O άλλος (τζογαδόρος;) άνθρωπος! Το πόρισμα-σοκ και η εισαγγελική έρευνα για τον Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο

Των Πέτρου Κουσουλού – Νίκου Νικολετάκη

Δύο λογαριασμοί τους οποίους είχε ανοίξει με τα προσωπικά στοιχεία του (Novibet και ΟΠΑΠ) σε στοιχηματικές εταιρείες, τα μπες-βγες σε καταστήματα με παίγνια, αλλά και οι καταγγελίες-φωτιά για τον πρότερο (ανέντιμο) βίο του «στοιχειώνουν» τον Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο, ιδρυτή του «Άλλου Ανθρώπου», ο οποίος μαζί με συγγενικά του πρόσωπα (τη μητέρα του και τον γαμπρό του) φέρονται να αποτελούσαν μέλη εγκληματικής οργάνωσης οι οποίοι αφαίμασσαν ανυποψίαστους πολίτες για ίδιον όφελος. Τη στιγμή που ο εισαγγελέας (κ. Πιέρρος), ο οποίος έχει στην κατοχή του το πόρισμα-κόλαφο της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, διενεργεί ποινική προκαταρκτική εξέταση για τη δυσώδη υπόθεση, οι Αρχές εκτιμούν ότι ο Πολυχρονόπουλος έπαιξε τα τελευταία τρία χρόνια περισσότερα από 1.000.000 ευρώ σε καζίνο και φρουτάκια. Ο ίδιος αρνείται τα πάντα και κάνει λόγο για σκευωρία. Το ερώτημα το οποίο όμως τίθεται δεν αφορά μόνο τον ίδιο αλλά και τις αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές. Είναι δυνατόν να εισρέουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε λογαριασμούς ιδιωτών και κανείς να μην παίρνει χαμπάρι; Οι ελεγκτές ήταν ανίκανοι, βλάκες ή διεφθαρμένοι; Την ίδια στιγμή το απόγευμα της Παρασκευής ο Πολυχρονόπουλος κυκλοφορούσε άνετος και ωραίος σε κεντρικό πεζόδρομο του Κολωνακίου…

Έρευνα

Την έρευνα για τον «Άλλον Άνθρωπο» ανέλαβε το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφάλειας. Οι αστυνομικοί θα εξετάσουν στοιχεία για τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών αλλά και από στοιχηματικές εταιρείες. Το πόρισμα της Αρχής, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρει ότι ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος και δύο συγγενικά του πρόσωπα (η μητέρα του και ο γαμπρός του) πήραν παρανόμως τουλάχιστον 600.000 ευρώ από δωρεές στον «Άλλον Άνθρωπο» και τις διοχέτευσαν σε εταιρείες τυχερών παιχνιδιών και αναλήψεις μετρητών. Όπως αναφέρεται, ο δημιουργός της κοινωνικής κουζίνας με τους δύο συγγενείς του «συγκρότησαν, τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2020 και μετά, ομάδα με διαρκή εγκληματική δράση και έπεισαν μεγάλο αριθμό προσώπων να δωρίσουν ποσά, παριστάνοντας ψευδώς ότι αυτά θα διατεθούν αποκλειστικά για κοινωνικό, μη κερδοσκοπικό σκοπό μέσω της ομάδας κοινωνικής κουζίνας ‘‘Ο Άλλος Άνθρωπος’’. Από το 2020 και για δύο χρόνια έμπαιναν χρήματα σε λογαριασμό της μητέρας του, που υπήρχε στην ιστοσελίδα της κοινωνικής κουζίνας, και από τον Ιούνιο του 2022 μέχρι τον Γενάρη του 2023 σε ακόμα έναν, στο όνομα του γαμπρού του». Η Αρχή δέσμευσε περιουσιακά στοιχεία και λογαριασμούς του ιδιοκτήτη αλλά και συγγενικών του προσώπων.

«Μας ξεφτίλισε»

«Ντρέπομαι. Ντρέπομαι να συναντήσω ακόμα και τους φίλους μου», είπε ο Παύλος Τζίτζης, γαμπρός του ιδρυτή της κοινωνικής κουζίνας, μετά τις αποκαλύψεις για τον Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο και την κοινωνική κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος». Ο βοσκός στην Αίγινα σε δηλώσεις του τόνισε ότι δεν έχει την παραμικρή σχέση με τον τζόγο και ότι τον επίμαχο τραπεζικό λογαριασμό που είναι υπό διερεύνηση διαχειριζόταν ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος.

Ο ίδιος ανέφερε μάλιστα ένα χαρακτηριστικό περιστατικό: «Είχα πάρει κάποια λεφτά παραπάνω από τον μισθό μου στον λογαριασμό μου. Τρόμαξα. Λέω τόσα παίρνω, πώς βρέθηκαν παραπάνω. Ρώτησα τους συναδέλφους μου και δεν είχαμε πάρει τίποτα από τη δουλειά. Κάποια στιγμή με παίρνει ο κουνιάδος μου και μου λέει ‘‘ήταν χρήματα, τα πήρες;’’. Του απάντησα ‘‘ναι’’. Μου είπε ότι τα θέλει για να πάει στην Κρήτη να μαγειρέψει και του τα έστειλα αμέσως. Ήταν χρήματα δωρεών», σημείωσε. Οι λογαριασμοί δύο εθελοντών της κοινωνικής κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος» μπαίνουν στο κάδρο των ερευνών της Εισαγγελίας, ενώ οι καταγγελίες για τη δράση του Κωνσταντίνου Πολυχρονόπουλου έχουν γίνει «τσουνάμι».

Μια εθελόντρια αποκαλύπτει ότι ένα βράδυ ακολούθησε τον Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο σε επιχείρηση τυχερών παιχνιδιών και διαπίστωσε ότι μόνο εκείνη την ημέρα ο δημιουργός της κοινωνικής κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος» είχε παίξει 10.000 ευρώ.

«Πουλούσαν τα τρόφιμα από τις δωρεές, τα στέλναμε στη Ρουμανία. Τα φρέσκα προϊόντα», είπε άλλος πρώην εθελοντής, ο οποίος παραιτήθηκε. Όπως είπε, τον τελευταίο χρόνο αρκετοί εθελοντές αποχώρησαν από την κοινωνική κουζίνα καθώς δεν τους άρεσαν αυτά που έβλεπαν να συμβαίνουν.

«Επιθετική στάση»

Ο κ. Γιώργος που ήταν εθελοντής για ένα χρόνο στην κοινωνική κουζίνα χαρακτήρισε «εντελώς εξωπραγματικά» αυτά που έβλεπε.

‘Όπως είπε, δεν έδιναν στους ανθρώπους που είχαν ανάγκη κρέατα, τρόφιμα και άλλα είδη που έφερναν καθημερινά φιλάνθρωποι: «Μας έλεγαν να μη δίνουμε τίποτα σε κανέναν, μόνο σε άτομα του οικογενειακού κύκλου του. Το φαγητό γινόταν από προϊόντα που μας έφερνε ο κόσμος. Το κρέας το μοίραζαν στα άτομα του οικογενειακού του κύκλου, αμφιβάλλω αν είχαν αγοράσει ποτέ κρέας», ανέφερε.

Όπως είπε, περίμενε να γίνουν οι αποκαλύψεις για να βγει να μιλήσει, καθώς φοβόταν να το κάνει από μόνος του.

«Με όποιον δεν άκουγε αυτά που ήθελε, ο Πολυχρονόπουλος είχε μια στάση επιθετική, να φωνάζει και να βρίζει. Αναφορικά με τα χρήματα παρουσίαζαν κάποια κουτιά σε διάφορα μαγαζιά και αυτά που μαζεύονταν, όταν τα έφερναν στην κοινωνική κουζίνα, τα μοιράζονταν μεταξύ τους τα άτομα που δούλευαν στην κοινωνική κουζίνα και σταματούσε εκεί», σημείωσε ο πρώην εθελοντής, ο οποίος κατήγγειλε ότι δέχθηκε απειλές: «Με απείλησαν ότι θα μου σπάσουν τα πόδια».

Όπως καταγγέλλει, ο ίδιος και ένα συγγενικό πρόσωπο του Πολυχρονόπουλου κλήθηκαν να κάνουν ανάληψη χρημάτων για να πάει ο ιδρυτής της κοινωνικής κουζίνας με φιλικά του πρόσωπα σε γνωστό νυχτερινό κέντρο, στο οποίο έκαναν λογαριασμό 7.500 ευρώ. Όταν είπε ότι διαφωνεί και ότι θα το αποκαλύψει, δέχθηκε απειλές: «Με απείλησαν ότι θα μου σπάσουν τα πόδια και επειδή έχω παιδιά φοβόμουν μη συμβεί κάτι. Τα άτομα που μου το είπαν δεν έχουν καλή φήμη. Έρχονταν πολλές φορές στη δράση, όχι συνέχεια όμως», κατήγγειλε.

Ο ίδιος ανέφερε ότι ο Πολυχρονόπουλος «τσέπωσε» 140.000 ευρώ από δωρεά Ελληνοαμερικανού»: «Εγώ ήμουν εκεί γιατί είχα ένα πρόβλημα έξωσης και για να μου δίνουν τρόφιμα έπρεπε να κάνω τον εθελοντή. Όταν ήρθε ο Ελληνοαμερικανός και με ρώτησε τα προβλήματά μου, του είπα το πρόβλημά μου και μου είπε να μην αγχώνομαι και ότι αυτά τα χρήματα που έχουν μεταφερθεί στον ‘‘Άλλον Άνθρωπο’’ είναι καθαρά για απλήρωτα ενοίκια και για λογαριασμούς ρεύματος και νερού, οπότε μου είπε ότι θα βοηθηθώ από εκεί. Μόλις έφυγε εκείνος ο άνθρωπος και ρώτησα τον Πολυχρονόπουλο για τα χρήματα αυτά γιατί πιεζόμουν οικονομικά, μου είπε ότι δεν υπάρχουν χρήματα και ότι το καλό για μένα είναι να σηκωθώ να φύγω από την κοινωνική κουζίνα».

«Φυσικά και θα καταθέσω αν κληθώ από τις Αρχές. Περίμενα να γίνουν οι αποκαλύψεις για να βγω να το πω, φοβόμουν μόνος μου. Και εκείνος και συγγενικό του πρόσωπο τζόγαραν μέσω τηλεφώνου. Τους έχω δει προσωπικά. Και τα περνούσαν εκείνη τη στιγμή τα χρήματα. Μόλις τα έχαναν, απλά έβγαιναν έξω από την κοινωνική κουζίνα. Έχει παίξει αρκετά χρήματα. Τελευταία φορά που έπαιζε μέσω κινητού σε λογαριασμό που είχε πάνω από 1.500 ευρώ και τα ‘‘πατήματά’’ του ήταν άνω των 2 ευρώ», τόνισε ο καταγγέλλων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ: «Διαπομπεύομαι χωρίς να έχει απαγγελθεί οποιαδήποτε κατηγορία»

Τόσες ημέρες κατηγορούμαι και διαπομπεύομαι χωρίς να έχει απαγγελθεί σε βάρος μου οποιαδήποτε κατηγορία, υποστηρίζει ο δημιουργός της κοινωνικής κουζίνας σε ανακοίνωση που εξέδωσε μέσω των πληρεξουσίων δικηγόρων του.

Όπως αναφέρει δεν τον έχει καλέσει καμία Αρχή για τις κατηγορίες που φέρονται να τον βαραίνουν:

«Είκοσι εκατομμύρια γεύματα, με μετριοπαθείς υπολογισμούς.

Είκοσι εκατομμύρια γεύματα σε ανθρώπους που δεν ψάχνουν στους κάδους απορριμμάτων για κάτι φαγώσιμο.

Είκοσι εκατομμύρια γεύματα αγάπης σε παιδιά που δεν τσακώνονται μπροστά στους κάδους για τα σκουπίδια που πετούν στις λαϊκές αγορές.

Είκοσι εκατομμύρια γεύματα ελπίδας σε όποιον έχει ανάγκη, χωρίς διακρίσεις, χωρίς κριτήρια.

Σε εκείνους που βιώνουν τις τραγικές συνθήκες του έσχατου ξεπεσμού και της κοινωνικής περιθωριοποίησης, στους άνεργους, στους άστεγους, στα πλημμυρισμένα χωριά της Θεσσαλίας, στο καμένο Μάτι, στις φωτιές από την Αλεξανδρούπολη έως την Αρχαία Ολυμπία, στη δομή της Μόριας, στα χρόνια του κορωνοϊού, στη σεισμόπληκτη Τουρκία, στην εμπόλεμη Ουκρανία, οπουδήποτε υπάρχει ανάγκη και χρειάζεται βοήθεια.

Τόσες ημέρες κατηγορούμαι και διαπομπεύομαι χωρίς να έχει απαγγελθεί σε βάρος μου οποιαδήποτε κατηγορία, χωρίς να με έχει καλέσει οιαδήποτε Αρχή να δώσω, έστω, εξηγήσεις, χωρίς να έχω κληθεί να πω την άποψή μου.

Ουδέν επιλήψιμο, ουδέν μεμπτό υπάρχει σε βάρος μου, πολλώ δε μάλλον σε βάρος του ‘‘Άλλου Ανθρώπου’’. Δεν έχω εταιρείες, δεν έχω κρυφά σχήματα, δεν έχω στο όνομά μου ούτε ακίνητο, ούτε αυτοκίνητο, ούτε περιουσία, ούτε καταθέσεις, ούτε θυρίδες, ούτε πράγματα αξίας, ούτε ‘‘παπάκι’’ καν, ακόμα και σήμερα κοιμάμαι στην κουζίνα του ‘‘Άλλου Ανθρώπου’’, εκεί θα με βρείτε και σήμερα και αύριο. Και είμαι περήφανος γι’ αυτό. Είναι απολύτως βέβαιον πως οι σε βάρος μου κατηγορίες, εάν και εφόσον απαγγελθούν, θα καταπέσουν. Ο άλλος άνθρωπος, ο άνθρωπος της βοήθειας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνείδησης, του σεβασμού και σήμερα και αύριο θα μαγειρεύει φαγητό για όποιον έχει ανάγκη. Γιατί ο ‘‘άλλος άνθρωπος’’ είναι ο αληθινός άνθρωπος.

Αυτόν, τον αληθινό άνθρωπο, έχουμε υποχρέωση να τον κρατήσουμε πέρα και μακριά από κάθε καχυποψία. Η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη πρέπει να μείνουν πέρα και μακριά από κάθε καχυποψία», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΝΙΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ: «Σιωπά και αφήνει τους άλλους να μιλούν»

«Όλες αυτές τις ημέρες ο Πολυχρονόπουλος σιωπά και αφήνει τους άλλους να μιλούν, να τον λιθοβολούν και να τον ‘‘σταυρώνουν’’. Η σιωπή αυτή είναι συνειδητή, αλλά ας μη θεωρηθεί πως υποδηλώνει αδυναμία. Είναι πολύ σημαντική η ερώτηση αυτή, τις προσεχείς ημέρες θα κατανοηθεί η σημασία τόσο του συμβάντος αυτού όσο και άλλων ‘‘τυχαίων περιστατικών’’, ελάχιστες ημέρες πριν από τη διαρροή της διάταξης δέσμευσης», αναφέρει στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» ο Νίκος Αλεξανδρής, δικηγόρος του Κωνσταντίνου Πολυχρονόπουλου και συνεχίζει: «Επαναλαμβάνω, η σιωπή δεν είναι αδυναμία, ίσως εκπλαγείτε από αυτά που θα προκύψουν στην πορεία της όλης υποθέσεως. Λιγάκι υπομονή να κάνουμε όλοι και στην πορεία ίσως εμφανισθούν στοιχεία που θα οδηγήσουν σε τελείως διαφορετικά συμπεράσματα. Προς το παρόν, από επιλογή, ο Πολυχρονόπουλος αφήνει να μιλούν μόνον οι ‘‘καταγγέλλοντες’’».

Ο κ. Αλεξανδρής επισημαίνει ακόμα ότι «η διαχείριση των χρημάτων που κατατέθηκαν στους λογαριασμούς είναι το αντικείμενο της διενεργούμενης έρευνας. Πιστεύω, με βάση το υλικό που έχω στα χέρια μου, πως θα αποδειχθεί ότι η κίνηση των λογαριασμών είναι απολύτως ευεξήγητη. Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος είναι ένας άνθρωπος που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην κοινωνική προσφορά και την αλληλεγγύη. Είναι η ψυχή του ‘‘Άλλου Ανθρώπου’’ εδώ και δεκατρία χρόνια και το κοινωνικό του έργο είναι τεράστιο».

Αναφέρει ότι η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες ερευνά την κίνηση των χρημάτων που κατατέθηκαν στους λογαριασμούς του «Άλλου Ανθρώπου», χωρίς να έχει ο ίδιος περισσότερες πληροφορίες, μια και δεν έχει κληθεί ο Πολυχρονόπουλος ώστε να λάβει γνώση των στοιχείων που υπάρχουν. «Εάν όμως τα χρήματα που έχουν κατατεθεί στους λογαριασμούς είναι της τάξεως του 1.000.000 ευρώ και φέρεται να υπάρχει ποσό 600.000 ευρώ που είναι ερευνητέο, ο δίκαιος κριτής θα πρέπει να καταλήξει στο συμπέρασμα πως η διαφορά των 400.000 ευρώ δεν αρκεί για να καλύψει το κόστος 18.000.000 – 20.000.000 γευμάτων», λέει χαρακτηριστικά.

«Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος έχει δηλώσει πως δεν ισχύουν τα περί του εθισμού του σε τζόγο. Παραβλέποντας το αυτονόητο, πως δηλαδή η ιδιωτική ζωή του καθενός δεν ενδιαφέρει και δεν μπορεί να γίνεται θέμα συζήτησης, παραβλέποντας το γεγονός πως η δημοσίευση φωτογραφιών άγνωστης χρονολογίας και προέλευσης είναι απολύτως παράνομη, υποθέτω πως εκείνο που έχει σημασία δεν είναι τι κάνει στην ιδιωτική του ζωή, αλλά η κίνηση των λογαριασμών του ‘‘Άλλου Ανθρώπου’’», σημειώνει.

«Αλήθεια, πόθεν προκύπτει πως ξόδεψε μεγάλο ποσό χρημάτων σε τζόγο; Μήπως από τις, τελείως αναξιόπιστες, δηλώσεις ανωνύμων ανθρώπων που άλλος κάνει λόγο για ‘‘διαμάντια’’, άλλος για ‘‘εφτάρια’’, άλλος για ποσά 1.500.000 ευρώ – ποσό μεγαλύτερο από αυτό που κατατέθηκε στους λογαριασμούς; Ας είμαστε προσεκτικοί και ας περιμένουμε την ανάκριση, ώστε να μιλήσουμε με βάση στοιχεία και όχι ανώνυμες δηλώσεις», τονίζει ο δικηγόρος του Κωνσταντίνου Πολυχρονόπουλου.

Ερωτώμενος για τις πληροφορίες ότι ο πελάτης του παίζει μεγάλα ποσά τακτικά σε φρουτάκια και τυχερά παιχνίδια, ο κ. Αλεξανδρής μας λέει ότι περιμένει να τους καλέσει ο αρμόδιος εισαγγελέας ώστε να δει και ο ίδιος τι ακριβώς αναφέρει η έρευνα: «Όντας άσχετος με τυχερά παιχνίδια, το μόνο που ξέρω είναι πως λ.χ. και το καζίνο –κατά την είσοδο σε αυτό– εκδίδει μια κάρτα. Δεν νομίζω πως είναι παράνομο και δεν γνωρίζω αν μπορείς, μέσω της κάρτας αυτής, να κάνεις διακίνηση χρημάτων. Επιφυλάσσομαι να απαντήσω μόλις μου γνωστοποιηθούν περισσότερα στοιχεία», καταλήγει ο δικηγόρος.

«Τον έδιωξα γιατί με έκλεβε»

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική είναι η μαρτυρία επιχειρηματία (τα στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση της «Μ») ο οποίος έτυχε να συνεργαστεί το 2005-06 με τον Πολυχρονόπουλο. Η εργασιακή τους σχέση εκκίνησε όταν προσέλαβε τον «άλλον άνθρωπο» ως πωλητή στην επιχείρηση που διατηρούσε και διατηρεί. «Είχε ιδιαίτερες επικοινωνιακές ικανότητες. Ήταν καλός στη δουλειά του. Αλλά κάποια στιγμή αντιλήφθηκα ότι με έκλεβε», αναφέρει και συνεχίζει: «…Κατάλαβα ότι από τις πωλήσεις που είχε κάνει έλειπαν τιμολόγια. Τον φώναξα στο γραφείο μου και του ζήτησα εξηγήσεις. Δεν μπόρεσε να απαντήσει. Την ίδια κιόλας ημέρα του ανακοίνωσα τη λήξη της συνεργασίας μας. Παρέδωσε το εταιρικό αυτοκίνητο και το κινητό του. Το μόνο για το οποίο με παρακάλεσε ήταν να σβήσει κάποια ‘‘προσωπικά μηνύματα’’. Ειλικρινά δεν πέφτω από τα σύννεφα από όσα αποκαλύπτονται», ανέφερε.

 

 

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις