Κ. Τσιάρας: Το υπ. Δικαιοσύνης αποδίδει μεγάλη σημασία στον χάρτη δεοντολογίας για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Με το βλέμμα στραμμένο στον «Ευρωπαϊκό Χάρτη Δεοντολογίας για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στα δικαστικά συστήματα», πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη εκδήλωση που διοργανώθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης  από κοινού με τον σύμβουλό επικρατείας και διευθυντή του νομικού γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Κουσούλη.

Την ανάγκη ηλεκτρονικού μετασχηματισμού του κράτους, που έχει καθυστερήσει και τη χρήση νέων τεχνολογιών και στο δικαστικό σύστημα της Ελλάδας όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες επεσήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας μιλώντας στην εκδήλωση για τον «Ευρωπαϊκό Χάρτη Δεοντολογίας για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στα δικαστικά συστήματα» που διοργανώθηκε από κοινού με τον σύμβουλο της Επικρατείας και διευθυντή του νομικού γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Κουσούλη.

«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ήδη εδώ, και στον χώρο της Δικαιοσύνης, δεδομένου, άλλωστε, ότι η χώρα μας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μιας Ευρώπης που ήδη κάνει τα επόμενα της βήματα στο χώρο της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών στα δικαστικά συστήματα» τόνισε ο κ. Τσιάρας.

Ωστόσο, όπως ανέφερε «παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, η ψηφιακή δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο». Πρόσθεσε πάντως πως η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και στη χώρα μας δεν είναι εκτός των δυνατοτήτων του εθνικού δικαιοδοτικού συστήματος.

«Συνιστά όμως την υπόμνηση μιας επιτακτικής ανάγκης: της ανάγκης να προχωρήσουμε με γοργούς ρυθμούς για να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο και να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Να διανύσουμε την απόσταση που μας αναλογεί, με σταθερότητα και ορθολογισμό. Με όρους ασφάλειας, που δεν θα διακινδυνεύσουν, αλλά θα προασπίσουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και θα την εξοπλίσουν με νέα και αποτελεσματικά τεχνολογικά εργαλεία για να επιτελέσει με ταχύτητα και ποιότητα το έργο της» υπογράμμισε.

Για το λόγο αυτό σημείωσε ο υπουργός ότι «κανείς και ποτέ, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποστερήσει από τον πολίτη τον φυσικό του δικαστή. Και κανείς και ποτέ δεν μπορεί να αποστερήσει από τον δικαστή τον δικαιοδοτικό του ρόλο, που αποτελεί θεμελιώδη κανόνα της δημοκρατικής αρχής και του κράτους δικαίου».

Αυτό, όμως, δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο και να οδηγήσει σε καθυστερήσεις στην εξέλιξη της τεχνολογίας και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της δικαιοσύνης. «Αντίθετα, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε όλες τις διαθέσιμες τεχνολογικές λύσεις και να ενσωματώσουμε στο δικαιοδοτικό μας σύστημα όλα τα ψηφιακά εργαλεία προκειμένου να επιτύχουμε την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, χωρίς την παραμικρή έκπτωση στην ποιότητα των αποφάσεων της» κατέληξε.

Ο χάρτης δεοντολογίας της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης όπως αποφάσισε το υπουργείο Δικαιοσύνης θα διανεμηθεί σε 4.000 αντίτυπα στο σύνολο των δικαστικών λειτουργών σε όλη τη χώρα.

Κ. Κουσούλης: Να καλύψουμε το χαμένο έδαφος στα τεχνολογικά μέσα

Απόλυτα ταυτισμένος με τις θέσεις του υπουργού, εμφανίστηκε ο σύμβουλος της Επικρατείας και διευθυντής του νομικού γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Κουσούλης. «Υπάρχει ανάγκη να προχωρήσουμε με γοργούς ρυθμούς στον τομέα της Δικαιοσύνης για να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο και να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Να διανύσουμε, όπως είπατε, την απόσταση που μας αναλογεί, με σταθερότητα και ορθολογισμό, με όρους ασφάλειας, που δεν θα θέσουν σε κίνδυνο, αλλά θα προασπίσουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και θα την εξοπλίσουν με νέα και αποτελεσματικά τεχνολογικά εργαλεία για να επιτελέσει με ταχύτητα και ποιότητα το έργο της» σημείωσε.

Μιλώντας για τον Χάρτη, ο κ. Κουσούλης ανέφερε πως υιοθετήθηκε τον Δεκέμβριο 2018 από την Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης (CEPEJ), στην οποία συμμετέχει ως εκπρόσωπος της Ελλάδας.

Προετοιμάστηκε από την Ομάδα Εργασίας της CEPEJ για την Ποιότητα της Δικαιοσύνης, στην οποία μετέχει ο κ. Ι. Συμεωνίδης, Επίτροπος των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων. «Ο Χάρτης αυτός είναι η συνισταμένη της απάντησης των εκπροσώπων των δικαστικών συστημάτων των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης στη μεγάλη πρόκληση της εισαγωγής της τεχνητής νοημοσύνης στη Δικαιοσύνη» τόνισε.

Στην εκδήλωση σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Ειρήνη Σάρπ και ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μάτι: Οι υπουργοί που πετούσαν χαρταετό την ημέρα του ολοκαυτώματος!

Πηγές Υπουργείου Δικαιοσύνης: Έχουν ήδη εγκριθεί οι δαπάνες για τη συντήρηση των κλιματιστικών μονάδων

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ