Ο Κ. Τσιάρας απάντησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών για τον αποκλεισμό των Δικαστικών Ενώσεων από επιτροπή του υπουργείου

Μαργαρίτη

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, απαντώντας στην πρόσφατη επιστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών, επισημαίνει ότι δεν τίθεται θέμα αποκλεισμού από τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές του υπουργείου Δικαιοσύνης των Δικαστικών Ενώσεων και ήδη συμμετείχαν στην αρμόδια επιτροπή για την τροποποίηση του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Δικαστικών Λειτουργών, ενώ το περιεχόμενό του θα τεθεί σε γνωμοδοτικό καθεστώς στις Διοικητικές Ολομέλειες των Ανωτάτων Δικαστηρίων και θα σταλεί στις Δικαστικές Ενώσεις.

Όπως είναι γνωστό, μετά από επιστολή που απέστειλε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) προς την Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών, διαμαρτυρόμενη για τον αποκλεισμό των Δικαστικών Ενώσεων από τις επιτροπές του υπουργείου Δικαιοσύνης που ασχολούνται με θέματα λειτουργίας της Δικαιοσύνης, των δικαστηρίων και της υπηρεσιακής κατάστασης των δικαστικών λειτουργών, η Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών απέστειλε στον κ. Τσιάρα επιστολή, η οποία –όπως ανέφερε η ΕΔΕ σε ανακοίνωσή της-δικαιώνει απόλυτα τις θέσεις της Ένωσης.

Ο κ. Τσιάρας στην απάντησή του προς την Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών, αλλά και έμμεσα στις καταγγελίες της ΕΔΕ, αναφέρει ότι δεν τίθεται ζήτημα αποκλεισμού των Ελλήνων εκπροσώπων των Δικαστικών Ενώσεων, καθώς όπως ρητά αναφέρει το νομοσχέδιο που αφορά την υπηρεσιακή εξέλιξη των δικαστικών λειτουργών, πριν κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή «θα αποσταλεί εκ νέου» τόσο στις Διοικητικές Ολομέλειες των Ανωτάτων Δικαστηρίων, όσο και στις δικαστικές Ενώσεις, ενώ ήδη οι δικαστικές Ενώσεις έχουν συμμετάσχει στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την τροποποίηση του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Δικαστικών Λειτουργών.

Η επιστολή του υπουργού έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Σε απάντηση της επιστολή σας σχετικά με τη “Συμμετοχή των Δικαστικών Ενώσεων σε Νομοπαρασκευαστικές Επιτροπές για Νομοθετικές Μεταρρυθμίσεις που αφορούν το Δικαστικό Λειτούργημα” θα ήθελα να σας επισημάνω τα εξής:

Οι πληροφορίες στις οποίες αναφέρεστε σχετικά με την πρόθεση της Ελληνικής Κυβέρνησης και ειδικότερα του Υπουργείου Δικαιοσύνης να προχωρήσει στη θέσπιση νέων κανόνων σχετικά με το υπηρεσιακό καθεστώς των Δικαστών και Εισαγγελέων χωρίς να ακουστεί η άποψη των δικαστικών Ενώσεων, δεν είναι ακριβείς.

Ειδικότερα, με την υπ’ αριθμ. 11063/20.2.2017 (86 ΥΟΔΔ) απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης συγκροτήθηκε νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την τροποποίηση του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Δικαστικών Λειτουργών με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των δικαστικών Ενώσεων.

Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή παρέδωσε το πόρισμά της στο Υπουργείο, το οποίο εν συνεχεία το απέστειλε, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 14 του ν. 1756/1988, για γνωμοδότηση στις Διοικητικές Ολομέλειες των Ανωτάτων Δικαστηρίων.

Με βάση τις παρατηρήσεις αυτές και τις όποιες άλλες ανάγκες έχουν προκύψει στο μεταξύ, το Υπουργείο θα διαμορφώσει το τελικό σχέδιο νόμου, το οποίο θα αποσταλεί εκ νέου τόσο στις Ολομέλειες όσο και στις δικαστικές Ενώσεις για τις τελικές τους παρατηρήσεις, ώστε να κατατεθεί το συντομότερο δυνατό προς ψήφιση στη Βουλή.

Από τα ανωτέρω καθίσταται προφανές ότι, ανεξαρτήτως εάν υπάρχει νομική υποχρέωση προς τούτο, οι δικαστικές Ενώσεις έχουν ήδη συμμετάσχει και πρόκειται να συμμετάσχουν ενεργά στην νομοπαρασκευαστική διαδικασία σχετικά με το νέο νόμο που αφορά το υπηρεσιακό τους καθεστώς, η οποία, άλλωστε, δεν εξαντλείται στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ευρωπαίοι Δικαστές: Τηρείστε την αρχή του Κράτους Δικαίου

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις