Λιγνάδης 1984: Οι συγκλονιστικές καταθέσεις του ανήλικου και της μητέρας του

Λιγνάδης

Στη «ΜΠΑΜ» που κυκλοφόρησε, εκτάκτως, το Σάββατο 13 Μαρτίου διαβάσατε αναλυτικά τα γεγονότα που περιγράφονται στη “θαμμένη δικογραφία” του 1984, η οποία εμπεριέχει την πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση ασέλγειας σε ανήλικο από το Δημήτρη Λιγνάδη.  Όπως έχουμε επισημάνει επανειλημμένα, η συγκεκριμένη υπόθεση αποδεικνύεται ιδιαίτερα διδακτική αναφορικά με τους τρόπους, τους οποίους φέρεται να χρησιμοποιούσε ο ηθοποιός προκειμένου να «αλιεύσει» ανηίκους, προκειμένου να ικανοποιήσει τις γενετήσιες επιθυμίες του, αλλά και τον τρόπο που αντιμετώπιζε, τότε και τώρα, τις σοβαρές κατηγορίες.

Του Στάθη Μπαλτά

Με δεδομένο ότι τα αντίστοιχα περιστατικά που καταγγέλονται σήμερα και αφορούν το Δημήτρη Λιγνάδη πληθαίνουν όσο προχωρούν οι έρευνες της Δικαιοσύνης, αξίζει να δημοσιευτούν αυτούσιες οι εξιστορήσεις του 14χρονου τότε φερόμενου ως θύματος, καθώς και της μητέρας του, ενώπιον των αστυνομικών.

Η κατάθεση του 14χρονου Δ.Π.

«Σήμερα 3 Οκτωβρίου του 1984 και ώρα 12:45 περίπου ήμουν στην πλατεία Αμερικής και παρακολουθούσα κάτι φίλους μου που έπαιζαν μπάλα. Εκεί με πλησίασε ένα άγνωστο παιδί ηλικίας περίπου 20 ετών και το οποίο είχα ξαναδεί άλλες μέρες 2-3 φορές. Μου είπε το άγνωστο άτομο ότι ασχολείται με ποδόσφαιρο και ότι αν θέλω μπορεί να με γράψει σε ομάδα ποδοσφαίρου. Του απάντησα ότι θέλω να γραφτώ. Κατόπιν μου είπε να πάω στο σπίτι του να με γράψει. Με πήγε σε ένα σπίτι, διαμέρισμα στο αδιέξοδο της οδου Λευκωσίας. Η είσοδος της πολυκατοικίας ήταν από την οδό Σπάρτης. Στο πίσω μέρος ήταν ένας ακάλυπτος χώρος. Από εκεί μπήκαμε. Υπήρχε ένα μεγάλο δωμάτιο με γραφείο και ένα κρεβάτι. Πήγε στην τουαλέτα και κάθισε περί τα πέντε λεπτά. Εκεί στο διαμέρισμα, μου έγραψε όλα τα στοιχεία σε ένα απλό χαρτί και μου είπε ότι σπουδάζει γιατρός. Μετά μου ζήτησε να σηκώσω τη μπλούζα μου και μου μέτρησε με μια μεζούρα το στήθος γύρω γύρω. Ύστερα μου είπε να βγάλω το παντελόνι να με μετρήσει, αλλά απλώς με έπιασε στα πισινά μου. Είχα βγάλει και το σλιπάκι κατόπιν υποδείξεως. Μέχρι τότε πίστευα ότι ήταν απαραίτητα όλα αυτά για να
γραφτώ σε μια ομάδα. Στη συνέχεια μου είπα να ξαπλώσω ανάσκελα στο κρεβάτι όπως
ήμουν γυμνός. Το παντελόνι και το σορτς το είχα κατεβάσει ως το τέλος των ποδιών μου, ενώ φορούσα τα παπούτσια μου. Όταν ξάπλωσα, έσβησε το φως και μου είπε να κλείσω τα μάτια. Ύστερα άρχισε να μου γλείφει το πέος μου με τα χείλη του. Για 10 λεπτά περίπου, έκανε όπως λένε, πιπίλα. Μετά μου είπε να καθίσω μπρούμυτα και να κάτσω στα γόνατα. Του είπα ότι πέρασε η ώρα και έπρεπε να φύγω».

Ο 14χρονος είχε ολοκληρώσει την κατάθεσή του αναφέροντας ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης
δεν έφερε αντίρρηση στο να φύγει, οπότε σηκώθηκε. Είχε προσθέσει επίσης ότι ο τότε
20χρονος φοιτητής Φιλολογίας του μέτρησε τους σφυγμούς και του είπε ότι σε τρεις
ημέρες θα του έδινε μια μπάλα ποδοσφαίρου…

Τρία χρόνια αργότερα, ενώπιον του δικαστηρίου, ο νεαρός εξήγησε ότι δεν παραξενεύτηκε όταν ο Λιγνάδης του είπε να βγάλει το σορτσάκι, γιατί νόμιζε ότι είναι μέρος της εξέτασης των παικτών.

1984

«Από τη στιγμή που με ξάπλωσε στο κρεβάτι πέρασαν 5 με 10 λεπτά. Εκείνη την ώρα
και ντράπηκα και φοβήθηκα. Δεν αντέδρασα γιατί φοβήθηκα μη με χτυπήσει ή με
σκοτώσει. Είχα διαβάσει πολλά από τις εφημερίδες. Φοβήθηκα να σηκωθώ μην με
χτυπήσει. Μόλις με άφησε σηκώθηκα και μου είπε να πέσω μπρούμυτα στα γόνατα»
είχε περιγράψει ο νεαρός.

Μητέρα

Η μητέρα του 14χρονου, Α.Π., περιέγραψε στις Αρχές ότι ο γιος της είχε έρθει ταραγμένος στο σπίτι, μετά το περιστατικό με το Λιγνάδη. Όταν την ρώτησε φοβισμένος αν είναι κακό «αν ένας άνδρας πάρει το πουλί του άλλου στο στόμα» η μητέρα του ζήτησε να πει καθαρά τι συνέβη. Προφανώς, η εξήγηση του νεαρού ότι συζητούσε το θέμα με τα παιδιά στην πλατεία δεν την είχε πείσει…

«Περί τη 13:30 ώρα ήλθε στο σπίτι μου ο γιος μου, ηλικίας 14 ετών Δ.Π., ενώ εγώ κοιμόμουν. Ήταν πολύ ταραγμένος και μου είπε φοβισμένα “αν ένας άντρας βάλει το πουλί του άλλου στο στόμα είναι κακό;”. Τον ρώτησα γιατί ρωτάει και μου είπε ότι απλώς το συζητούσε με τα άλλα παιδιά στην πλατεία. Δεν πίστεψα στην απάντηση και του είπα να μου πει καθαρά τι του συνέβη. Κατόπιν, μου είπε ότι συνάντησε ένα παιδί ηλικίας 20 ετών στην πλατεία Αμερικής και του είπε αν θέλει να τον γράψει σε ποδοσφαιρική ομάδα. Του απάντησε ναι. Τον οδήγησε στο του και εκεί προέβη σε ασελγείς πράξεις σε βάρος του. Κατόπιν, ειδοποίησα το 100 και πήγαμε με τους αστυνομικούς στο διαμέρισμα όπου συνέβησαν οι ανωτέρω πράξεις. Εκεί, βρέθηκε ο πατέρας του και ύστερα πήγαμε πιο κάτω που ήταν το δικό του σπίτι και οδηγηθήκαμε στο τμήμα. Για τις ανωτέρω πράξεις σε βάρος του παιδιού μου επιθυμώ την τιμωρία του δράστη. Έχω πάρει διαζύγιο με τον άνδρα μου και έχω την επιμέλεια του γιου μου», κατέθεσε η μητέρα την ημέρα του συμβάντος.

1984

Υποχώρηση

Στις 24 Σεπτεμβρίου του 1987, το Δικαστήριο Πλημμελειοδικών Αθηνών συνήλθε υπό
την Προεδρεύουσα Πλημμελειοδίκη Θ. Γκοΐνη, των Πλημμελειοδικών Ν. Καραδημητρίου
και Π. Αθανασόπουλου, του Αντιεισαγγελέα Α. Ψαράκη και του Γραμματέα Ι. Δήμου
προκειμένου να εκδικαστεί η επίμαχη υπόθεση.

Τότε, η μητέρα επανέλαβε πάνω – κάτω όσα είχε πει και το 1984 στους αστυνομικούς. Με μια σημαντική διαφορά. Το «επιθυμώ την τιμωρία του δράστη» μετατράπηκε σε «Αφού δεν έγινε κακό δεν θέλω να τιμωρηθεί ο κατηγορούμενος»

Ακολούθως, το δικαστήριο συνεδρίασε και κατόπιν εξέδωσε την υπ’ αριθμόν 40059/87 απόφασή του, μέσω της οποίας παύθηκε οριστικά η ποινική δίωξη στο Δημήτρη Λιγνάδη για ασέλγεια στον 14χρονο Δ.Π.

1984

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο Δημήτρης Λιγνάδης, έχοντας λευκό ποινικό μητρώο, ακολούθησε τη γνωστή “διαδρομή” ως ηθοποιός, σκηνοθέτης και δάσκαλος, μέχρι την πρόσληψή του ως καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου τον Αύγουστο του 2019…

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λιγνάδης: Επί πέντε ώρες κατέθετε το θύμα του φερόμενου βιασμού το 2010

Δ. Λιγνάδης: Τα ντοκουμέντα για τον βιασμό στην Επίδαυρο

Η μήνυση-σοκ για Λιγνάδη: “Είχε στον υπολογιστή του αρχεία με πορνογραφικό υλικό ανηλίκων και έναν μεσήλικα. Με ζάλισε και με βίασε”

 

 

 

 

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις