Δυστύχημα στη Λιβύη: Μήνυση από τους συγγενείς θυμάτων και τραυματιών

Λιβύη

Μήνυση στο Στρατοδικείο Αθηνών, κατέθεσαν οικογένειες των πέντε θυμάτων της έκρηξης στη Λιβύη, στην διάρκεια ανθρωπιστικής αποστολής, αναζητώντας ευθύνες ή παραλείψεις των Ενόπλων Δυνάμεων, αναφέρει ο ANT1.

Για τις οικογένειες των τριών Ελλήνων στρατιωτικών και των δύο αδελφών ομογενών διερμηνέων που έχασαν τη ζωή τους, στη Λιβύη η μνήμη τους έχει μείνει στην ημερομηνία όταν ντόπιος οδηγός τζιπ ερχόμενος από το αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας έχασε τον έλεγχο προσέκρουσε στο λεωφορείο με τους Έλληνες και ακολούθησε η μοιραία έκρηξη σε επαρχιακό δρόμο της διαδρομής Βεγγάζη – Ντέρνα.

Ο δικηγόρος  Κωνσταντίνος Μορτόπουλος το πρωί της Τρίτης κατέθεσε έγκληση εκ μέρους των οικογενειών ενώπιον του εισαγγελέως Στρατοδικείου Αθηνών, με την οποία ζητείται η ποινική δίωξη όλων των υπευθύνων για ένα κακούργημα και τέσσερα πλημμελήματα.

Όπως λέει ο κ. Μορτόπουλος, “ο εισαγγελέας του Στρατοδικείου Αθηνών θα συσχετίσει την δική του έρευνα με την έρευνα που ήδη διεξάγεται από το τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ελληνικής Αστυνομίας και έτσι θα έχουμε δύο δικογραφίες, οι οποίες θα τρέχουν παράλληλα, αλλά θα είναι συσχετισμένες, με την πεποίθηση μου ότι το Στρατοδικείο είναι το δικαστήριο που θα είναι στο τέλος αρμόδιο να δικάσει, καθόσον με τη δική μας έρευνα και με τα στοιχεία που μέχρι τώρα έχουν προκύψει το σύνολο των ευθυνών φέρονται από ανθρώπους, οι οποίοι φορούν στολή και ανήκουν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας”.

Σύμφωνα με τον κ. Μορτόπουλο θα ακολουθηθεί η εξής διαδικασία: “Mετά την έγκληση, θα υπάρξει μία ποινική διαδικασία και αργότερα θα γίνει αγωγή η οποία θα εκδικαστεί στα διοικητικά δικαστήρια, δεδομένο ότι το σύνολο των ανθρώπων οι οποίοι έδρασαν και επέφεραν αυτό το άσχημο αποτέλεσμα ή άφησαν να επέλθει αυτό το άσχημο αποτέλεσμα έχουν δημόσια ιδιότητα και συνεπώς έχουμε αρμοδιότητα των διοικητικών δικαστηρίων”.

Ο κ. Μορτόπουλος αναφέρει ότι οι στρατιωτικοί είχαν παντελή άγνοια της αποστολής. “Δεν γνωρίζαν την αποστολή που θα εκτελέσουν, κινούνταν σε έναν δρόμο με ένα άθλιο οδόστρωμα, μέσα σ’ ένα κινέζικο λεωφορείο το οποίο δεν πληρούσε κανενός είδους συνθήκες ασφάλειας από αυτές που έχουμε στην Ευρώπη, το οποίο συνοδευόταν από δύο οχήματα, τα οποία απέτυχαν να σχηματίσουν φάλαγγα.

Ήταν όπως αναφέρει ο κ. Μορτόπουλος δύο αγροτικού τύπου αυτοκίνητα τα οποία έχουν μετατραπεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να φιλοξενούν οπλοπολυβόλο.

“Οι άνθρωποι που τους συνοδεύαν δεν γνωρίζουμε τι εκπαίδευση είχαν, σίγουρα όμως δεν είχαν κανενός είδους εκπαίδευση για σχηματισμό φάλαγγας, το λεωφορείο δεν είχε κανενός είδους σωστικά μέσα, όπως κουβέρτες αμιάντου ή πυροσβεστήρες. Πάνω τους ήρθε ένα όχημα το οποίο έφερε εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου, διότι το να βρεις βενζίνη στην περιοχή της Βεγγάζης είναι εξαιρετικά δύσκολο και τοποθετούν δεξαμενές καυσίμου δεξιά και αριστερά στα αυτοκίνητα τους και τις γεμίζουν με αποτέλεσμα αυτά τα αυτοκίνητα να είναι κινητές βόμβες. Οι άνθρωποι της αποστολής βρίσκονται να καίγονται, με τρεις στρατιωτικούς νεκρούς, την Ευαγγελία, το Γιώργο, τη Γλυκερία, δύο νεαρά παιδιά μεταφραστές επίσης νεκρούς, με δύο ανθρώπους που εκσφενδονίζονται από το πρόσθιο μέρος του λεωφορείου στα 15μ.” αναφέρει στο CNN Greece o δικηγόρος που εκπροσωπεί τις οικογένειες των στρατιωτικών και των πολυτραυματιών του δυστυχήματος στη Λιβύη.

Με πληροφορίες από ANT1/cnn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι θέσεις του υφυπουργού Δικαιοσύνης Ι. Μπούγα και επτά νομικών για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

Κρήτη: «Καταπέλτης» η εισαγγελέας για τον 61χρονο συζυγοκτόνο – «Ήταν πισώπλατο χτύπημα»

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις