Διοικητικοί Δικαστές: Για «”δικαστικοποίηση” της πολιτικής» και «πολιτικοποίηση της Δικαιοσύνης» μίλησε ο κ. Δανιάς

Δανιάς

Η ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών (ΕΔΔ) πραγματοποιήθηκε σήμερα, στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Κώτσηρας, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «ο ρόλος του διοικητικού δικαστή είναι κομβικός όχι μόνο στο πλαίσιο της διοικητικής δίκης αλλά και στο συνολικό οικοδόμημα της Δικαιοσύνης. Η προάσπιση της συνταγματικής θέσης του αποτελεί ουσιώδη όρο, αναπόσπαστο κομμάτι της ορθής δικαστικής λειτουργίας και εγγύηση των ανθρώπινων αξιών και δικαιωμάτων. Η κυβέρνηση έχει κάνει μία μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια στον ευαίσθητο χώρο της Δικαιοσύνης και οφείλουμε όλοι, υπό οποιαδήποτε ιδιότητα συμμετέχουμε στον ευρύτερο χώρο της Δικαιοσύνης, να έχουμε ως βασικό άξονα της συνεισφοράς μας την ανάγκη του Έλληνα πολίτη για ταχεία και ποιοτική απονομή της Δικαιοσύνης».
«Εμείς αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, να προσπαθούμε για επίλυση χρόνιων προβλημάτων με πρωτοβουλίες για τη βελτίωση των συνθηκών απονομής δικαιοσύνης και για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», πρόσθεσε ο κ. Κώτσηρας.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, Παναγιώτης Δανιάς, αναφέρθηκε σε «”δικαστικοποίηση” της πολιτικής» και «πολιτικοποίηση της Δικαιοσύνης», τονίζοντας: «Μακράν από την κλασσική θεώρηση των πραγμάτων, σύμφωνα με την οποία η Δικαιοσύνη ίσταται ως τρίτη και ουδέτερη εξουσία, η οποία δεν αναμιγνύεται στους κοινωνικούς και πολιτικούς ανταγωνισμούς, καλείται να αντιμετωπίσει υποθέσεις ολοένα και περισσότερο περίπλοκες που εκτυλίσσονται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Εσχάτως, μάλιστα, της ανατίθενται και νέες αρμοδιότητες, οι οποίες αφορούν το επιτρεπτό της συμμετοχής πολιτικών κομμάτων και πολιτών στις εκλογές που άπτονται της λειτουργίας του πυρήνα του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος. Με τον τρόπο αυτόν μπορούμε να μιλήσουμε με ασφάλεια για μία “δικαστικοποίηση” της πολιτικής. Το ζητούμενο, όμως, είναι πώς αυτή δεν θα επιφέρει και το αντίστροφο: Την πολιτικοποίηση της Δικαιοσύνης».

Ακόμη, ο κ. Δανιάς μίλησε για τον Δικαστικό Χάρτη της Διοικητικής Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας: «Ως προς το θέμα του Δικαστικού Χάρτη της Διοικητικής Δικαιοσύνης, που κακώς και ανιστόρητα ονομάστηκε “Δικαστικός Καλλικράτης”, δεδομένου ότι ο Καλλικράτης με τον Ικτίνο έφτιαξαν εξ υπαρχής τον Παρθενώνα χωρίς να καταστρέψουν τους γύρω ναούς στην Αττική, από την παρατήρηση του κειμένου της ομάδας εργασίας διαπιστώνουμε τη διάθεση να μην καταργηθούν τοπικά δικαστήρια υπέρ της δημιουργίας 5-6 μεγάλων Διοικητικών Δικαστηρίων, όπως ήταν οι αρχικές εισηγήσεις, οι οποίες βρίσκουν την απόλυτη αντίθεση, όχι μόνο της Ένωσής μας αλλά και της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων και του συνόλου των τοπικών κοινωνιών. Η χρήση των νέων τεχνολογιών δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη φυσική παρουσία των δικαστικών λειτουργών σε κάθε πόλη και αυτό είναι θέμα και νομιμοποίησης και ουσίας της απονομής της Δικαιοσύνης».

Ως προς το θέμα της επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης, ο πρόεδρος της ΕΔΔ κ. Δανιάς υπογράμμισε: «Δεν θα σας κουράσω με νούμερα, αλλά θα πω ότι ο χρόνος του προσδιορισμού μίας υπόθεσης στον πρώτο βαθμό δεν υπερβαίνει, πλέον, το έτος στα Διοικητικά Πρωτοδικεία και Εφετεία και τη διετία στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, όπου και εκεί σύντομα θα έχουμε τον ίδιο χρόνο προσδιορισμού, αν ξεπεραστεί το μεγάλο πρόβλημα που προκαλεί η ανεπάρκεια της Διοίκησης (ενδεικτικά αναφέρω τον ΕΦΚΑ) να προσκομίζει εγκαίρως τον Διοικητικό Φάκελο, χωρίς τον οποίο δεν μπορεί να συζητηθεί η υπόθεση. Πιστεύουμε ότι στο στάδιο της ηλεκτρονικής δικογραφίας θα ξεπεραστούν τα ζητήματα αυτά και θα εκλείψουν έτι περαιτέρω οι προκύπτουσες σήμερα καθυστερήσεις».

Παράλληλα, ο κ. Δανιάς αναφέρθηκε στα οικονομικά των δικαστών -εν ενεργεία και συνταξιούχων- και στη βελτίωσή τους.

Η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Ευαγγελία Νίκα, στον σύντομο χαιρετισμό της, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι η εικόνα της Δικαιοσύνης δεν βελτιώνεται και πρέπει να δουλέψουμε γι’ αυτό», ενώ η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Μαργαρίτα Στενιώτη, χαιρετίζοντας εκ μέρους των λοιπών δικαστικών ενώσεων, έκανε λόγο για στοχοποίηση των δικαστών, κάτι που εκπέμπει επικινδυνότητα, καθώς κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη.

Η κ. Στενιώτη έθεσε και το θέμα της αύξησης των αποδοχών των δικαστών και μίλησε για θεσμοθέτηση της οικονομικής αυτοτέλειας της Δικαιοσύνης, κάτι που είναι επίκαιρο ενόψει της επόμενης συνταγματικής αναθεώρησης.

Τέλος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, τόνισε την ανάγκη να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ των δικαστών και των δικηγόρων και να θεσπιστεί Κοινός Κώδικας Δεοντολογίας. Εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του στην τηλεματική δίκη και επανέλαβε την ανάγκη κάλυψης των μεγάλων οργανικών κενών των δικαστικών υπαλλήλων.

Τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης χαιρέτησαν εκπρόσωποι των κομμάτων, ενώ παραβρέθηκαν εν ενεργεία και συνταξιούχοι δικαστές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ειδικό Δικαστήριο: Την αθώωση των Νίκο Παππά – Χρήστο Καλογρίτσα προτείνει η εισαγγελέας

Ειδικό Δικαστήριο – Α. Λοβέρδος για τη δήλωση Ν. Παππά: Όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις