#MeToo: Εισαγγελέας για τον καθηγητή του ΕΚΠΑ µε αδυναμία στο γυμνό

καθηγητή

Η είδηση της εισαγγελικής παρέμβασης της Προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου, για το ζήτημα του καθηγητή του ΕΚΠΑ που φέρεται ότι παρενοχλούσε σεξουαλικά φοιτήτριες δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Η «Μπαμ στο Ρεπορτάζ» είχε ήδη επισημάνει στο αποκλειστικό ρεπορτάζ της περασμένης Κυριακής ότι ήταν πιθανή η συγκεκριμένη εξέλιξη.

Του Στάθη Μπαλτά

Μετά τις αποκαλύψεις της «Μ» για τα έργα και τις ηµέρες του καθηγητή της Σχολής. Θα διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί αδικήµατα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και παράνοµη βία από τον Ν.Μ.

∆εν πέρασε ούτε μία εβδομάδα και η παρέμβαση της ∆ικαιοσύνης είναι γεγονός. Η εισαγγελική λειτουργός έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθεί μεταξύ άλλων αν έχουν τελεστεί αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και παράνομη βία από τον καθηγητή Ν.Μ. Πώς φτάσαμε όμως μέχρις εδώ; Πώς από το διαρκές κουκούλωμα της υπόθεσης από το ίδιο το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, η υπόθεση έφτασε να βρίσκεται πλέον στο κατώφλι της Εισαγγελίας Πρωτοδικών;
Ξέσπασμα

Η ιστορία φαίνεται να ξεκινάει πριν από το 2010, οπότε και στους διαδρόμους του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος γίνονταν συζητήσεις και κυκλοφορούσαν… αδέσποτες φήμες για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, διακρίσεων και εκφοβισμού υποδεικνύοντας ως «δράστη» τον συγκεκριμένο διδάσκοντα, όμως οι αρμόδιοι δεν επέδειξαν ιδιαίτερη θέληση προκειμένου να ασχοληθούν. Ακόμα και όταν τον Ιούλιο του 2018 το θέμα της δράσης του Ν.Μ. εισήχθη προς συζήτηση στη γενική συνέλευση των καθηγητών, η πλειοψηφία των διδασκόντων ψήφισε την «αναβάθμισή» του, αγνοώντας τις καταγγελίες που είχαν κάνει οι παθούσες φοιτήτριες στον ίδιο τον πρόεδρο του Τμήματος δύο μήνες νωρίτερα.

Το «θάψιμο» της υπόθεσης δεν θα μπορούσε να μείνει αναπάντητο από τους φοιτητές που απαιτούσαν την απονομή δικαιοσύνης. Λίγους μήνες αργότερα, εκπρόσωποι του φοιτητικού συλλόγου έκαναν παρέμβαση σε συνέλευση των καθηγητών σχετικά με διάφορα προβλήματα που αντιμετώπιζε το Τμήμα. Όταν η συζήτηση έφτασε στο Εργαστήριο Οπτικοακουστικών Μέσων -το οποίο άνοιγε μόνο για… γυμνές φωτογραφήσεις- επισημάνθηκε και η δράση του συγκεκριμένου καθηγητή.

«Πώς είναι δυνατόν να ανέχεστε να διδάσκει στη σχολή μας ο Ν.Μ. μετά από όλα όσα έχει κάνει σε φοιτήτριες και φοιτητές του Τμήματος; Αυτό θέλετε; Να φοβόμαστε να κυκλοφορούμε ακόμα και στους διαδρόμους της ίδιας της Σχολής μας; Γιατί ανέχεστε την παρουσία ενός σεξιστή;». Αυτό το ξέσπασμα μιας φοιτήτριας «πάγωσε» και έφερε σε αμηχανία τους καθηγητές που συμμετείχαν στη συνέλευση. Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο η μειοψηφία που είχε καταψηφίσει το «κουκούλωμα» της υπόθεσης επισήμανε ότι έχει γνώση του θέματος και εξέφρασε τη στήριξή της στις φοιτήτριες και στους φοιτητές που έχουν πέσει θύματα του Ν.Μ. Οι υπόλοιποι δεν τοποθετήθηκαν καν, αλλά και αυτοί που «τόλμησαν» αρκέστηκαν σε γενικότητες του τύπου «δεν ακούσαμε, δεν είδαμε».

Μυστικότητα

∆ιαπιστώνοντας ότι εκατοντάδες φοιτητές βρίσκονται σε θέση «μάχης» για να αποδοθούν τα… του Καίσαρος, οι καθηγητές που τον Ιούλιο του 2018 δεν δέχτηκαν ο συγκεκριμένος διδάσκων να «αναβαθμιστεί» εν μέσω σοβαρών καταγγελιών, δεσμεύτηκαν ενώπιον των αντιπροσώπων του φοιτητικού συλλόγου να συσταθεί μια επιτροπή, η οποία θα συγκέντρωνε υπό άκρα μυστικότητα εκ νέου τις μαρτυρίες όσων είχαν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση ή εκφοβισμό από τον Ν.Μ.

Ο φόβος και ο δισταγμός που εν γένει έχουν όσες και όσοι έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση να μιλήσουν γι’ αυτή, εξαιτίας της δυσπιστίας και της καχυποψίας την οποία κατά κανόνα εισπράττουν, αποτέλεσαν μια ανασταλτική παράμετρο για το συγκεκριμένο εγχείρημα. Την κατάσταση δεν βοήθησε ούτε το κλείσιμο των πανεπιστημίων λόγω πανδημίας. Ο δισταγμός και οι δεύτερες σκέψεις των θυμάτων να προχωρήσουν εκ νέου σε καταγγελίες εις βάρος του Ν.Μ. διαλύθηκαν μετά τη δημόσια αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου σχετικά με την εις βάρος της απόπειρα βιασμού, καθώς και την «αγκαλιά» της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στα θύματα εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας.
Έτσι, δεκάδες φοιτήτριες και φοιτητές, αλλά και καθηγητές όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην ανασφάλεια και στον φόβο που επικρατούσε στους διαδρόμους της Σχολής και κατέθεσαν τα όσα είχαν βιώσει στην επιτροπή της Ε∆Ε. Πλέον, το «μπαλάκι» βρίσκεται στα χέρια του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΕΚΠΑ, καθώς και της Εισαγγελέως που θα τεθεί επικεφαλής της προκαταρκτικής εξέτασης.

Τι απαντά στην «Μ» ο Ν.Μ. για τις καταγγελίες

του Νίκου Νικολετάκη

Η «Μ» επικοινώνησε µε τον καθηγητή Ν.Μ. και του ζήτησε να σχολιάσει τις εις βάρος του καταγγελίες. Από την πρώτη στιγµή ήταν κατηγορηµατικός: «∆εν έχει γίνει τίποτα από όσα ακούγονται και δεν θα απαντήσω σε φήµες. Εάν έχει γίνει σε σας κάποια επώνυµη καταγγελία µπορείτε να την προχωρήσετε στα αρµόδια διοικητικά όργανα ή να µου την αναφέρετε. Εγώ δεν έχω λάβει γνώση! Έχω κληθεί σε µια Ε∆Ε τον Μάρτιο, στην οποία δεν ρωτήθηκα τίποτα σχετικό µε τα πράγµατα τα οποία ακούγονται τις τελευταίες ηµέρες, µία διαδικασία η οποία θεωρητικά είναι µυστική, γι’ αυτόν τον λόγο δεν θα µπω σε πιο µεγάλη ανάλυση. Ξέρω ότι υπάρχει ένα πόρισµα. Εγώ δεν έχω λάβει γνώση αυτού του πορίσµατος και ενηµερώθηκα (σ.σ. την Παρασκευή) µε έγγραφο ότι το Πανεπιστήµιο θα προχωρήσει την πειθαρχική διαδικασία και µου ζητάει να απέχω από την άσκηση των καθηκόντων µου. Θα περιµένω µέχρι να λάβω γνώση επίσηµη. ∆εν θα µπω στη διαδικασία να αντεγκαλέσω και να έλθω σε διαµάχη µε φοιτητές και φοιτήτριες στο επίπεδο του κάποιος είπε, δεν είπε… Είµαι στη διάθεση των οργάνων για οτιδήποτε θέλουν να µου καταλογίσουν, να ακούσω, να συζητήσω, να δω τι έχει συµβεί» επισήµανε.

Όσον αφορά στα δηµοσιεύµατα και στις παρεµβάσεις των φοιτητών, ο Ν.Μ. απάντησε: «Τα πράγµατα τα οποία κάθε φοιτητής επιλέγει να γράψει ως ενήλικο άτοµο στα προσωπικά του Μέσα και να καταθέσει σε εφηµερίδες και τηλεοπτικά δελτία είναι δικαίωµά του. ∆εν θα µπω σε τέτοιου είδους αντεγκλήσεις. ∆εν ισχύουν αυτά τα πράγµατα. Περιµένω να απαντήσω όταν θα έλθουν συγκεκριµένα στοιχεία, να δω τι είναι αυτά τα οποία καταγγέλλονται, γιατί κάθε φορά που κάποιο Μέσο φέρνει κάτι τα πράγµατα πολλαπλασιάζονται».

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΠΑ: Εισαγγελική παρέμβαση για τον καθηγητή μετά τις αποκαλύψεις της «ΜΠΑΜ»

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις