Γ. Κώτσηρας: «Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ένα δομικό στοιχείο στο οποίο βασίζεται το κράτος δικαίου»

ΑμεΑ

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Γιώργος Κώτσηρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ρ/σ της ΕΡΤ στο πρώτο πρόγραμμα 91,6 – 105,8 FM, στην εκπομπή «ΤΟ GPS ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ» με τον Θάνο Σιαφάκα, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο ζήτημα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης έκανε λόγο για την αξία του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της E.E., ενός κειμένου που αποτελεί πρωτογενές δίκαιο, δεσμευτικό για τις εθνικές έννομες τάξεις εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία, σημειώνοντας: «Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ένα δομικό στοιχείο για την Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι ένα στοιχείο πάνω στο οποίο βασίζεται το κράτος δικαίου, πάνω στο οποίο βασίζεται η ομαλή λειτουργία της δημοκρατίας και πράγματι και η Ευρωπαϊκή Ένωση ειδικά από το 2009 και μετά, και τη Συνθήκη της Λισσαβώνας, προβλέπει μέσω του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων ένα ευρύ περιβάλλον προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με αρκετά σύγχρονο τρόπο, με αρκετά σύγχρονες ερμηνευτικές αντιλήψεις.

Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε προσφάτως μια νέα στρατηγική για την ενίσχυση της εφαρμογής του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να διασφαλιστεί η εφαρμογή τους σε όλα τα κράτη – μέλη».

Ο κ. Κώτσηρας σχετικά με το περιεχόμενο της νέας στρατηγικής που παρουσιάστηκε από την επιτροπή τόνισε: «Η νέα στρατηγική καθορίζει την κατεύθυνση της εφαρμογής του Χάρτη για τα επόμενα 10 έτη και επικεντρώνεται σε συγκεκριμένους πυλώνες: την αποτελεσματική εφαρμογή από τα κράτη-μέλη, την ενδυνάμωση των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, των υπερασπιστών των δικαιωμάτων και των επαγγελματιών του κλάδου της Δικαιοσύνης και θέτει τον Χάρτη ως πυξίδα για τα θεσμικά όργανα της E.E. και την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης των πολιτών».

«Ήδη ως Υπουργείο Δικαιοσύνης έχουμε εκκινήσει συγκεκριμένες διαδικασίες ώστε να ενισχύσουμε και στη χώρα μας την ευαισθητοποίηση σε σχέση με το Χάρτη, αλλά και την ομαλή και συνεκτική εφαρμογή του σε επίπεδο εθνικών πολιτικών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης ως προς την ενίσχυση & την εφαρμογή του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε: «Ήδη ορίστηκε ένα σημείο αναφοράς στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για να ελέγχει την εφαρμογή του Χάρτη σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, ώστε η χώρα μας να είναι ευθυγραμμισμένη στον απόλυτο βαθμό με τα προτάγματα του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Έχει γίνει ήδη μια διεργασία ώστε να ενισχυθεί και να αναβαθμιστεί η διδασκαλία του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών».

Καταλήγοντας ο υφυπουργός Δικαιοσύνης σχετικά με την αντιμετώπιση της πολιτικής βίας σχολίασε: «Η αντιμετώπιση της πολιτικής βίας θα πρέπει να ενώνει όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Δεν έχουμε ως κοινωνία ανάγκη από τεχνητούς διχασμούς. Η κοινωνία επιζητεί ηρεμία και διάλογο και όχι έξαρση παθών και εχθροπάθειες. Αισθάνομαι ιδιαιτέρως ικανοποιημένος που ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιδείξει στο συγκεκριμένο ζήτημα μια πολύ έντονη συνέπεια, επιδεικνύοντας συνεχώς τα προγραμματικά & πολιτικά στοιχεία του διαλόγου και της αντιπαράθεσης έναντι διχαστικών λογικών άλλων εποχών, οι οποίες δεν αντιστοιχούν στις ανάγκες της κοινωνίας σήμερα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σταύρος Κοντονής: Το σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό, συντελέστηκε κατά τη διακυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και επέφερε τεράστια…

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Καθιερώνεται το Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις