Ένταλμα Σύλληψης: Πότε εκδίδεται, πώς εκτελείται

δικηγόρος
  • Ο αρμόδιος εισαγγελέας έχει δικαίωμα να εκδώσει  εναντίον του φερόμενου ως δράστη ένταλμα σύλληψής, κατά βάσει στα κακουργήματα αλλά και στα πλημμελήματα μέσα στα χρονικά όρια του αυτοφώρου.
  • Εκτός από την περίπτωση του αυτοφώρου κανείς δεν συλλαμβάνεται χωρίς ειδικά αιτιολογημένο ένταλμα του ανακριτή ή βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου, που πρέπει να επιδίδονται στον συλληφθέντα κατά τη στιγμή της σύλληψης του.
Του Αντώνη Μπιδέρη – Δικηγόρου

Ωστόσο υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις στις οποίες ο ανακριτής αφού ακούσει τον εισαγγελέα μπορεί να εκδώσει κατά προσώπου ένταλμα σύλληψης ακόμη και αν η ανάκριση διενεργείται εκτός των χρονικών ορίων του αυτοφώρου.

Επισημαίνουμε, προς διευκόλυνση, ότι ανακριτής είναι ένας τακτικός δικαστής ο οποίος έχει αναλάβει με παραγγελία του εισαγγελέα το καθήκον της διερεύνησης του εγκλήματος κατά την δικαστική προδικασία, δηλαδή πριν η υπόθεση οδηγηθεί στο ακροατήριο. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται Κύρια Ανάκριση και οι νομικοί συνηθίζουν να αποκαλούν απλώς Ανάκριση.

Σκοπός της κύριας ανάκρισης είναι η συλλογή των αναγκαίων αποδεικτικών στοιχείων για να βεβαιωθεί η τέλεση εγκλήματος και να αποφασιστεί αν πρέπει να εισαχθεί κάποιος σε δίκη γι’ αυτό.Κατά την κύρια ανάκριση γίνεται καθετί που μπορεί να βοηθήσει την εξακρίβωση της αλήθειας, εξετάζεται και βεβαιώνεται όχι μόνο η ενοχή, αλλά και η αθωότητα του κατηγορουμένου, καθώς και κάθε στοιχείο που αφορά την προσωπικότητά του και επηρεάζει την επιμέτρηση της ποινής.

ΚΛΗΣΗ 24 ΩΡΕΣ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Ο κατά βάσει τρόπος που καλείται ο φερόμενος ως δράστης κατά το στάδιο της Ανάκρισης, όταν δεν πρόκειται για έγκλημα σε χρόνος αυτοφώρου, είναι με έγγραφο που ονομάζεται Κλήση. Η Κλήση πρέπει να αναφέρει την αξιόποινη πράξη για την οποία διεξάγεται ανάκριση, να έχει την επίσημη σφραγίδα και να έχει υπογραφεί από τον ανακριτή

και τον γραμματέα. Η επίδοσή της γίνεται στον κλητευόμενο είκοσι τέσσερις τουλάχιστον ώρες πριν από την ημέρα που ορίζεται για την εμφάνισή του.

 ΠΟΤΕ ΔΙΑΤΑΣΕΤΑΙ Η ΣΥΛΛΗΨΗ

Όπως ήδη αναφέραμε σε ορισμένες περιπτώσεις ο ανακριτής αφού ακούσει τον εισαγγελέα μπορεί να εκδώσει ένταλμα σύλληψης ακόμη και αν η ανάκριση βρίσκεται εκτός ορίων του αυτοφώρου.Το ένταλμα σύλληψης  σε αυτήν την περίπτωση εκδίδεται μόνο όταν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις επί τη βάσει συγκεκριμένων περιστατικών, που πρέπει να μνημονεύονται στο σώμα του εντάλματος, ότι ο κατηγορούμενος έχει σχεδιάσει την φυγή του ή την τέλεση άλλων σοβαρών εγκλημάτων.

Πρέπει οπωσδήποτε να περιέχει ι το όνομα, το επώνυμο, την κατοικία και την ακριβέστερη δυνατή περιγραφή του προσώπου που συλλαμβάνεται, σημείωση για το έγκλημα για το οποίο κατηγορείται και μνεία του άρθρου που το προβλέπει. Έχει επίσης την επίσημη σφραγίδα και την υπογραφή του ανακριτή και του γραμματέα.

ΠΩΣ ΕΚΤΕΛΕΙΤΑΙ ΤΟ ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ

Το ένταλμα σύλληψης που εκδίδεται με το νόμιμο τύπο είναι εκτελεστό σε όλη την επικράτεια. Η εκτέλεσή του γίνεται με τη φροντίδα του εισαγγελέα από τις αρχές στις οποίες έχει ανατεθεί η εκτέλεση ενταλμάτων.

Όλες οι πολιτικές και οι στρατιωτικές αρχές, μόλις τους επιδειχθεί το ένταλμα, οφείλουν να βοηθήσουν για τη σύλληψη χωρίς αναβολή και μέσα στα όρια της αρμοδιότητάς τους.

Κατά την σύλληψη  του προσώπου τα αρμόδια για την σύλληψη όργανα οφείλουν να συμπεριφέρονται με κάθε δυνατή ευγένεια σε αυτόν που συλλαμβάνουν και να σέβονται την τιμή του. Γι’ αυτό δεν πρέπει να μεταχειρίζονται βία παρά μόνο αν υπάρχει ανάγκη και δεν επιτρέπεται να τον δεσμεύουν παρά μόνο όταν ο συλλαμβανόμενος αντιστέκεται ή είναι ύποπτος φυγής.

Ο συλλαμβανόμενος οδηγείται αμέσως ενώπιον του εισαγγελέα και αυτός τον παραπέμπει αμέσως στον ανακριτή για την διενέργεια των πράξεων της Ανάκρισης.

Στο  στάδιο αυτό μπορεί να ζητήσει προθεσμία ώστε να μελετήσει την δικογραφία και να ετοιμάσει την υπεράσπισή του. Καθ’ όλο αυτό το διάστημα κρατείται στις φυλακές ή στο αστυνομικό κρατητήριο.

ΑΠΟΛΥΣΗ Ή ΚΡΑΤΗΣΗ

Όταν παρέλθει ο χρόνος της προθεσμίας τότε θα παρουσιαστεί εκ νέου στον ανακριτή για να απολογηθεί και τότε θα αποφασιστεί εάν θα αφεθεί ελεύθερος, είτε εάν θα του επιβληθούν περιοριστικοί όροι ή ακόμα και η προσωρινή του κράτηση ώστε να είναι εγγυημένη η παρουσία του κατά την δίκη που πιθανότατα θα ακολουθήσει στον χρόνο της.

ΤΕΚΜΑΙΡΕΤΑΙ ΑΘΩΟΣ

Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι σε κάθε στάδιο που περιγράψαμε ο συλληφθείς τεκμαίρεται αθώος έως τυχόν μελλοντική αμετάκλητη καταδικαστική για εκείνον απόφαση.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βιασμός: Από την τέλεση εως την τιμωρία


 

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις