Πατρα: Η ώρα της κρίσης για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας

Τζωρτζίνα

Αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη δίκη Πισπιρίγκου

 
Ξεκινά αύριο για τον θάνατο της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητηθεί αναβολή, δεδομένου ότι στις 11 Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένη η απολογία της για τις δολοφονίες Μαλένας και Ίριδας.

Του ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑΚΗ

Λίγες ώρες απομένουν από την πολυαναμενόμενη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, η οποία κατηγορείται για τον θάνατο της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας πέρσι τον Ιανουάριο και για απόπειρα δολοφονίας του κοριτσιού τον Απρίλιο του 2021 στο «Καραμανδάνειο» νοσοκομείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συνήγορος «της πιο αθώας κατηγορούμενης», σύμφωνα με τα λεγόμενά του, θα ζητήσει αναβολή της δίκης, δεδομένου ότι στις 11 Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένη η απολογία της Πισπιρίγκου για τις δολοφονίες Μαλένας και Ίριδας. Νωρίτερα έχει κληθεί από την ανακρίτρια η ιατροδικαστής Ουρανία Δημακοπούλου για να καταθέσει ως μάρτυρας ειδικών γνώσεων και όχι ως τεχνικός σύμβουλος.

Βούλευμα-κόλαφος

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, η κατηγορουμένη ενορχήστρωσε το απίστευτο έγκλημα λόγω του χαρακτήρα της και με σκοπό να εκδικηθεί τον σύζυγό της Μάνο Δασκαλάκη. Το πολυσέλιδο δικαστικό έγγραφο αποκαλύπτει ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τον τρόπο που η Πισπιρίγκου κατηγορείται ότι αποπειράθηκε να δολοφονήσει την Τζωρτζίνα τον Απρίλιο του 2021 ενώ το κορίτσι νοσηλευόταν στο «Καραμανδάνειο». Τότε με χρήση κεταμίνης και πάλι, σύμφωνα με τους δικαστές, της προκάλεσε ανακοπή με την 9χρονη να σώζεται χάρη στην υπεράνθρωπη προσπάθεια των ιατρών. Στη συνέχεια δεν το έβαλε κάτω και τον Ιανουάριο του 2022 χορήγησε στο άτυχο κορίτσι δολοφονική δόση κεταμίνης ολοκληρώνοντας το ειδεχθές έγκλημα κατά του ίδιου της του παιδιού!


Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η κινητροδότηση της κατηγορουμένης ως προς την εκπόρευση της ως άνω εξακολουθητικής αξιόποινης συμπεριφοράς της ελέγχεται στα δυσμενή και παθογενή χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και της ιδιοσυγκρασίας της, που αποκρυσταλλώνονται, κυρίως, σε ιδέες μεγαλείου συνδεόμενες με τη δημοσιότητα / διασημότητα, αλλά μη έχουσες έρεισμα στην πραγματικότητα». Οι δικαστές στο βούλευμα επισημαίνουν ακόμα ότι η 34χρονη «είχε την αντίληψη πως μπορεί κανείς να αποκτήσει δημοσιότητα / διασημότητα μέσα από παραβατικές πράξεις, υπήρχε διαρκής διαπραγμάτευση μεταξύ αλήθειας και ψέματος, πραγματικού και μη πραγματικού». Τονίζουν μάλιστα ότι η Πισπιρίγκου αποστερούνταν κάθε γνησίου συναισθήματος. Οι σκέψεις που έκανε ήταν γύρω από τον ήδη εν διαστάσει σύζυγό της και υποστηρίζοντα την κατηγορία, «με ενδιάθετη έκφραση κτητικότητας επ’ αυτού». Διακατεχόταν ακόμα «από την ιδέα / φόβο της εγκατάλειψης, έδινε μεγάλη σημασία στο να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μέσω της διασημότητας που προσφέρει η δημοσιότητα. Αντιλαμβανόταν τα παιδιά της ως μια ναρκισσιστική προέκτασης της ιδίας. ενώ είχε μια προσέγγιση εξιδανίκευσης του θανάτου». Το βούλευμα καταπέλτης καταλήγει: «Καταδεικνύεται, κατά την κρίση του παρόντος Συμβουλίου, θρασύτητα, έντονη αντικοινωνικότητα, αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή, ταπεινά ελατήρια και ιδιαίτερη επικινδυνότητα της κατηγορουμένης…».

Σύμφωνα με το βούλευμα, η απόπειρα να θανατωθεί η Τζωρτζίνα στο «Καραμανδάνειο» τον Απρίλιο του 2021 έγινε με τη χορήγηση ουσίας, πιθανότατα κεταμίνης, σε αντίθεση με όσα αναφέρονταν μέχρι τότε περί ασφυκτικού θανάτου. Στο σκεπτικό τους οι δικαστές αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι ο αποκλεισμός της μύτης και του στόματος δεν είναι πρόσφορος τρόπος ώστε να προκληθεί ανακοπή. Λένε μάλιστα ότι η κατηγορούμενη χορήγησε μη επακριβώς τη συγκεκριμένη ουσία, η οποία καταστέλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα και είναι ικανή να προκαλέσει πτώση των σφύξεων, μηδενισμό του κορεσμού στο οξυγόνο και ανακοπή καρδιάς. Μόνο που τότε δεν ανιχνεύθηκε τίποτα στις εξετάσεις που υποβλήθηκε το παιδί, πράγμα λογικό καθώς η συγκεκριμένη ουσία μεταβολίζεται σε ζώντες οργανισμούς μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η απόπειρα

Στη δικογραφία της υπόθεσης υπάρχουν στοιχεία-φωτιά. Σύμφωνα με μαρτυρίες γιατρών και νοσηλευτών που είχε αποκαλύψει αποκλειστικά η «Μ», η κατηγορουμένη ειδοποίησε με ράθυμο τρόπο το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό στις 11 Απριλίου 2021, οπότε και συνέβη το σοβαρό επεισόδιο που κατέστησε την τότε 8χρονη τετραπληγική. Επιβαρυντικά για την Πισπιρίγκου είναι ακόμα η απουσία ρινικού οξυγόνου και το αδρανές οξύμετρο που αντίκρισαν οι γιατροί όταν μπήκαν στον θάλαμο του νοσοκομείου.
Υπενθυμίζεται ότι η Τζωρτζίνα εισήχθη στο «Καραμανδάνειο» με αναφερόμενους σπασμούς το πρωινό της 8ης Απριλίου 2021. Εκείνη την ημέρα ήταν προγραμματισμένη η συνάντηση του Μάνου Δασκαλάκη με δικηγόρο για να προχωρήσει η διαδικασία διαζυγίου με την Πισπιρίγκου. Τρεις ημέρες νωρίτερα η κατηγορουμένη είχε εγκαταλείψει το σπίτι και την Τζωρτζίνα και απειλούσε να αυτοκτονήσει. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, λίγες ημέρες αργότερα προσπάθησε να σκοτώσει την κόρη της, κάτι το οποίο δεν κατάφερε χάρη στην υπεράνθρωπη προσπάθεια των γιατρών. Ο σκοπός, τελικά, επετεύχθη την 29η Ιανουαρίου 2022 με τη φονική δόση κεταμίνης.

Μαρτυρίες

Γιατρός ανέφερε ότι βρήκαν την Τζωρτζίνα στη μέση του κρεβατιού, σε πλάγια θέση, χωρίς το ρινικό οξυγόνο και το παλμικό οξύμετρο χωρίς καμία ένδειξη! Η ίδια όταν ρώτησε τη μητέρα γιατί βρέθηκε σε αυτή τη θέση το παιδί, εκείνη της απάντησε ότι «έκανε ένα απότομο τίναγμα».

Η νοσηλεύτρια που κλήθηκε με το κουδούνι (κάτι που χρησιμοποιείται μόνο για απλά αιτήματα) δήλωσε ότι βρήκε την Τζωρτζίνα αναίσθητη και χωρίς το οξύμετρο.

Στις καταθέσεις τους μεταξύ άλλων γιατροί και νοσηλευτές αποκάλυψαν ότι η Ρούλα Πισπιρίγκου μετέφερε την Τζωρτζίνα στο νοσοκομείο λέγοντας ότι παρουσιάζει σπασμούς, πράγμα που ποτέ δεν αποδείχθηκε στις αναλυτικές εξετάσεις που έκανε το άτυχο κορίτσι.
Η υπεύθυνη γιατρός και δύο συνάδελφοί της πήγαν στο δωμάτιο της 9χρονης και, όπως κατέθεσαν, τη βρήκαν ωχρή, άσφυγμη, με απώλεια ούρων, με μυδρίαση και δεν ανταποκρινόταν.

Οι γιατροί τονίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν εξηγείται η ανακοπή που υπέστη η Τζωρτζίνα στις 11 Απριλίου 2021. Το κοριτσάκι επρόκειτο μάλιστα να πάρει εξιτήριο, αλλά έκανε ξαφνικά εμετό, οπότε το κράτησαν για προληπτικούς λόγους. Γιατρός σε αποκλειστικές δηλώσεις του στην «ΜΠΑΜ» από τον περασμένο Φεβρουάριο είχε πει ότι υποψιαζόταν πως κάτι περίεργο συνέβαινε: «Το πρώτο πράγμα που μου πέρασε από το μυαλό είναι ότι κάτι γίνεται. Σκέφτηκα μήπως του δίνουν κάτι, γι’ αυτό και ενημερώσαμε τη μονάδα που μεταφέρθηκε στην Αθήνα και τους είπαμε να κάνουν τοξικολογική εξέταση. Δεν ήταν φυσιολογικό…» ανέφερε.
Εντύπωση προκάλεσε, μάλιστα, η στάση της Ρούλας Πισπιρίγκου όταν η Τζωρτζίνα υπέστη την πρώτη ανακοπή και ενώ οι εξετάσεις της ήταν αρνητικές. «Όταν έπαθε την πρώτη ανακοπή το κοριτσάκι, το Σάββατο 11 Απριλίου 2021, η αντίδραση της μητέρας της ήταν αργοπορημένη και υποτονική. Αρχικά χτύπησε μόνο το κουδούνι για να έρθει η νοσοκόμα, όπως χτυπούν για να ζητήσουν απλά πράγματα, όπως αλλαγή ορού ή νέα σεντόνια.

Με το που έφτασε η νοσοκόμα στο δωμάτιό της, η μητέρα βγήκε και χτύπησε την πόρτα των γιατρών λέγοντας «ελάτε να δείτε τι κάνει η Τζωρτζίνα». Το είπε μάλιστα με μια ηρεμία που δεν θεωρείται φυσιολογική, δεδομένου ότι «είχε δει νεκρό και το δεύτερο παιδί της από ανακοπή πριν από μερικές μέρες» ανέφερε γιατρός του νοσοκομείου και πρόσθεσε: «Η νοσοκόμα που πήγε στο δωμάτιο αντίκρισε την 9χρονη μελανιασμένη και άρχιζε να φωνάζει έντρομη. Όταν μπήκαν στο δωμάτιο οι γιατροί, το παιδί ήταν πρακτικά νεκρό».
Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση που έκανε ο επικεφαλής αναισθησιολόγος του «Καραμανδάνειου» νοσοκομείου, Ιωάννης Χασαπόπουλος: «Αν δεν το είχαμε σώσει τότε το παιδί, σήμερα δεν θα είχαμε όλες αυτές τις εξελίξεις. Θα επρόκειτο για ακόμη έναν αιφνίδιο θάνατο» τόνισε.

Απολογία

Η Ρούλα Πισπιρίγκου, στην προσπάθειά της να αντικρούσει την κατηγορία ενώπιον της 18ης τακτικής ανακρίτριας, υπέπεσε σε κενά και αντιφάσεις. Στην προφορική της απολογία δεν μπόρεσε να απαντήσει σε βασικά σημεία του κατηγορητηρίου, όπως την αργοπορημένη ενημέρωση των γιατρών μετά το παρ’ ολίγον μοιραίο επεισόδιο της κόρης της, αλλά και την απουσία του ρινικού οξυγόνου. Παράλληλα, απέδωσε στον… νόμο των πιθανοτήτων το γεγονός ότι κατά την έναρξη των επεισοδίων που εμφάνιζε το κορίτσι δεν ήταν κανείς γιατρός ή νοσηλευτής παρών, παρά μόνο εκείνη.

Η Πισπιρίγκου προσπάθησε να πείσει την ανακρίτρια ότι είναι αθώα. Στην αρχική ερώτηση της δικαστικής λειτουργού για ποιο λόγο αφού η Τζωρτζίνα φέρεται να εμφάνισε το επεισόδιο στις 6 με 6.30 το πρωί της 8ης Απριλίου εκείνη την μετέφερε στο Νοσοκομείο στις 8 το πρωί, απάντησε: «…Μετά από αυτό (σ.σ. το επεισόδιο) η Τζωρτζίνα κοιμήθηκε για πολύ λίγο και ξύπνησε κάνοντας δεύτερο επεισόδιο, το οποίο το αντιλήφθηκε και η ίδια, αφού εξαιτίας αυτού του επεισοδίου ξύπνησε. Μετά από αυτό, ξεκίνησε η διαδικασία να τη ρωτήσουμε εγώ, οι γονείς μου και η αδελφή μου τι ακριβώς ένιωθε και, επειδή απευθυνόμασταν σε ένα μικρό παιδί, προσπαθούσαμε να καταλάβουμε το τι ακριβώς της συμβαίνει. Επίσης εκείνη τη στιγμή βρισκόμασταν στο σπίτι της μητέρας μου στον Αλισσό Αχαΐας και χρειαζόταν περίπου μισή ώρα με 40 λεπτά μέχρι να φτάσουμε στο ‘‘Καραμανδάνειο’’. Επομένως (…), θεωρώ ότι ενήργησα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και η Τζωρτζίνα μεταφέρθηκε άμεσα στο ‘‘Καραμανδάνειο’’…».

Ακολούθως η Πισπιρίγκου τα έριξε στον… νόμο των πιθανοτήτων για το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια έναρξης των επεισοδίων της Τζωρτζίνας δεν ήταν παρών ποτέ γιατρός ή νοσηλευτής! «Συνήθως τους ενημέρωνα εγώ γι’ αυτά τα επεισόδια», είπε και συνέχισε: «…Υπάρχουν γιατροί και νοσηλευτές που είδαν τους εμετούς που έκανε η Τζωρτζίνα, τις ανεβασμένες σφύξεις που είχε κατά τη διάρκεια αυτών των επεισοδίων, τις πτώσεις του οξυγόνου και την ταχύπνοια… Ο συνολικός χρόνος παρουσίας γιατρών και νοσηλευτών στον θάλαμο δεν ήταν πάνω από τριάντα λεπτά της ώρας, οπότε θα ήταν τρομερή σύμπτωση να συμπέσει η έναρξη του επεισοδίου της Τζωρτζίνας με την επίσκεψη κάποιου γιατρού ή νοσηλευτή…».

Διάψευση

Το πλέον εντυπωσιακό όμως της προφορικής απολογίας της Πισπιρίγκου ήταν το γεγονός ότι προσπάθησε να αντικρούσει την αργοπορημένη -από εκείνη- ενημέρωση των γιατρών, διαψεύδοντας το προσωπικό του «Καραμανδάνειου» αλλά και τα επίσημα έγγραφα στον φάκελο της Τζωρτζίνας. «…Εγώ εκείνη την ώρα ήμουν δίπλα στην Τζωρτζίνα, κοιτούσα το οξύμετρο και ταυτόχρονα μιλούσα με μια φίλη μου στο τηλέφωνο, τη Λ.Π. Μάλιστα, στη φίλη μου ανέφερα τους προβληματισμούς μου σχετικά με τη νοσηλεία της Τζωρτζίνας στο συγκεκριμένο νοσοκομείο και ειδικά ότι οι γιατροί άλλαζαν διάγνωση από ώρα σε ώρα και ότι σκεφτόμουν να την μεταφέρω σε άλλο νοσοκομείο για περαιτέρω έλεγχο. Εκείνη την ώρα άρχισε να πέφτει το οξυγόνο και οι σφύξεις και να χτυπάει το μηχάνημα. Έκλεισα αμέσως το τηλέφωνο. Σηκώθηκα, πήγα προς την πόρτα για να ανοίξω και εκείνη την ώρα βλέπω την Τζωρτζίνα να ανασηκώνεται, να τινάζει τα πόδια της και να πέφτει προς τα πίσω βγάζοντας έναν ήχο. Ενώ το έβλεπα χτυπούσα παρατεταμένα το κουδούνι. Όλα αυτά έγιναν σε δευτερόλεπτα. Αμέσως βγήκα στον διάδρομο και εκείνη τη στιγμή είδα τη νοσηλεύτρια να έρχεται προς τον δικό μας θάλαμο και είπα: ‘’Τρέξε’’. Εκείνη αμέσως μπήκε στο δωμάτιο. Την είδα που πήγε προς το παιδί και όπως την είδα να βγαίνει και στον διάδρομο, να φωνάζει τους γιατρούς. Μετά από αυτό ήρθαν οι γιατροί, με ρώτησαν τι έγινε, τους περιέγραψα το επεισόδιο της Τζωρτζίνας και ξεκίνησε αμέσως η ΚΑΡΠΑ».

– Ανακρίτρια: «Σύμφωνα με τις καταθέσεις των γιατρών, όταν τους καλέσατε στον θάλαμο στις 11-4-2021 το απόγευμα, περίπου στις 7, δεν τους δώσατε την εντύπωση ότι συμβαίνει κάτι σοβαρό. Για ποιο λόγο είχατε αυτή τη συμπεριφορά;».
– Πισπιρίγκου: «… Ως προς αυτό διευκρινίζω ότι εκείνη την ημέρα της καρδιακής ανακοπής εγώ δεν πήγα στο γραφείο των ιατρών για να τους καλέσω σε βοήθεια. Θεωρώ ότι οι ιατροί έχουν κάνει λάθος ως προς την ημέρα. Άλλωστε ως προς αυτό με επιβεβαιώνει και η νοσηλεύτρια, η κυρία Π., η οποία αναφέρει στην κατάθεσή της ότι στις 11-4-2021 πήγε στο θάλαμο της Τζωρτζίνας μετά από κλήση που έλαβε μέσω του κουδουνιού του θαλάμου και μετά από αυτό ή ίδια η κυρία Π. κάλεσε τους ιατρούς…».
– Ανακρίτρια: «Από τον ιατρικό φάκελο της Τζωρτζίνας προκύπτει ότι στις 11-4-2021 και περίπου στις 18.50 με 18.55 πήγατε εσείς στο γραφείο των γιατρών. Επομένως τι ακριβώς συνέβη εκείνη την ημέρα, δηλαδή ποιος τελικά ειδοποίησε τους ιατρούς;».
– Πισπιρίγκου: «Επιμένω ότι εγώ εκείνη την ημέρα δεν πήγα στο γραφείο των ιατρών. Στον ιατρικό φάκελο της Τζωρτζίνας, στη λογοδοσία των νοσηλευτών, αναφέρεται το επεισόδιο της Τζωρτζίνας και ότι ενημερώθηκαν οι ιατροί, γεγονός που σημαίνει ότι η νοσηλεύτρια ειδοποίησε τους γιατρούς για να επιληφθούν της όλης κατάστασης όπως είπε και η ίδια στην κατάθεσή της».

Μοιραίο λάθος

Το μεγάλο λάθος που έκανε η Ρούλα Πισπιρίγκου έγινε την ημέρα που η 9χρονη άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού» από μεγάλη ποσότητα κεταμίνης.

Η 34χρονη εκείνο το μεσημέρι ήταν μόνη στο μονόκλινο δωμάτιο, από τη στιγμή που η καρδιακή λειτουργία του παιδιού της ήταν άψογη μέχρι τη στιγμή που έπαθε ανακοπή. Αυτό προκύπτει από τις κάμερες στους διαδρόμους του νοσοκομείου, τα στοιχεία του απινιδωτή και από τις μαρτυρικές καταθέσεις.

Στις 2 το μεσημέρι η Πισπιρίγκου έστειλε στην τεχνική εταιρεία που ήταν υπεύθυνη για τον απινιδωτή την εικόνα με τους παλμούς στην καρδιά της κόρης της. Η Τζωρτζίνα είχε κανονικούς σφυγμούς και ήταν καλά.

Στις 15:27 καταγράφεται το μοιραίο επεισόδιο και ενεργοποιείται ο βηματοδότης. Όλο αυτό το διάστημα μέσα στο δωμάτιο βρισκόταν μόνο η Ρούλα Πισπιρίγκου. Όπως έδειξε το πόρισμα του ιατροδικαστή Σωτήρη Μπουζιάνη, σε αυτό το διάστημα χορηγήθηκε η μεγάλη δόση κεταμίνης στην Τζωρτζίνα που προκάλεσε το επεισόδιο και τον θάνατό της.

«Οι ουσίες που έδωσαν οι γιατροί κατά τη διάρκεια της ανάνηψης δεν ανευρέθησαν επειδή η 9χρονη ήταν ήδη νεκρή και το αίμα της δεν κυκλοφορούσε. Αν οι γιατροί ή οι νοσηλευτές είχαν δώσει την κεταμίνη στην Τζωρτζίνα, δεν θα την βρίσκαμε. Όμως εμείς την εντοπίσαμε» κατέθεσε ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης.

«Δικαστική πλάνη»

Ο νέος δικηγόρος της κατηγορουμένης υποστήριξε ότι θα υπάρξουν ανατροπές στην υπόθεση του θανάτου της μεγάλης κόρης του ζευγαριού, της Τζωρτζίνας.
«Μην είστε βέβαιοι ότι θα γίνει δίκη, το πιθανολογώ σφόδρα με αυτά που θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις