Δίκη στο Μάτι: Συγκλονίζει η κατάθεση του Πολωνού που έχασε σύζυγο και παιδί στην φονική πυρκαγιά

Εισαγγελία
Καμένα σπίτια και αυτοκίνητα στο Μάτι Αττικής, Κυριακή 19 Αυγούστου 2018, μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή στις 23 Ιουλίου αφήνοντας πίσω της 94 νεκρούς και τεράστιες καταστροφές σε οικείες και περιουσίες. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
Την ασύλληπτη τραγωδία στο Ματι Αττικής περιέγραψαν δυο ακόμη μάρτυρες στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά τον Ιούλιο του 2018. Ένας Πολωνός που έχασε τη σύζυγο και το παιδί του εξιστόρησε τις δραματικές στιγμές που έζησε κατά τη διάρκεια των διακοπών του, από τις οποίες έφυγε χωρίς την οικογένεια του.
«Οι υπάλληλοι του ξενοδοχείου μας καθησύχασαν ότι δεν είναι μεγάλη η φωτιά. Από μακρυά είδα φωτιά και μαύρους καπνούς κοντά στο ξενοδοχείο και διαμαρτυρήθηκα στη ρεσεψιόν. Μας είπαν να φύγουμε. Είπα στη σύζυγο μου να πάρει το παιδί και να πάει στην πισίνα, εγώ πήγα στο δωμάτιο να πάρω διαβατήρια. Κατέβηκα και μου είπαν ότι τους έδιωξαν όλους προς Ραφήνα. Άρχισα να τρεχω και να ψάχνω τη γυναικα μου και το παιδί. Τους είδα σε μια βάρκα. Τους είπα πηγαίνετε εσείς και εγώ θα τα καταφέρω» ανάφερε ο μαρτυρας, που κατέληξε να αναγνωρίζει την οικογένεια του μέσα σε μαύρους σάκους. «Σε ένα μικρό κτίριο υπήρχαν 4 μαυροι σάκοι. Στον πρώτο ήταν ο γιος μου και στο τέταρτο η σύζυγος μου».
Σε τεράστια συναισθηματική φόρτιση κατάθεση ο Παναγιώτης Ντάγκαλος που έχασε τη σύζυγο του στη τη φωτιά. «Ειδα καπνό μακριά μας. Δεν είχαμε ακούσει κάτι που να θυμίζει πυρκαγιά. Αρχίσαμε να φορτώνουμε πράγματα στο αυτοκίνητο. Τότε η Πόπη μου μου λέει «φωτιά είναι πάρε και μια πετσέτα μαζί, μπορεί κάπου να χρειαστεί. Βλέπω στην Ποσειδώνος κολλημένα αμάξια. Δεν είχα καταλάβει ότι η φωτιά ήταν 300 μέτρα πιο πάνω. Στο μεταξύ ο δυνατός άνεμος έφερνε καύτρες προς το μέρος μας. Ένιωθα ένα κάψιμο από την δεξιά μου πλευρά. Η φωτιά είχα φτάσει σε εμάς. Είχε αρπάξει όλο τον κήπο του σπιτιού που είχαμε μείνει. Ήταν τεράστια, 10 μέτρα ύψος. Η δεξιά πλευρά του προσώπου μου είχε βράσει από το θερμικό φορτίο. Τα αυτιά μου, τα χείλη μου είχα φουσκώσει μόνο από τη θερμική ακτινοβολία. Το παιδί και η γυναίκα μου ήταν στα αριστερά μου. Ήμουν φράγμα μπροστά τους. Μου φωνάζει η γυναίκα μου «το παιδί!» Και το τυλίγω με την πετσέτα. Ανοίγω την πόρτα του οδηγού. Το διπλανό αυτοκίνητο είχε άνθρωπο μέσα. Έτρεχα με όλη μου τη δύναμη προς τη θάλασσα»
Η πετσέτα που του είχε πει να πάρει η σύζυγός του, τον έσωσε μαζί με το παιδί μέσα στη θάλασσα. «Φτάνω και με την πετσέτα που είχα τύλιξα το παιδί μου, που κάηκε σε πολλά σημεία, μπήκαμε στη θάλασσα και σκεπάστηκαμε με αυτή. Άλλοι που δεν είχαν πετσέτα καιγόντουσαν μέσα στη θάλασσα.
Όταν βράδιασε πήγα να ψαξω τη γυναίκα μου. Βρέθηκα στην λεωφόρο ποσειδωνος. Πήγα προς το αυτοκίνητο μας. Όταν έφτασα στο αμάξι βρήκα ένα κουφάρι, έναν απανθρακωμένο βράχο. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ήταν η γυναίκα μου αυτή. Λέω κάποιος θα παράτησε και θα έπεσε κάτω. Δεν πίστευα ότι είναι το αυτοκίνητο μας. Η φωτιά μας έκαψε στις 18.40 δηλαδή 2,5 ώρες μετά την έναρξη της. Αυτός ο χρόνος δεν ήταν αρκετός για να σωθεί η οικογένεια μου. Δεν βρεθηκε η φωτιά από την εστία της ξαφνικά στο Ματι. Αν εμείς καήκαμε 180 μέτρα από τη θάλασσα, αλλά πνίγηκαν μέσα στη θάλασσα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δίκη για την φωτιά στο Μάτι – Για το Δημόσιο, έφταιγαν και τα θύματα

Δίκη Μάτι: «Σήμερα θα ήθελα να περιμένω τα παιδιά μου να γυρίσουν από το σχολείο» Συγκλόνισε η Βαρβάρα Βουκάκη στο δικαστήριο

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις