρωίνη και τις μεθαμφεταμίνες σε ηλικίες 16-18 ετών. Τα αναφέρω αυτά για να καταδείξω ότι αν σε μαθητές αυτής της ηλικίας είναι προσιτές τέτοιες ουσίες, σκεφτείτε τι ευχέρεια μπορεί να έχει ένας ενήλικος που ξέρει πού να απευθυνθεί».

«Για εκείνη, ο στόχος είναι ο Δασκαλάκης και μέσο το παιδί»

«…Πρώτα απ’ όλα το πραγματικά εντυπωσιακό είναι να απολογείται κάποιος για ανθρωποκτονία, και μάλιστα σε βάρος του ίδιου του του παιδιού, και να θεωρεί ότι υπάρχουν ερωτήσεις που τίθενται από τους δικαστές και είναι άνευ ουσίας και δεν τις απαντάει. Εγώ σε αυτό το σημείο έμεινα ενεός. Δεν περίμενα ότι θα υπάρχει άνθρωπος που δεν θα απαντάει σε οποιαδήποτε ερώτηση, ιδίως από τη στιγμή που δηλώνει αθώος. Προστατεύει υπολήψεις; Ποιων και σε σχέση με τι; Και είναι ο λόγος αυτός επαρκής για να μην κάνεις πλήρη υπεράσπιση του εαυτού σου, ενώ κατηγορείσαι αδίκως ότι σκότωσες το παιδί σου; Ακατανόητα πράγματα. Επίσης, κάτι άλλο ακατανόητο είναι το γεγονός ότι μέχρι και την απολογία της η κατηγορουμένη δεν είχε αντιδράσει ποτέ σε αυτά που άκουγε τόσους μήνες.

Και μου είχε κάνει εντύπωση ήδη από τις πρώτες καταθέσεις, όπου ήταν σαφές το τι είχαν αρχίσει να λένε οι γιατροί, και πολύ περισσότερο στη συνέχεια, όταν φτάσαμε να ακούγονται τα πλέον χαρακτηριστικά για το κατηγορητήριο, με τις σιελόρροιες, την κεταμίνη, την ΚΑΡΠΑ, τον μεταβολισμό κ.λπ. Εγώ εκεί θα περίμενα να αντιδράσει η κατηγορουμένη, σε αυτούς που της χτίζουν την καταδίκη. Όχι μόνο στην απολογία της και όχι στην εισαγγελέα που προτείνει. Μπορεί να κρίνω εξ ιδίων τα αλλότρια, δεν ξέρω. Αλλά εγώ τόσους μήνες σκέφτομαι ότι αν αδίκως είχα κατηγορηθεί ότι σκότωσα το παιδάκι μου, και άκουγα τους γιατρούς να προσπαθούν να μου το φορτώσουν αυτό ενώ ευθύνονται οι ίδιοι (ουσιαστικά αυτό λέει), θα γινόταν σε κάθε δικάσιμο μακελειό εδώ μέσα. Με ειδική μεταγωγή στο πίσω μέρος της αίθουσας θα βρισκόμουν με αυτά που θα τους είχα κάνει εδώ μέσα.

Αναφέρθηκε η κατηγορουμένη στο ότι είχε κυκλοφορήσει η είδηση ότι αν τυχόν στην απολογία της κατηγορούσε τους γιατρούς, θα δεχόταν μήνυση από τον υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη. Και αναρωτιέμαι, όπως αναρωτηθήκατε κι εσείς: ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΝ; Κατηγορούμαι αδίκως για την ανθρωποκτονία του παιδιού μου και δεν θα εκθέσω τους ισχυρισμούς μου υπό τον φόβο μιας μήνυσης για συκοφαντική δυσφήμηση; Ακατανόητα πράγματα για μία ακόμα φορά! Πέρα από το ότι δεν επικαλέστηκε την προοπτική αυτής της μήνυσης για να εξηγήσει π.χ. για ποιο λόγο λέει σήμερα για πρώτη φορά κάτι που δεν είπε στην ανάκριση. Που εκεί θα είχε μια λογική: ‘‘Σας λέω σήμερα για πρώτη φορά το τάδε, γιατί στην ανάκριση με φόβισε το ενδεχόμενο της μήνυσης Πλεύρη και δεν μπόρεσα να το πω’’. Δεν είπε κάτι τέτοιο. Η αναφορά στη μήνυση από τον Πλεύρη δεν κατάλαβα πώς την επηρέασε στο οτιδήποτε», είπε.

Ο Δασκαλάκης

«Και κάτι τελευταίο. Που αφορά τη σχέση της κατηγορουμένης με τον κ. Δασκαλάκη. Καθ’ όλη τη διάρκεια της απολογίας άκουγα διαρκώς να τον αποκαλεί με διαφορετικά ονόματα: ο Μάνος, ο κ. Δασκαλάκης, ο πατέρας της Τζωρτζίνας, ο πρώην σύζυγός μου. Εκτός από το ότι εμένα αυτό μου προκαλεί ερωτηματικά σε επίπεδο δικαστικής ψυχολογίας, ότι ακόμα και τώρα η κατηγορουμένη δεν έχει μέσα της αποσαφηνίσει τον ρόλο του κ. Δασκαλάκη στη ζωή της, είναι εντυπωσιακό και το εξής: Από τα μηνύματα που έχει ανταλλάξει η κατηγορουμένη με την αδελφή της προκύπτει μια ανταλλαγή μηνυμάτων που έχουν στις 30.1.2022 στις 21.45, στην οποία η κατηγορουμένη λέει στην αδελφή της: «Έτσι κι αλλιώς, εγώ με τον Μάνο έχω τελειώσει μετά την Τζωρτζίνα, ο καθένας θα πάρει τον δρόμο του μετά την κηδεία. Αλλά μην αναφέρεις τίποτα… Στη συνέχεια, όπως σας έχουμε προσκομίσει στα αναγνωστέα, στις 15.3.2022 (και το παραδέχτηκε και η ίδια σαν να μην έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία και το προσπέρασε σαν αδιάφορο), λίγες ημέρες πριν τη σύλληψή της, καλεί τη δημοσιογράφο Γιώτα Κηπουρού με απόκρυψη παριστάνοντας τη μητέρα της υποτιθέμενης νέας κοπέλας του Δασκαλάκη. Και της λέει τη φράση ‘‘να ψάξετε τον κ. Δασκαλάκη πού μένει και θα βρείτε γιατί πέθανε η Τζωρτζίνα. Μένει με καινούργια κοπέλα στην Αθήνα. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι μένει και με άλλο άτομο η κυρία αυτή. Ο Μάνος πάει και μένουν όλοι μαζί δηλαδή. Μένουν άλλα δύο άτομα εκεί, φίλοι. Εμείς πιστεύουμε ότι κάτι έχει γίνει με τα παιδάκια, γι’ αυτό ήθελε να φύγει από την Πάτρα. Αν θέλετε να το επιβεβαιώσετε, ρωτήστε τους ίδιους και θα δείτε τις αντιδράσεις τους…’’.

Εκείνες τις ημέρες γίνεται ο χαμός και η κατηγορουμένη είχε την έγνοια να πάρει κάποια δημοσιογράφο με αλλοιωμένη φωνή και να λέει αυτά τα πράγματα για τον Δασκαλάκη. Κατά τα άλλα, όμως, δεν είχε ‘‘καμία σημασία’’ ο Δασκαλάκης για τα τεκταινόμενα, και ήταν ‘‘αδιάφορος’’, και ‘‘είχαν τελειώσει’’ ως ζευγάρι μετά την κηδεία της Τζωρτζίνας. Θεωρώ αμφότερες τις κατηγορίες αποδεδειγμένες για τους λόγους που σας έχω εκθέσει και ζητώ να την καταδικάσετε όπως κατηγορείται», ολοκλήρωσε.

Η αγόρευση Καράμπελα

Ο κ. Δημήτρης Καράμπελας, έτερος δικηγόρος υποστήριξης της κατηγορίας, έκανε λόγο για μια υποδειγματική, αποδεικτική διαδικασία κατά την οποία «δοκιμάστηκε» η ελληνική Δικαιοσύνη.

Τζωρτζίνας«Η δίκη αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα. Είναι κάτι το πρωτόγνωρο. Μια μάνα κάνει τα πάντα για το παιδί της. Εδώ μιλάμε για διεύρυνση εγκληματικής ενέργειας. Μιλάμε για ένα ζευγάρι σκοτωμένο. Πρόκειται για μια σύζυγο που όλες οι σκέψεις της περιτριγύριζαν από τον κ. Δασκαλάκη. Όταν ζήτησε ο κ. Δασκαλάκης να χωρίσουν έχασε τη γη κάτω από τα πόδια της. Όταν έφευγε ο Δασκαλάκης, θόλωνε, της γύριζε το μάτι. Πίστεψε ότι με τον τρόπο της θα μπορούσε να τον κρατήσει. Αλλά ποιος ήταν αυτός ο τρόπος; Τον τρόπο αυτόν δεν τον χωράει ανθρώπινος νους. Τι πρόσωπο έπρεπε να δείξει για ένα τετραπληγικό παιδί; Να το αφήνει άπλυτο και απεριποίητο; Τότε θα ήταν που θα είχε κινήσει τις υποψίες. Ήταν ένα υγιέστατο παιδί. Μόνο για γαστρεντερίτιδα είχε νοσηλευτεί και για ένα χειρουργείο που είχε πέσει σε μια μπασκέτα. Από υγιέστατο κατέστη τετραπληγικό και κατέρρευσε. Εάν ο θάνατός της ήταν λύτρωση είναι μια άλλη κουβέντα… Στο επεισόδιο η κατηγορουμένη περνάει απαρατήρητη. Ποια μάνα θέλει να περνάει απαρατήρητη και όταν παθαίνει κάτι σοβαρό το παιδί της και να μην είναι καταπάνω του; Αυτό ακριβώς ήθελε, να είναι απαρατήρητη γιατί εκείνη ήταν υπεύθυνη για την κατάσταση που είχε περιέλθει η Τζωρτζίνα και είχε τύψεις», τόνισε ο κ. Καράμπελας.

Το μεγαλύτερο ψέμα

«…Ερχόμαστε στο σημείο που σύμφωνα με την κ. κατηγορουμένη ο κ. Ηλιάδης μετά από μαγνητική τής είπε ότι έχει μικρό προσδόκιμο ζωής. Το μεγαλύτερο ψέμα που είπε ποτέ. Είπε δεν με ρώτησε κανείς για να τους το πω. Πουθενά δεν αναφέρθηκε. Στην ανακρίτρια, στο υπόμνημα, στη συμπληρωματική, πουθενά. Δεν θα το έλεγαν οι συγγενείς της; Όλοι το ξέχασαν; Θα τους έλεγε ο Ηλιάδης ότι να πάτε το παιδί μόνο για ενυδάτωση; Αυτό είναι άλλο ένα μύθευμα της κ. κατηγορουμένης», ανέφερε ο δικηγόρος. Αναφερόμενος στα μηνύματα της κατηγορουμένης με τον Μάνο Δασκαλάκη είπε ότι «στα μηνύματα που στέλνει στον κ. Δασκαλάκη λέει για την Τζωρτζίνα “Ζήσει, πεθάνει, εσύ επέλεξες να μη ζεις μαζί της”. Λέει μια μάνα κακό για το παιδί της; Ούτε για αστείο δεν λέμε κάτι τέτοιο». Παράλληλα, ο κ. Καράμπελας αναφέρθηκε και στη φράση που είπε η κατηγορουμένη “το μεγάλο επεισόδιο βραδυκαρδίας δεν το έχει κάνει ακόμα. Θα δείτε”. Τι ήθελε να πει με αυτή τη φράση; Τι ήξερε;».

Η κεταμίνη

«Πώς βρέθηκε η κεταμίνη στο αίμα της μικρής; Ποια είναι η ώρα του θανάτου της μικρής; Αν πούμε ότι 14.28 είναι νεκρή, άρα δεν μπορεί να μεταβολίσει. Θανατηφόρα δηλητηρίαση. Αν πούμε ότι δόθηκε μετά τις 14.28, έχει γίνει ιατρικό λάθος. Και τρίτον, αν είναι αδιευκρίνιστα τότε μιλάμε για θάνατο απροσδιόριστης αιτίας», είπε και πρόσθεσε: «Όμως η ώρα θανάτου είναι 14.28 καθώς το παιδί δεν αναπνέει, οι κόρες του έχουν διασταλεί και είναι σε μυδρίαση. Δεν αντιδρούν οι κόρες στο φως. Το παιδί είναι σταθερά νεκρό. Έχουμε περιστοματική κυάνωση. Ο θάνατος έχει ήδη επέλθει. Οι γιατροί μέχρι εκείνη την ώρα δεν ξέρουν τίποτα περί κεταμίνης. Δόθηκε ενώ το παιδί ήταν ζωντανό και γι’ αυτό μεταβολίστηκε και γι’ αυτό βρέθηκε ουσία στα ούρα».

Ο στόχος της

«Όχι μόνο εργαλειοποιεί το παιδί, αλλά φτάνει και στο έσχατο, το θυματοποιεί. Για εκείνη ο στόχος είναι ο Δασκαλάκης και μέσο το παιδί. Το σπλάχνο της, το ίδιο της το παιδί. Πιστεύοντας ότι το πένθος θα τους ενώσει. Αλλά έλα που γίνεται το θαύμα στο ‘‘Καραμανδάνειο’’ και το παιδί σώζεται. Αλλά έστω και έτσι από τύχη της πήγε καλά γιατί το ζευγάρι επανενώθηκε. Και έκλαψε τώρα στην απολογία. Τότε που ήταν όλα τα περιστατικά γιατί δεν έκλαιγε; Στάχτη στα μάτια όλων. Δεν την ψυλλιάστηκε κανείς. Έστω και τυχαία τον έφερε πίσω τον Δασκαλάκη… Σε μήνυμα της κ. κατηγορουμένης γράφει “Και εμένα ποιος θα με θέλει με τετραπληγικό παιδί;”. Όλα αυτά μπαίνουν μέσα της και παίρνει την απόφαση», είπε ακόμη ο δικηγόρος και συνέχισε: «Ακούει στην εκπομπή τον κ. Λαμπρόπουλο να μιλά για την ουσία κεταμίνη και υποτίθεται ότι δεν ήξερε και ρωτάει τότε τάχα μου δήθεν “τι είναι η κεταμίνη;” και έκανε αναζήτηση στο Ίντερνετ και έκανε φύλλο και φτερό για να μάθει τι είναι η κεταμίνη. Για να μην έχουν να της πουν κάτι…». Συνεχίζοντας ο κ. Καράμπελας είπε ότι «χαρακτηριστικά θυμόμαστε ότι εδώ μέσα πιο πολύ μίλησε με εκτενή αναφορά για το τι της έκαναν μέσα στη ΓΑΔΑ παρά για το επεισόδιο που πέθανε η Τζωρτζίνα», ενώ πρόσθεσε πως «δεν ήθελε να απαντήσει σε ερωτήσεις λέγοντας ‘‘δεν θέλω να είμαι κουτσομπόλα’’.  Κατηγορείσαι για το έσχατο, ότι σκότωσες το παιδί σου, και εσύ νοιάζεσαι άμα θίξεις κάποιο άτομο;».

Δολοφόνος

«…Νιώθω την ανάγκη να σας πω κάτι για την έννοια της μάνας. Μάνα είναι αυτή που μας γέννησε, σπάει το εγώ και γίνεται το εμείς. Μάνα σημαίνει αγάπη, δεν εγκαταλείπει, δεν προδίδει. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι αφαίρεσε τη ζωή του παιδιού της. Είναι μια γυναίκα αδίστακτη. Είπε κάτι που μου έκανε εντύπωση η κατηγορουμένη στο τέλος της απολογίας της. “Ο χαμός της Τζωρτζίνας με στοιχειώνει’’. Και όντως, γιατί η ίδια τον προκάλεσε. Γιατί έχει ενοχές. Πρέπει να τιμωρηθεί. Πρέπει να μείνει για πολλά χρόνια στη θέση στην οποία βρίσκεται τώρα. Και πιστέψτε με, σύσσωμη η ελληνική κοινωνία θα νιώσει την ανακούφιση που θα νιώσει ο Μάνος Δασκαλάκης», είπε ολοκληρώνοντας ο κ. Καράμπελας.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θεσσαλονίκη: Για κακούργημα απολογήθηκε 33χρονη που βιντεοσκόπησε πάνω σε καβγά τον πρώην σύζυγό της

O άλλος (τζογαδόρος;) άνθρωπος! Το πόρισμα-σοκ και η εισαγγελική έρευνα για τον Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις