Μάτι: Στις 16 Σεπτεμβρίου η δίκη για τα ελαφρυντικά τριών καταδικασθέντων

Μάτι: Στις 16 Σεπτεμβρίου η δίκη για τα ελαφρυντικά τριών καταδικασθέντων

Στο Εφετείο επιστρέφει η υπόθεση της τραγωδίας στο Μάτι, με τους συγγενείς των θυμάτων να επισημαίνουν ότι κρίσιμα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα.

Στις 16 Σεπτεμβρίου ξεκινά στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών η νέα δίκη για την τραγωδία στο Μάτι, η οποία αφορά αποκλειστικά το αίτημα τριών καταδικασθέντων να τους αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου και να τύχουν ευνοϊκότερης ποινικής μεταχείρισης.

Πρόκειται για τους Σωτήρη Τερζούδη, Βασίλη Ματθαιόπουλο και Ιωάννη Καπάκη, η ενοχή των οποίων έχει κριθεί αμετάκλητα. Η υπόθεση επιστρέφει στο ακροατήριο μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, ο οποίος έκανε δεκτές τις αναιρέσεις τους μόνο ως προς την απόρριψη του συγκεκριμένου ελαφρυντικού.

«Δεν έχουν απαντηθεί όλα τα ερωτήματα»

Με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Συγγενών Θανόντων και Εγκαυματιών της 23ης Ιουλίου 2018 στην Ανατολική Αττική εκφράζει έντονο προβληματισμό για τη νέα δικαστική διαδικασία, υποστηρίζοντας ότι σημαντικές πτυχές της υπόθεσης δεν διερευνήθηκαν πλήρως.

«Καλούμαστε να συζητήσουμε την ελάφρυνση των ποινών», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σύλλογος, σημειώνοντας ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την τραγωδία.

Οι συγγενείς και τα θύματα κάνουν λόγο για λάθη και ελλείψεις ήδη από τα πρώτα στάδια της διερεύνησης, τα οποία, κατά την εκτίμησή τους, επηρέασαν τη διαμόρφωση της δικογραφίας και του κατηγορητηρίου και, κατά συνέπεια, την έκταση της δικαστικής κρίσης.

Οι αναφορές σε εγκαυματίες και ομαδικό τάφο

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι υπάρχουν ζητήματα θυμάτων που δεν περιλήφθηκαν στην πρώτη δικαστική διαδικασία. Μεταξύ αυτών αναφέρονται εγκαυματίες για τους οποίους απαιτήθηκε νέα δίκη, καθώς και ερωτήματα σχετικά με τον ομαδικό τάφο και τη σορό γυναίκας, τα οποία, σύμφωνα με τον Σύλλογο, δεν διερευνήθηκαν στον βαθμό που απαιτούσε η σοβαρότητά τους.

Οι συγγενείς ξεκαθαρίζουν ότι αναγνωρίζουν το δικαίωμα κάθε καταδικασθέντος να ζητεί την αναγνώριση ελαφρυντικών, θέτουν όμως το ερώτημα κατά πόσο μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένη η δικαστική διερεύνηση όσο παραμένουν ανοιχτά κρίσιμα ζητήματα.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνουν στο ελαφρυντικό του σύννομου βίου, υποστηρίζοντας ότι η αξιολόγησή του πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη συνολική στάση των καταδικασθέντων σε σχέση με την τραγωδία και τα θύματά της.

«Στις 16 Σεπτεμβρίου θα είμαστε εκεί, για να καταθέσουμε και πάλι», καταλήγει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι «η αλήθεια πρέπει να έχει και εκεί την ευκαιρία να ακουστεί».

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

Καμία δημοσίευση για προβολή